Weerstand tegen bouw moskee groeit

53

Steeds meer Leidenaren lijken de handen ineen te slaan tegen de komst van een 2500 m2 tellende ‘Megamoskee’ in Leiden Zuid-West. Aan de Ter Haarkade moet de nieuwbouw verrijzen van de Al Hijramoskee die nu nog gevestigd is in de Rembrandtstraat. De moskee heeft daar al jaren te kampen met ruimtegebrek.

In 2011 deelde ‘burgerplatform Mosk-Nee’ flyers uit in het Haagwegkwartier. Dat resulteerde in 628 handtekeningen tegen de moskee. Vrijwel allemaal anoniem. De afgelopen maanden is het vooral Leefbaar Leiden dat zich actief in de discussie mengt. Vanmorgen kwam daar een, eveneens anonieme, Facebook-groep bij: Leiden staat op. “Leidenaren sta op en kom in actie TEGEN de bouw van nog een moskee!” is daar het devies.”

Sinds het aantreden van duoraadslid Tomas Kok ageert de partij stevig tegen de komst van het islamitische gebedshuis. De partij volgt daarbij keurig het PVV-Mosknee-stappenplan ‘Hoe stop ik een moskee‘. Daarin staat onder andere het belang van het benaderen van de media. Dat gaat Kok goed af. Hij heeft inmiddels verschillende landelijke tv-optredens achter de rug.

Wakker Nederland (WNL) en Hart van Nederland van SBS6 stuurden al filmploegen naar Leiden.

De gemeente Leiden heeft eind vorig jaar al de vergunning voor de nieuwe Al Hijramoskee verleend. Leefbaar Leiden wil nu samen met omwonenden de gang naar de rechter maken om de moskee op die manier alsnog tegen te houden. Een deel van de buurt vreest met name voor parkeerchaos en waardevermindering van hun huizen. Andere wijzen er juist op dat die parkeerchaos er juist was toen het hele gebied nog in gebruik was bij voetbalverenigingen. De hele Boshuizerkade stond dan aan twee kanten regelmatig vol geparkeerde auto’s.

Delen
Wintwerbier Festival Leiden 2018

53 reacties

 1. "Deze huizen hadden mooi uitzicht op een monumentale molen"

  Ja, als je röntgenogen had en dus door het schoolgebouw heen kon kijken (wat hoger was dan de getoonde nieuwbouw).

  Knap dat WNL en HvN allebei dezelfde klagers konden rekruteren.

 2. Tja, als je op die facebook pagina laat weten dat je het de moslims juist wel gunt om een moskee te bouwen, word je geblokkeerd.. Chris, dit bericht is zeker een betaalde tip met gegarandeerde plaatsing? De mensen die het zo hoog op hebben met vrijheid van meningsuiting, gunnen die vrijheid maar aan een klein select groepje!

 3. Chris de Waard op

  Ik vind het type verdachtmakende reacties als van margreet altijd wel erg apart… en absoluut onnodig vanwege het absurde karakter ervan.

 4. Hoe bedoel je Chris ‘altijd’? Ben ik dan zo’n notoire recidivist?
  Kan je eerdere voorvallen noemen of is dat woordje ‘altijd’ per ongeluk niet zo bedoelt of is het stemmingmakerij? Graag hoor ik van je want dan wijs je me misschien op iets waar ik niet eerder bij stil heb gestaan!
  Ik vind het apart als je op een site zoals waar in bovenstaand artikel naar verwezen wordt, zegt dat het een mooi goed is dat we in Nederland een kerk, tempel of synagoge mogen bouwen, dat je dan geblokkeerd wordt

 5. Chris de Waard op

  Hoi Margreet,

  ‘Altijd’ is misschien iets te sterk, maar het valt me echt op dat bij artikelen over dit soort onderwerpen wij (ik) als boodschapper / brengen van nieuws wordt aangevallen. Zie ook de reacties op het vorige artikel over de moskee. (http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/01/leefbaar-leiden-omwonenden-in-de-tang-van-nieuwe-moskee)

  De site waar dit artikel verwijst heet volgens mij Facebook en Sleutelstad heeft uiteraard geen enkele bemoeienis met / invloed op het blokkeren van personen op die site.

 6. een Leids burger op

  Goed begrijpend lezen is voor sommigen kennelijk een stap te ver. Volgens mij sloeg het woordje altijd (van Chris) op verdachtmakende reacties in het algemeen.
  De zinsnede "als van Margreet" geeft slechts een voorbeeld aan van een persoon die zo’n verdachtmakende reactie plaatst. Die verdachtmakende reacties hoeven dus niet altijd van Margreet afkomstig te zijn. Maar een vraag van Margreet als:"Chris, dit bericht is zeker een betaalde tip met gegarandeerde plaatsing?" is op zijn minst nogal èrg suggestief te noemen hoor….

  Natuurlijk heeft Margreet ook het recht op haar mening te uiten. En als zij op die facebook-site geblokkeerd zou worden omdat zij vindt dat moslims wel een moskee mogen bouwen is dat niet goed.

  Maar mensen die zo voor gelijke rechten zijn zouden eerst maar eens moeten nadenken over (het voldoen aan) gelijke plichten. Bovendien betreft het hier niet slechts een moskee maar een groot islamitisch centrum.

