Alternatieve Vrijplaats in Atrium stadhuis

6

Met een ludieke actie in het Atrium (niet geheel toevallig ook de naam van vastgoedontwikkelaar Atrium die de Koppenhinksteegpanden van de gemeente heeft gekocht) van het stadhuis hebben de vrijplaatsorganisaties van de vanmorgen ontruimde Koppenhinksteeg om aandacht gevraagd voor hun acute huisvestingsprobleem. In de hal en het Atrium overal op de grond spelletjes gespeeld en puzzles uitgelegd. Ook werd er een doodskist met daarop ‘R.I.P. Vrijplaats Koppenhinksteeg 1968 – 2010’ opgesteld en opende er een alternatieve Weggeefwinkel. Op de grond werd met stoepkrijt een condoleanceregister geopend. Rond 16.00 uur verlieten de ‘ontruimden’ vrijwillig het stadhuis en volgde er een stoet richting de Koppenhinksteeg. Aansluitend volgde een demonstratieve tocht over de Haarlemmerstraat, waarbij leuzen als ‘Hi ha herkraak’ en ‘kraken gaat door’ werden gescandeerd.

Delen

6 reacties

 1. "aandacht gevraagd voor hun acute huisvestingsprobleem"

  Dat is dan een zelf gecreëerd probleem. Want als ze vrijwillig zouden vertrekken was er met de gemeente te praten over een andere locatie… Nu komt er vast een reactie dat dat geen goeie locatie was, maar nu heb je niets.

 2. Het is zeker geen zelf gecreeerd probleem. De vrijplaats wil gewoon huur betalen voor de panden in de Koppenhinksteeg. De legalisering was bijna afgerond. De huurcontracten lagen klaar. Er zijn tonnen geinvesteerd in de steeg. Alle vergunning zijn binnen.

  Vervolgens draait het college 180 graden omdat het zonodig vriendjes met de VVD wil zijn. Groenlinks en de PvdA vooraan.

  Het college moet zijn beloften gewoon nakomen!

 3. Staan volgens mij zat panden te huur in de stad. Maarja een hoop huur betalen willen deze mensen niet en zitten liever voor een dubbeltje op de eerste rij. Tsjaa zo werkt het nu eenmaal niet in dit land. Dus ipv aandacht vragen voor hun acute huisvestingsproblemen kunnen ze beter even langs een makelaar gaan om een pand uit te zoeken.
  Gewoon betalen en niet stelen!

 4. @ stefan Het gaat erom dat het betaalbaar blijft voor iedereen, veel geld weinig geld dat maakt niet uit. zodat je ook nog gewoon kleine initiatieven kan tonen zonder dat je eerst bakken met geld tegenaan moet gooien. Dus wees eens niet zo kortzichtig en denk aan je medemensen!

 5. Jantje van Leiden op

  Dat is nu grappig wat Stefan schrijft. Zoals bekend staat de benedenverdieping van de Aalmarktschool/zaal leeg en kon de gemeente als eigenaar het niet tegen normale huur kwijt. Dus wat gebeurt er. De beoogde uitbater McGregor krijgt de inrichting, de huur en nog wat reclame cadeau. Dan hebben we het wel over enige miljoenen. Gewoon betalen en niet van onze belasting profiteren zou ik zeggen. Kies volgende week dus niet op die volksverlakkers van PvdA, VVD, CDA en GL.

 6. Joost van Breukelen op

  Sorry Chris, maar "Leiden – 26 februari 2010 – Met een ludieke actie in het Atrium (niet geheel toevallig ook de naam van vastgoedontwikkelaar Atrium die de Koppenhinksteegpanden van de gemeente heeft gekocht) van het stadhuis…."
  Gekocht? Laten we zeggen gekregen. En persoonlijk ben ik ook reuze benieuwd naar de eventuele achterliggende deals waar de gemeenteraad (of een deel van de gemeenteraad) niets van weet. Zijn er met Atrium/Bakker afspraken over het vastgoed "de Kaasmarktschool" gemaakt? Wie het weet mag het zeggen, maar weet dat ik er superscherp bovenop ga zitten. Ik ga voor fairplay. En het ontruimingsverhaal, na alle legaliseringstoezeggingen, en opeens alles anders met een Haagse VVD’er in het college, mmmmmm wordt vervolgd.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volg met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.