Bultrug ook gesignaleerd bij Katwijk

2

De bultrug die gisteren bij de haven van Rotterdam rondzwom is afgelopen zondag ook al gesignaleerd bij Katwijk. Op de website waarneming.nl meldt Ed Schouten dat hij de walvis op zo’n 100 meter afstand richting het zuiden zag zwemmen. Volgens Guido Keijl, walvisdeskundige bij Naturalis kan dat goed, al is het wel bijzonder. “Bultruggen zwemmen op zich wel vlakbij de kust, maar bijna nooit zo zuidelijk. Dit is sinds we het bijhouden de vijfde die is gezien”. Dat bijhouden doet Naturalis sinds 2003.

Volgens Keijl herstelt de bultruggenpopulatie zich goed sinds de jacht is verboden. In de jaren zestig waren er wereldwijd nog maar zo’n 1500 exemplaren. Nu wordt dat weer op enkele tienduizenden geschat. Keijl hoopt dat de bultrug zich daardoor vaker voor de Noordzeekust zal laten zien.

De bultrug die dezer dagen langs de Nederlandse kust zwemt is het tweede levende exemplaar dat dit jaar is gezien. In mei werd er een bultrug gemeld ten noorden van Texel. In 2007 werd er twee keer een bultrug gezien, in 2009 en 2011 allebei een keer. Ook zijn er het afgelopen decennium vijf dode bultruggen aangespoeld. Voor het laatst in 2010 bij Katwijk.

Via de website walvisstrandingen.nl houdt Naturalis het aantal gestrandde walvissen in Nederland bij. Vorig jaar spoelde een uitzonderlijk hoog aantal bruinvissen aan; ruim 900. Dit staat staat de teller ook al op circa 450. Die grote aantallen betekenen niet dat het slecht gaat met de bruinvis. Die komt van nature in de Noordzee voor. Naar schatting zijn het er zon 250.000. Volgens Keijl is het dus logisch dat een deel daarvan doodgaat en aanspoelt.

Delen

2 reacties

  1. Piet Pekelharing op

    Dat beest heeft het dus gewaagd om zich op een zondag voor de kust van Katwijk vertonen. Het valt te hopen dat hij of zij daar geen problemen mee krijgt. De Kattekers zijn nogal gehecht aan hun zondagsrust.

    Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.