  In Rotterdam dacht men een klokkenluider die misstanden binnen een moskee aan de orde stelde even te ontslaan.
  Maar dat pakte gelukkig anders uit;
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/06/klokkenluider-misstanden-moskee-internaten-onterecht-ontslagen/

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/05/asscher-strenger-toezicht-op-moskee-internaten/

  Nu wil ik NIET beweren dat hier straks bij die nieuwe moskee in Leiden ook een moskee-internaat komt hoor.
  Maar bij een volgende uitbreiding of weer een nieuwe moskee elders in Leiden acht ik dat niet uitgesloten….

 7. Mea Culpa, wat dat betreft inderdaad wat snel op verzenden geklikt en kan ik me vinden in de analyse van een Leids Burger.
  Bedankt voor de reacties!

 8. Hebjehaarweer op

  Als mensen anoniem tegen een Moskee zijn, geeft dat te denken. Misschien is het wel 1 persoon die 628 handtekeningen vervalst….

 9. Leefbaar Leiden en Daan Sloos hebben in al die jaren van raadslidsmaatschap nog niets iets tot stand gebracht en nog nooit iets constructiefs gedaan. Meer dan populistisch geschreeuw heeft dat holle PVV-aftreksel niet te bieden, met of zonder student Koksmaatje.

 10. @Hebjehaarweer:

  Of alle 628 handtekeningen echt zijn, durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar een groot aantal ervan zijn 100% echt, inclusief die van mij. Ook ik heb duidelijk aangegeven tegen de moskee te zijn, nog niet eens omwille van de moskee, maar wel om t feit dat hiervoor een school moet wijken, waar al een ernstig tekort in is

 11. LeidscheGlibber89 op

  Mensen, laten we nou niet elkaar gaan afkraken op wat we zeggen, het gaat erom dat we met zn allen tegen de bouw van de moskee zijn…

 12. Het gaat erom dat we geen integratiebelemmerende voorzieningen treffen. Een Islamitisch centrum is voor een te beperkte doelgroep. Een nieuw gebedshuis is tot daaraantoe.

 13. een Leids burger op

  Zowel de kritiek op het gedrag van sommige moslims (gebaseerd op de islam) alsmede die op de gevolgen van de bouw van een veel te groot islamitisch centrum zullen doorgaan: immers zolang die kritiek en de bezwaren van de bewoners onvoldoende serieus worden genomen is het niet uitgesloten dat hier LL wel eens van zou kunnen profiteren straks bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Landelijk schijnt de PVV in de peilingen nu de grootste te zijn.
  http://www.ipsos-nederland.nl/content.asp?targetid=621

 14. F. Hagedoorn op

  @Heer Pekelharing: Grappig dat u dat zo zegt over het getal 628.

  Wikipedia: 6e jaar na de Hidjra, kort na de overwinning van moslims in de Slag van de gracht en in een tijd dat de islam een sterke opmars maakte en waar de Mekkaanse polytheïsten geen raad wisten met de opkomst van deze nieuwe religie, besloot Mohammed met zijn volgelingen de Ka’aba in Mekka te bezoeken. Toen dit nieuws de Mekkanen bereikte, gingen zij uit van een misverstand dat de moslims Mekka wilden innemen en boden zij de moslims een vredesverdrag aan. Dit werd door Mohammed geaccepteerd en ondertekend in maart 628. Met dit verdrag werd de Islamitische Staat door de Mekkanen officieel erkend.

  Maar wat moeten we hier uwerzijds achterzoeken ?

 15. Een vervelend probleem is dat tegenstanders van zo’n groot en druk islamitisch centrum op deze locatie worden geassocieerd met de populistische en xenofobe griezels van de PVV en de opportunistische navolgers van Leefbaar Leiden, terwijl er goede redenen zijn om zo’n centrum daar niet wenselijk te achten.

 16. Piet Pekelharing op

  Groots en druk islamitisch centrum, Buurtgenoot?

  Wees %@#$*! blij dat er geen IKEA op die plaats komt!

 17. Stefan Stokvis op

  Dat is niet zo’n slimme reactie, P.P. Dit wordt namelijk inderdaad een groot en druk centrum. Zoiets kan beter niet bij een woonwijk worden gebouwd. Maar kritiek op iets islamitisch mag blijkbaar niet van politiek correctie xenofielen.

 18. @piet pekelharing
  Er komt toch geen Ikea? Die worden nooit gebouwd in een centrum van een historische stad. Gelukkig niet. En dat zou ook nooit moeten gebeuren met het moskee gedrocht dat er nu moet gaan komen.
  De islam maakt mij, ondanks de vreselijke denkbeelden, hierbij niets uit. Ieder in vrijheid zijn eigen geloof! Maar een lelijk betonblok tegenover een mooie molen is geen aanwinst voor Leiden, hoe je het ook wendt of keert.

 19. Piet Pekelharing op

  Gedrocht? Lelijk betonblok? Daarover verschillen wij zeker van mening. Ik vind namelijk het een schitterend ontwerp. En het komt tenminste niet zo massief over als de Ikea die ik als voorbeeld noemde.

  Over de esthetische waarde kunnen we natuurlijk van mening verschillen, maar deze moskee wordt in ieder geval een stuk moderner dan die moskeeën uit duizend-en-één-nacht die je vaak in onze contreien ziet. Neem bijvoorbeeld de Mevlanamoskee vlakbij Rotterdam Centraal. Dat gebouw is van een ontwerp dat men in de landen van herkomst van onze moslims al in de jaren vijftig van de vorige eeuw ouderwets vond.

