Drukbezochte Kerstnachtdienst in Pieterskerk

5

De stromende regen weerhield vele honderden Leidenaren er op kerstavond niet van om traditiegetrouw een Kerstnachtdienst te bezoeken. In de Pieterskerk hield voorganger dominee Ad Alblas een dienst die ‘veelkleurig licht’ als thema had. Om de saamhorigheid te benadrukken waren er ook bijdragen van Nathan Guery vanuit de joodse traditie en van Emine Güney vanuit de moslim traditie.

De Kerstnachtmis in de Pieterskerk werd muzikaal begeleid door de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons, Mark Geleen en Femke Lunter. Theo Visser bespeelde het orgel.

Delen

5 reacties

 1. Ik las met belangstelling kerst nacht dienst in de pieterskerk met oa bij dragen van Nathen Guery en Emine Guney ik dacht al tijd dat kerstfeest een christelijk feest is voor al in een kerkdienst,daar is volgens mij wel plaats voor een joodse persoon of moslim maar dan wel zonder bij dragen persoon lijk vind ik did huigelen

  Eric verboon

 2. F.F.H.J. van der Reijden op

  Op Kerstavond was er geen Kerstnachtdienst  in de Hogelandsekerk, de Kerk  van de Leidse Binnenstad gemeente  maar in de oude hoofdkerk van protestant  Leiden genaamd de Pieterskerk. Een kerkgebouw dat thans commercieel uitgebaat  wordt en waar normaal geen kerkdiensten meer plaatsvinden. De Pieterskerk is gesloten als kerk en verworden tot een  gotische evenementen hal met kerkelijke elementen.

  Dat men dus voor de Kerstnachtdienst in dit gebouw in  het bezit diende  te zijn van een toegangskaart zou mij dus eigenlijk niet hebben moeten verbazen.

  Wat mij wel verbaasd heeft is dat je er zonder toegangskaart niet in kwam.

  Ook niet via de ingang en het tijdstip genoemd op de web site van de Leidse Binnenstadsgemeente  http://www.leidsebinnenstadsgemeente.nl/krstnagt.htm

   

  Zo wordt de Kerstnachtdienst in de Leidse  binnenstad  dus een kerkdienst voor de Hoge geleerde heren, dames en voor de happy few die een toegangskaart hebben kunnen bemachtigen.

   

  Overigens heb ik nergens in de bijbel de tekst  “Ga henen en bezorg U een toegangskaart ” kunnen vinden!

   

  Frans van der Reijden

 3. Mijnheer van der Reijden, toegangskaarten voor een kerkdienst lijkt een merkwaardige zaak. Maar laten wij dit verschijnsel eens binnen de kaders van de tijdgeest. Dan lijkt het vanzelfsprekend dat ook godsdienst de markt op moet en dat voor klanten, pardon gelovigen en hen die doen alsof, een soort profijtbeginsel moet gaan gelden. De tijd van gratis godsdienst is voorbij, iedereen moet zijn eigen religieuze verantwoordelijkheid nemen en maar sparen voor een kerkdienst. Tegen deze achtergrond lijkt het verplicht stellen van het bezit van een toegangskaart voor een kerkdienst een logische eerste stap op weg naar een marktgerichte godsdienst. Gezien de vraag zou de prijs voor een kerstdienst- of mis rond die van een concert moeten liggen. Het wordt dan inderdaad iets voor “de happy few die een toegangskaart hebben kunnen bemachtigen”, en kunnen betalen, maar die hebben er dan ook hard voor gewerkt. Dat kan iedereen toch? Iedereen moet natuurlijk wel zijn eigen verantwoordelijkheid nemen binnen de waarden en normen van de “happy few” . Het is in deze tijd dan ook heel toepasselijk dat zo’n dienst wordt gehouden in een gebouw waarin ook paranormale beurzen, new age festijnen, zuipfeesten, nou ja borrels, rommelmarkten e.d. worden gehouden. :->
 4. Kom volgend jaar naar één van de wijkkerken (niet de binnenstad). Daar is plaats voor iedereen en geld niet ‘vol is vol’. Als de wijkkerken dan tenminste nog bestaan want er moet flink bezuinigt worden om de immens dure kerken in de binnenstad, waar de bobo’s zitten in stand te kunnen houden.

 5. Beste bezoekers van de Kerstnachtdienst,

  We hebben inderdaad een druk bezochte kerstnacht achter de rug in de Leidse Pieterskerk, een ‘laagdrempelig’ monument van religie en cultuur. We zijn als organiserende commissie Bijzonder Kerkenwerk blij nu al weer vele jaren de -inmiddels- drie vieringen te kunnen bieden aan de Leidse bevolking.

  Terecht is opgemerkt dat deze diensten een samenwerking vormen met de Leidse Binnenstadsgemeente, waarvan ik de wijkpredikant ben. In de kerstnacht is onze ‘eigen’ Hooglandse kerk in gebruik door de Leidse Studenten Ekklesia, vandaar dat wij naar de Pieterskerk trekken.

  Ten aanzien van de kaarten is er een klein misverstand. Die zijn niet ‘drempelverhogend’ gezien de grote vraag ernaar bij het VVV, ook al zo’n laagdrempelig adres. Ze zijn noodzakelijk omdat de veiligheidsvoorschriften ons verhinderen meer mensen toe te laten dan toegestaan. Daarnaast is uit pers en ter plaatse bekend, dat er voor de eerste dienst geen kaarten uitgegeven worden en voor de tweede dienst vanaf 22.30 uur via de ingang Noord iedereen binnen kan komen, ook zonder kaart. Zelf heb ik tot even voor elf uur mensen zien binnen komen en ook tijdens de dienst is de gebruikelijke ingang nimmer afgesloten geweest. Het spijt me enorm voor dhr.v.d.Reijden, want “er was nog plaats in de herberg”!

   

   

   

   

   

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.