Geen nieuwe rotonde voor Trafficosaurus Luminoso

3

De Trafficosaurus Luminoso, het kunstwerk van lantaarnpalen dat precies een jaar geleden illegaal door de Leidse kunstenaar Merijn Tinga op een rotonde achter het LUMC werd geplaatst, krijgt vooralsnog geen vaste plek in Leiden. De Trafficosaurus kreeg in korte tijd een hele schare fans die de ‘beeldengroep’ graag voor Leiden wilde behouden. Ook cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan raakte enthousiast, zegde toe de Trafficosaurus te willen legaliseren en ging op zoek naar een vaste plek. De rotonde bij het LUMC stuitte namelijk op bezwaren van het ziekenhuis.

Enkele maanden geleden leek er een oplossing te zijn gevonden. De Trafficosaurus familie zou een plek kunnen krijgen op rotonde bij de Hogeschool Leiden. Nu blijkt echter dat de gemeente die rotonde heeft laten adopteren om onderhoudskosten te besparen. De ondernemers op het biosciencepark zitten niet op het kunstwerk te wachten en geven geen toestemming voor plaatsing. Tot teleurstelling van De Haan.

Kunstenaar Tinga vindt het jammer dat de toekomst van zijn schepping nu weer onzeker is, maar gaat verder geen actie ondernemen. Wel hoopt hij dat er alsnog een nieuwe plek wordt gevonden.

Afgelopen weekeinde is de Trafficosaurus Luminoso overigens slachtoffer geworden van vandalisme. Het ‘veulen’ werd omver getrokken en brak een poot. Tinga heeft het kleinste exemplaar van de groep daarom maar helemaal afgezaagd en meegenomen naar zijn atelier. De afgezaagde poten blijven staan, als vorm van protest tegen het vandalisme.

Grappig was nog dat Tinga onderweg naar zijn atelier werd achtervolgd door de politie. Die was gebeld door mensen die zagen dat Tinga er met het veulen vandoor ging. “Dat is dan toch wel weer bizar. Je zet illegaal een beeld neer en als je het weghaalt, bellen mensen de politie. Ik heb de agenten toen maar een rondleiding door mijn atelier gegeven.”

Overigens is de huidige Trafficosaurus Luminoso gemaakt vanniet al te duurzaam materiaal. “We hebben ook niet zomaar gezegd dat hij anderhalf jaar zou blijven staan”, zegt Tinga die helemaal niet van plan is om een stevige versie van het kunstwerk te maken. “Kunst in de openbare ruimte is aan verandering onderhevig. Ik ga geen permanent kunstwerk maken van de Trafficosaurus. Ik vind het prima als de stad het nu zo leuk vindt dat ze hem willen houden, maar daar moeten ze dan maar iemand anders voor zoeken”.

Delen

3 reacties

 1. "Nu blijkt echter dat de gemeente die rotonde heeft laten adopteren om onderhoudskosten te besparen."

  Dus voor een bord linzensoep heeft de gemeente het *beheer* van de openbare ruimte uit handen gegeven aan particulieren, die daarmee ook direct zeggenschap verwerven over de *inrichting* van onze openbare ruimte?

  Komen bewoners- en buurtverenigingen, VvE’s e.a. hier dan ook voor in aanmerking? Als het zo eenvoudig is om ongewenste objecten te weren, doet u mij dan ook maar het budget voor het onderhoud van de buurt. Dat zetten we dan samen op en de rest van Leiden heeft het nakijken.

  Het lijkt mij een uiterst discutabele koers die ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ teruggedraaid moet worden.

 2. Jammer hoor! Ik kwam er regelmatig langs en vind het een intrigerend ding. Grappig dat hij ook nog eens illegaal was. Ik had daar geen idee van

  Wat me wel enorm teleurstelt is dat huftertjes dat dan weer gaan vernielen. Blijf lekker met je poten van andermans spullen af

 3. Hebjehaarweer op

  Echt jammer en ik vind het zorgwekkend als de gemeente ook rotondes gaat privatiseren, echt niet normaal …voor je het weet word je omgeleid en zit je ongewenst in een winkelcentrum doolhof…… terwijl het plan was om naar huis te gaan!

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.