  Overigens vond ik die school die daar tot voor kort stond werkelijk aartslelijk.

 20. Ik dacht dat ik in Christelijk Nederland woon en dan ook nog in Leiden waar de protestanten zo trots hun Marekerk hebben staan.
  Maar nu wordt onze cultuur basis bedreigd door diverse andere oprukkende culturen. Daar wordt ik onrustig en bang van. Ik heb niets tegen andere culturen, maar het zijn wel ANDERE culturen die ergens ANDERS hun thuisbasis hebben en dat is niet mijn thuis.
  Op welke partij kan ik het beste stemmen voor de gemeenteraad om het binnen dringen van deze ANDERE culturen tegen te gaan?

 21. nou ik hoor en lees het al weer. Intergratie is niet aan de orde aanpassen en respect verdienen is niet aan de orde. De islam is een godsdienst en dat is prima. Dat hiervoor een kerk of gebedshuis moet komen prima, maar er zijn er al twee in Leiden. Een islamitisch centrum hebben we ook al want vroeger had je de mooie beatrixstraat met alle kleine kruidenierswinkels nu moet je hopen dat je nederlands verstaat. Al met al lijkt dit hele gebeuren op het paard van troyen waarbij we van binnen uit alle cultuur uit Leiden aan het inleveren zijn voor een nieuw bestuur.

 22. Ik ben benieuwd of mensen die vóór de bouw zijn dit ook nog zijn als het voor hún huis wordt gebouwd.
  Ik ben tegen. Dit gaat echt te ver. Ik vind dat Nederland zijn eigen karakter moet houden. Genoeg is genoeg.

 23. een Leids burger op

  Inderdaad Sandra: Genoeg is genoeg!
  (als het nu bij dat nieuwe islamitisch centrum zou kunnen blijven…..)
  ——————————————————————

  Bij integratie hoort er weliswaar beperkt ruimte voor de "eigen identiteit" te zijn, maar het moet daarbij niet zó worden dat de oorspronkelijke bewoners zich als een vreemde gaan voelen in hun wijk. Een BEETJE "multi-culti" kan helemaal geen kwaad, maar het moet nu ook weer niet de islamitische spuitgaten uitlopen.
  Islamitische kunst kan zelfs ook best mooi zijn:
  http://patterninislamicart.com/archive/browse=region&val=iran&iid=1155

  Mensen die zich uitlaten in de trant van "terwijl er goede redenen zijn om zo’n centrum DAAR niet wenselijk te achten" vertonen duidelijk nymby gedrag. Zou er dan een goede reden zijn om zo’n groot islamitisch centrum dan in een andere woonwijk wèl wenselijk te achten?

  En iemand die terechte kritiek heeft op het gedrag van sommige moslims of de islam hoeft natuurlijk helemaal niet populistisch of xenofoob te zijn.

  De vergelijking met de bouw van een Ikea is wel interessant: het zou mij niets verbazen als er toch wat minder weerstand zou zijn tegen de bouw van een Ikea dan tegen de bouw van een groot islamitisch centrum…….

  "Christelijk Nederland"? Nu nog wel een beetje, maar de islamisering schrijdt voort……
  Er ontstaan pas ècht problemen als bepaalde normen en waarden uit een andere cultuur niet verenigbaar zijn met bijvoorbeeld de Nederlandse wetgeving of TE sterk indruisen tegen de gebruikelijke Nederlandse gewoonten en de mensen afkomstig uit een andere cultuur zich onvoldoende aanpassen.

  Straks weer een moskeetje erbij.Vraag:Is dat dan erg?
  Antwoord:Als dat de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving ernstig zal belemmeren wel ja. Anders uiteraard niet…..

 24. @Margreet: je hebt gelijk met je kritiek. Neem de tendentieuze kop van dit bericht: "Weerstand tegen bouw moskee groeit."

  Dit blijkt uit helemaal niets. Er groeit geen weerstand, wat groeit is het volume van een kleine groep bezwaarmakers dat er steeds weer in slaagt om bij sleutelstad hun mening te verkondigen.

  Geen draaideurrecidivisten maar draaideurjournalistiek. Herhaal elke keer hetzelfde en je komt ermee op sleutelstad.

  Het is niet aan mij om de nieuwswaarde te bepalen, maar feitelijk is er sinds begin 2013 (en nog eerder: nml. bij de vaststelling van het bestemmingsplan waartegen geen wijkbewoner bezwaar heeft gemaakt, terwijl alle feiten open en bloot op tafel lagen!) niets veranderd. Ook toen riep Sloos dat hij naar de rechter zou stappen.

  Blaffende honden bijten niet: de realiteit is dat Sloos en Kok letterlijk alleen maar wat opruiende teksten in de microfoon kraaien en meer niet. Het is triest dat ze in sleutelstad een vast podium hebben gevonden om steeds maar weer met het zelfde verhaaltje in de aandacht te komen. Er is nul komma nul veranderd sinds sleutelstad voor het eerst over de komst van deze moskee publiceerde.

  Er zijn 2 landelijke tv-uitzendingen geweest waarbij in totaal 3 wijkbewoners hun bezwaar kenbaar hebben gemaakt. Wakker Nederland zal niet wakker liggen van dit massale protest…
  Komt er liefst 2x een tv-ploeg en zijn er niet meer dan 3 wijkbewoners met klachten te vinden. Massaal protest, ja ja…

  Al maandenlang roepen de Leefbaar Leiden volksmenners dat ze naar de rechter stappen. Het is wel erg triest dat als je elke keer hetzelfde roept, dat op sleutelstad terechtkomt en er tendentieuze koppen als bovenstaande op worden geplakt.

  In een land waar godsdienstvrijheid bestaat, zou ook helemaal geen weerstand tegen een moskee moeten zijn. Weerstand tegen een moskee is in wezen ook weerstand tegen een synagoge en weerstand tegen een kerk. Het is weerstand tegen een van de pijlers waar onze open samenleving op berust.

  De grote vraag is en blijft: waarom hebben die paar wijkbewoners die bezwaar maken tegen deze moskee, niet eerder in de ontwerpfase van het bestemmingsplan protest aangetekend en waarom hebben ze dat niet opnieuw gedaan gedurende de fase van vaststelling?
  Dan hadden zij eerst bij de gemeenteraad hun bezwaren kenbaar kunnen maken, hadden zij de gemeenteraad kunnen toespreken, hadden zij naar een Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften, naar een rechter en naar de Raad van State kunnen stappen.

  Of deze klagers nu wel of geen gelijk hebben met hun kritiek op het volume van de moskee (ik vind het ontwerp aan de grote kant): de randvoorwaarden liggen vast in het democratisch vastgestelde bestemmingsplan.

  Iedereen die het hier heeft over voortschrijdende islamisering, verkondigt overigens larie en apekool.
  En al dat parmantige gezwets over wel of geen integratie: Nederland heeft een grondwet waarin duidelijk het recht op godsdienstvrijheid is verankerd. Hoe kun je mensen het recht ontzeggen om hun religie te belijden als dat nota bene één van de grondrechten van het Nederlandse staatsbestel is? Je kunt mensen niet verwijten dat zij niet integreren als ze hun godsdienst willen belijden, want dat is een grondrecht van onze samenleving. Iedereen die daar anders over denkt, geeft aan weinig te begrijpen van het Nederlandse bestel.

  @Dennis: het is wel grappig dat jij het steeds over de Nederlandse taal hebt. Jouw bijdragen kenmerken zich door onsamenhangend gebrabbel. Je gooit woorden aan en door elkaar. Qua grammatica, interpunctie en opbouw klopt het van geen kant. Verder: ik heb in Leiden noord gewoond (rond 1982-83), maar kan me niet herinneren dat er ook maar één winkel in de Beatrixstraat zat, laat staan dat er meerdere kleine kruideniers zaten, zoals jij beweert.
  Maar stel dat er al kruideniers zaten: wat heeft dat te maken met dit onderwerp?

 25. een Leids burger op

  Het recht op vrijheid van godsdienst staat, wat mij betreft, niet ter discussie. Wel de mate waarin daarvan gebruik |misbruik wordt gemaakt. Artikel 6 van de grondwet stelt:Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

  Vooral die laatste zinsnede is blijkbaar nog niet tot iedereen
  doorgedrongen……
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Grondrechten(Nederland
  #Afweerrechten_in_de_Nederlandse_grondwet

  Ook belangrijk is het volgende:"Het gelijkheidsbeginsel houdt ook in dat ongelijke gevallen ongelijk moeten worden behandeld naar de mate van ongelijkheid".

  Ik herhaal nog maar eens: geen gelijke rechten zonder (het voldoen aan) gelijke plichten!

  Bovendien is het bijvoorbeeld in principe goed mogelijk met een bestemmingsplan een moskee tegen te houden zonder in strijd te komen met de grondwet.
  Citaat:"De gemeente(Den Haag) heeft de voorlopige huurovereenkomst ingetrokken omdat de moskee niet past in het bestemmingsplan." bron:
  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/2/Den-Haag-voorkomt-opening-moskee-imam-Fawaz-1180392W/

  Maar in Leiden is dat nu hier helaas een gelopen race.

 26. @eric,
  als jij in leiden noord hebt gewoond en je kent de beatrixstraat dan ben je erg kort van memorie. Ik heb in noord gewoond toen ik geboren werd in 1978 ik heb daar vroeger toen er nog melkbonnen waren voor op school altijd met mijn ouders melk en brood gehaald ook de slijterij, groenteboer en drogisterij zaten er naast de tabakswinkel en aan de overkant de viswinkel. Ik heb er gewoond tot aan 2006. mijn ouders wonen er nog steeds 2014. Ga jij mij nu als een snotneus lopen wijzen op onterechte feiten van jou kant eric. Eric ik mag jou 1 advies geven lul waar je verstand van hebt (dus eigenlijk hou je mond). Daarnaast ja je hebt gelijk in de grondwet staat geschreven over vrijheid van godsdienst (ook al vind ik dat iedere vorm van rechtstaat niet gepaard kan gaan met godsdienst, want dit zou in jou optiek betekenen dat een "sharia" mag want dat is het arabische woord voor "islamitische wet" of te wel "wet van god" en alles wat daar onder valt keur jij dus goed. Geeft wel aan wat voor een persoon jij bent eric, maar ja zover denk jij niet na, want jij lult alleen maar over het multicultureel of dat het heilig is, maar zelf de vervelende kant hiervan ken je niet omdat als jou iets zou gebeuren hiermee pas jij je aan ipv de mensen aan te geven dat dit zo niet kan en hier niet hoort. En dat mij taal gebruik om samenhangend is is toch wel raar te noemen gezien iedereen wel begrijpt wat ik bedoel behalve jij. Misschien zegt dit meer over jou incompetentie.

 27. Er zitten hier een paar mensen op de website die constant propaganda voor het multiculturalisme aan het maken zijn.

  Heb sterk het idee dat dit soort mensen vanuit hun ivoren torentje hun mening geven, en alleen maar met cijfers en statistieken komen. Kijk inderdaad eens naar de Beatrixstraat. Vroeger als kind kwam ik er altij met plezier, boodschappen doen voor moeders. Moet je nou eens kijken, als Nederlander ben je daar gewoon een buitenlander in die straat. Zowat niemand verstaat je. Nee, dat is het toonbeeld van onze multiculturele samenleving. Lekker pamperen die handel. Hè, want het zijn toch ondernemers die het beste voor hebben?! Schei toch uit. Je wordt gemolesteerd in je eigen land. Ze krijgen alles voor elkaar hier. En dan zijn er ook nog van die mensen als Eric en Piet Pekelharing die het constant maar opnemen voor de moskee, de islam.. werkelijk waar, waar halen ze het vandaan.

  Maar goed, onderbuikgevoelens; ja. Ervaringen; ja. Ivoren toren; nee. Want ik heb er altijd middenin gestaan en heb gezien hoe mijn wijk (Leiden Noord) verpauperd is geworden.

 28. Dennis: denk eerst eens na voordat je iets schrijft. De sharia mag helemaal niet volgens de Nederlandse grondwet. De sharia is in strijd met de grondwet. De Nederlandse grondwet sluit het invoeren van een sharia volledig uit. Religieuze wetgeving is domweg niet toegestaan in Nederland.
  Los hiervan: het bouwen van een moskee wil toch niet zeggen dat er een sharia wordt ingevoerd?
  Jouw reacties zijn schoolvoorbeelden van maar wat roepen (in dit geval over de islam en de grondwet), zonder te weten waarover je het hebt.
  "En dat mij taal gebruik om samenhangend is is toch wel raar te noemen": het is en blijft ‘om samenhangend’ gebrabbel. Geen zin komt er normaal uit. Dit is wat je ‘taalvervuiling’ noemt.

  Neem de passage "(ook al vind ik dat iedere vorm van rechtstaat niet gepaard kan gaan met godsdienst, want dit zou in jou optiek betekenen dat een "sharia" mag…"

  Ik vind helemaal niet dat een sharia mag. Waar haal je die onzin vandaan?

  Daarnaast begrijp je helemaal niets van de Nederlandse rechtstaat. Essentieel onderdeel is dat gelovigen hun geloof mogen belijden.

  @Jordypapier: hoe vaak ben je gemolesteerd? In de Beatrixstraat????? Wanneer? Hou toch ’s op met die indianenverhalen.
  ‘Zowat niemand verstaat je’: hoe vaak doe jij boodschappen bij winkels met van oorsprong Marokkaanse of Turkse middenstanders? Waarschijnlijk nooit. En die mensen zouden je niet verstaan? Dat lijkt me sterk.
  Wat betreft de verpaupering van Leiden noord heb je gelijk. Dat komt doordat onze gemeenteraad zo ongelooflijk stom is geweest om zaken als verkamering vrij te geven. Leiden noord is een paradijs voor huisjesmelkers en illegale onderverhuurders geworden. Zoals je aan de nummerborden van auto’s kunt zien, is er een behoorlijke instroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Je hoeft maar even rond te fietsen en je kunt dozijnen auto’s tellen met Poolse, Hongaarse, Bulgaarse en Litouwse nummerborden.
  De voortsluipende verkrotting zie je overigens op meer plaatsen in de stad. Teveel mensen in te kleine huizen, te hoge huurprijzen, te weinig onderhoud, teveel auto’s op straat, teveel rotzooi die langs de stoep wordt neergepleurd: het zijn de gevolgen van het gemeentelijke wanbeleid en niet van het wel of geen moskee mogen bouwen.

  Je gooit al je gevoelens van onbehagen op elkaar en uit dat rare brouwsel van verwijten, rancune, onbehagen en wantrouwen (wat je ten onrechte samenvat als ‘ervaringen’) destilleer je de ene na de andere kromme redenering.
  Ik neem het niet op voor de islam, ik neem het niet op voor het christendom, ik neem het niet op voor het jodendom. Ik stel vast dat conform de Nederlandse grondwet gelovigen in staat moeten kunnen zijn om hun geloof te belijden.
  Wat de ondernemers in de Beatrixstraat met de bouw van een moskee langs de Haagweg hebben te maken, is me overigens een raadsel. Gelukkig zie je zelf in dat het om onderbuikgevoelens gaat, dat is al een hele vooruitgang.

 29. een Leids burger op

  Nee, de sharia mag gelukkig niet in Nederland.
  Maar er mag wel meer niet. Niet dat veel moslims zich daar wat van aantrekken hoor. Voor hen gelden, in de eerste plaats, immers andere normen en waarden gebaseerd op de islam.

  Citaat:" Internaten belemmeren integratie
  Lodewijk Asscher zegt in NRC Handelsblad dat sommige moskee-internaten de integratie belemmeren: “Kinderen wonen er soms met alleen maar jongens of alleen maar meisjes. Ze worden weggehouden van contacten met de samenleving waarin ze leven.”

  Met de nieuwe wet kunnen ze worden aangepakt. “Bij een veilig pedagogisch klimaat hoort ook burgerschap, meedoen, integratie”, zegt Asscher. „Wie zich daar niet aan
  houdt, kan de boel sluiten.”
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/05/asscher-strenger-toezicht-op-moskee-internaten/

  Dit is dus nog een voorbeeld, in aanvulling op wat ik al eerder noemde….,om de uitwassen van de islam te beperken zonder in strijd te komen met de grondwet.

  @Jordypapier
  Goed verhaal hoor Jordy. Goed dat Jordy het op (sleutelstad)"papier" heeft gezet.

 30. @een Leids burger: gelukkig leven we in een rechtsstaat waar uitwassen altijd kunnen worden aangepakt, al geef ik direct toe dat heel wat katholieke mannen nu kunnen roepen: waarom kon het misbruik van jongetjes binnen de RK kerk in de jaren vijftig en zestig zolang doorgaan en waarom werd het zo lang verzwegen?

  Het verband tussen de door u aangehaalde citaten en het onderwerp van deze discussie is mij niet duidelijk. Asscher bepleit overigens helemaal niet dat er geen moskeeën mogen worden gebouwd. Een minister die dat zou doen, zou direct uit z’n ambt gezet worden. In een land waarin godsdienstvrijheid bestaat, mogen er gebedshuizen worden gebouwd, ongeacht de denominatie. Als de bouw maar aan de bouwvoorschriften voldoet.

  Lang leve de bangmakerij, ik zag elders op deze website al een warhoofd het hebben over de invoering van de sharia in Leiden zuidwest. Angstaanjagerij en zielige praatjes (de anonieme held Jordypapier met z’n ‘gemolesteerd’ zijn), meer niet.

 31. Eric, jou beschuldiging; is dat niet een beetje "pot verwijt de ketel"? (of je achternaam moet VTG zijn 😉

  Jou beargumentatie vloeien schijnbaar voort uit ervaringen die je juist niet hebt gehad. Dat is jou goed recht, maar je hoeft me niet te beschuldigen van angstaanjagerij hoor. Beste Eric, loop op een doordeweekse avond samen met mij eens door de horsten in de Merenwijk (voorbeeld). Kijken wie het dan in z’n broek doet (verwensingen met de ergste ziektes, doodsbedreigingen, racisme). Daar ben ik wel benieuwd naar. En heel toevallig komt dat allemaal van bepaalde bevolkingsgroepen die – toevallig allemaal hetzelfde geloof hebben. En dat soort mensen geven we nu maar een 2e moskee? Die wellicht je dochter of vrouw (bij wijze van) uitmaken voor van alles en nog wat? Maar goed, dit zal je ongetwijfeld nooit hebben meegemaakt. Vandaar ook mijn opmerkingen "Ivoren torentje". Nooit in het heetst van de strijd gestaan.

  Geeft niet, jij jou mening en ik de mijne. Van mij hoeft die moskee er in ieder geval niet te komen. Dat ze in Allah geloven is hun goed recht, maar val "onze" mensen er lekker niet mee lastig. Bovendien, er staat al een joekel in Noord. Moet Leiden dan helemaal volgebouwd worden met gebedsplaatsen voor mensen met het Islamitische geloof?

 32. Hi Jordypapier, ik loop graag met je mee en maak dankbaar gebruik van je uitnodiging. Ik ken ook mensen die in de Merenwijk wonen, nog nooit heb ik hen over omstandigheden horen vertellen zoals jij dat nu doet.

  Kwalificaties als ‘dat soort mensen’ zijn nogal stigmatiserend en onnodig krenkend.

  Heb je het over groepjes hangjongeren? Het lijkt me sterk dat die maatgevend zijn en je daarmee een hele bevolkingsgroep over een kam kunt scheren.

  Je schrijft: "En dat soort mensen geven we nu maar een 2e moskee?"
  Niemand krijgt een moskee! Er is geen eerste moskee gegeven en er wordt geen tweede ‘gegeven’.
  Er is een religieus genootschap dat dit gebedshuis zelf financiert. De gemeente Leiden doet dat niet, er gaat geen cent belastinggeld naar toe.
  Er is overigens geen verband tussen geloven in Allah en het uitschelden van vrouwen. Alleen domkoppen doen dat. En ja, ik heb ook weleens meegemaakt dat moslimmeiden in Rotterdam werden uitgescholden omdat ze geen hoofddoekjes droegen. Zulk slecht, onbeschoft gedrag is een symptoom van een allang verloren achterhoedegevecht: de secularisatie onder moslims in Nederland is groot.

  Ook daarom zijn alle verhaaltjes over ‘islamisering’ en al helemaal over ‘voortschrijdende islamisering’ stupide.
  Getalsmatig gaat het om een bevolkingsgroep die hooguit 7,8% van de Nederlandse bevolking zal omvatten rond 2030. Van die groep zal tegen die tijd circa driekwart niet meer belijdend moslim zijn.
  Dat er in de Merenwijk een paar klojo’s rondhangen lijkt mij niet maatgevend. Dat er in de Merenwijk klojo’s jou en anderen uitschelden, lijkt me ook geen enkel verband hebben met het wel of niet mogen bouwen van een moskee langs de Haagweg. En als je lastig wordt gevallen, moet je naar de politie stappen.
  Maar ik kom graag voor een wandeling naar de Merenwijk, mail me naar op evtg@casema.nl, en als je slim bent, nodig je ook meteen wat raadsleden uit om mee te komen.
  Mijn ervaring is dat raadsleden, wethouders en politie hier direct bovenop zitten.

 33. Eric zoals zo vaak in de discussie waarin jij je mengt moet iedereen jou geloof aannemen en heb jij alles wel mee gemaakt in leiden. Helaas merken veel mensen andere dingen en ja is niet iedereen uit een bevolkingsgroep, maar wel vaak van eenzelfde geloof. En nog naald volgens jou hebben ze het recht op een gebedshuis waar ze hun geloof kunnen betuigen. Dit houdt dus in gezien de vertaling van sharia dat dit mag en ook al staat in de wet dat het niet mag staat er ook dat je mag handelen uit geloofsovertuiging dus ja dit is het kromme van geloof en recht in 1 boek te hebben staan. Maar ja zoals jij zegt onsamenhangend dus kolder verhaal ik hoop je nooit eens anders te horen praten want zo naïef zijn siert je wel

 34. @Dennis: "En nog naald volgens jou hebben ze het recht op een gebedshuis waar ze hun geloof kunnen betuigen. Dit houdt dus in gezien de vertaling van sharia dat dit mag en ook al staat in de wet dat het niet mag staat er ook dat je mag handelen uit geloofsovertuiging dus ja dit is het kromme van geloof en recht in 1 boek te hebben staan."

  Dennis: kun je dit uitleggen? Het is onsamenhangende wartaal. Iedere volwassene die dit soort gebrabbel in de openbaarheid brengt, zou zich moeten schamen. Het is een verkrachting van de Nederlandse taal.

  Nog erger is dat je niet begrijpt hoe het recht van godsdienstvrijheid is geregeld, maar vanuit onwetendheid en onkunde conclusies trekt, die de plank volledig misslaan.

  Ik ben overigens een atheïst. Van mij hoef je helemaal geen geloof aan te nemen.

 35. Nou laat ik het dan nog eens proberen. Als Leidse burger heb ik een sterke afkeer van clubs als ZwartFront. Brrr. Ook Leefbaar Leiden behoort niet tot mijn politieke voorkeur. Geen oplossingen vanuit die hoek te verwachten.

  Maar ja, ik ben tegen de moskee. En dat is een lastig standpunt omdat je dan als snel in een hoek wordt gedrukt.
  Waar ben ik tegen?

  Ik ben tegen een lelijk gebouw dicht op de mooie binnenstad
  Ik ben voor vrijheid in geloof maar ik ben tegen discriminatie binnen een geloof. En ik vind de scheiding van man en vrouw in een gebouw walgelijk.
  Evenals de uitingen met betrekking tot andere geloven en geaardheid.
  De uitingen van voorstanders voor de moskee zijn daarnaast soms erg afschrikwekkend. Zie hiervoor de facebook uitingen.

  Al met al kan ik mij voorstellen dat we in Leiden niet staan te juichen van een zoveelste betonblok met minaret. Zeker tegenover een mooie historische molen. En ja daar zou de Gemeente in een bestemmingsplan best wat meer rekening mee kunnen houden.

 36. een Leids burger op

  Goed begrijpend lezen blijkt voor ons "brave" betwetertje eric vtg nog steeds erg moeilijk te zijn. Nee, Asscher zegt niet dat er helemaal geen moskeeën mogen worden
  gebouwd, maar hij zegt wel terecht:"Wie zich daar niet aan houdt, kan de boel sluiten.” En dan gaat het het inderdaad over scheiding van jongens en meisjes in een moskee-internaat.

  Dat het notabene nu al zover moet komen dat voor een bepaalde groep aparte wetgeving nodig is om misstanden überhaupt te kunnen aanpakken.(lees het artikel!)

  De titel van de berichtgeving was:"weerstand tegen bouw moskee groeit". Die weerstand kan dus ook, maar niet alleen, voortkomen uit het onaangepaste gedrag
  van met name mensen met een moslim achtergrond die hun eigen normen en waarden gebaseerd op de islam willen doordrukken. Dat was de boodschap.
  Het aangehaalde voorbeeld is slechts één zo’n voorbeeld daarvan……

  Maar ook de ervaringen die mensen hebben met (bepaalde) moslims kan ook bijdragen aan de weerstand tegen de bouw van zo’n moskee. Dat kan dus niet louter afgedaan worden met "onderbuikgevoel" of "bangmakerij".[ Zelf heb ik överigens zowel positieve als negatieve ervaringen met moslims.]

 37. @een Leids burger: aparte wetgeving bestaat niet in Nederland. Je zuigt het uit je duim.

  Wel erg raar om na een negatieve ervaring met een moslim tegen een moskee te zijn. Als je een negatieve ervaring hebt met een katholieke Leidenaar wil dat toch niet zeggen dat je vervolgens bezwaar hebt tegen het evt. bouwen van een RK kerk? De dwarsverbanden die u – en anderen – legt, zijn volkomen kolderiek.

  Ik merk overigens niets van dat vermeende opdringen van normen en waarden vanuit de islam, zoals u stelt. Het enige wat ik merk van het opdringen van normen en waarden zijn de bezoekjes van Jehova Getuigen (zo’n 2x per jaar), en daarvan gaat nu niet bepaald een intimiderende werking uit, terwijl het toch een voor u erg streng geloof is, waarbij mannen en vrouwen gescheiden in de kerk zitten.

  @Rik: ook in een synagoge zitten mannen en vrouwen gescheiden en dit komt ook in sommige gereformeerde gemeenten voor. Dus geheel in lijn met je anti-moskeestandpunt nu ook maar meteen een verbod op een evt. nieuwe synagoge en een evt. nieuwe gereformeerde kerk?

  Wat er van je vermeende begrip voor godsdienstvrijheid overblijft, is overigens niet veel. De essentie van godsdienstvrijheid is dat het mensen vrij staat om binnen de wettelijke kaders er eigen rituelen op na te houden.

  Wat me verbaast in je reactie: waarom heb je geen bezwaar gemaakt tegen de Haagwegflat t/o de molen, of tegen de immense houtopslag direct naast de molen, of tegen de scholen die t/o de molen stonden? Is het niet een beetje hypocriet om nu er een moskee komt opeens met esthetische bezwaren te komen?
  Ik beschuldig je overigens niet van racisme.
  Nog een laatste vraag: zo dicht bij de binnenstad is deze locatie toch niet?

 38. een Leids burger op

  "De essentie van godsdienstvrijheid is dat het mensen vrij staat om binnen de wettelijke kaders er eigen rituelen op na te houden." zegt evtg. Inderdaad en juist om ongewenste toestanden tegen te gaan worden die
  wettelijke kaders dus nu aangepast. Tenminste als het wetsvoorstel doorgaat.

  Nee, geen aparte wetgeving, maar wel (voor iedereen geldige) nieuwe wetgeving vanwege juist o.a. het gedrag in sommige moskee-internaten. En de minister gaat natuurlijk geen nieuwe wetgeving voorstellen als zoiets maar slechts sporadisch zou voorkomen…..
  De tijd zal het leren wat er allemaal nog meer nodig is aan regelgeving om de moslims nog enigszins in het gareel te kunnen blijven houden.

  Maar mischien wordt eric vtg pas wakker als
  bijvoorbeeld "zijn" nobel poptempeltje over een aantal jaar ook aan de beurt zou zijn om plaats te moeten maken voor weer een nieuw, nog groter, islamitisch centrum…..;-)

 39. @ een Leids burger, ’t wordt tijd dat je gaat verhuizen de LEIENAAR wordt niet vrolijk van je zure gezijk …

 40. een Leids burger op

  @anonymus
  Ach, dit is ook geen onderwerp om vrolijk van te worden.
  En als ik zou gaan verhuizen zijn er nog genoeg anderen die ook weestand hebben tegen de bouw van een groot islamitisch centrum op deze locatie……
  (overigens woon ik dus NIET in de wijk waar dat centrum komt.)

 41. @een leids burger: Ha, ha, de Nobel is een kleine zaal. Qua aantal vierkante meters is daar weinig mogelijk. Maar waarom die angst dat de hele stad wordt volgebouwd met moskeeën? Leiden is een middelgrote stad met een regionale functie. Laten we nou ophouden te doen alsof er met 2 moskeeën hier sprake is van een islamitische omsingeling, voortschrijdende islamisering, en meer gebakken lucht en flauwekul.
  En waarom steeds op de uitwassen wijzen? Bij een handvol internaten zijn er ongewenste situaties geconstateerd (o.a. onvoldoende brandveiligheid). Als je dat afzet tegen de geconstateerde misstanden bij kinderdagverblijven op het vlak van hygiëne… Bijna maandelijks moet er wel een kinderdagverblijf sluiten.
  Dat maakt de geconstateerde misstanden in internaten niet minder onwenselijk, maar je leert er wel de zaken door in een beter perspectief te zien.

  Uitwassen zijn niet de regel, maar de uitzondering. En het is heel goed dat uitwassen worden aangepakt en er een regelgeving is om die uitwassen te kunnen aanpakken. Maar als je een groep alleen beoordeelt aan de hand van de uitwassen, ben je niet goed bezig.

  U geeft overigens wel aan dat uw verzet niet zozeer tegen de bouw van een moskee op deze locatie is, maar ook elders in de stad. Ik zou zeggen: kom er dan gewoon rond voor uit dat u vindt dat moslims hun geloof niet in deze stad in een moskee mogen belijden. Dat zet u – of u nu wilt of niet – op 1 lijn met mensen die anno 1933-1945 vonden dat Joden hun geloof niet in een synagoge mochten belijden. U vindt uzelf waarschijnlijk geen racist. Ik zeg dat u dat wel bent.
  En wie bent u om gelovigen te ontzeggen dat zij hun geloof in een gebedshuis belijden?

  Is Tomas Kok/Leefbaar Leiden inmiddels al naar de rechter gestapt?
  Vorig jaar september riep Sloos ook al zoiets.

  Verder een vraag aan de sleutelstadredactie: klopt het dat een raadslid van Leefbaar Leiden in de afgelopen 4 jaar maar 1x bij een raadszitting en 0x bij een commissievergadering is verschenen maar wel bijna 4 jaar lang zijn maandelijkse vergoeding heeft geïncasseerd?

  Leefbaar Leiden, je zou er maar op hebben gestemd. Een weggegooide stem, en weggegooid gemeenschapsgeld. En nu, vlak voor de raadsverkiezingen, roept LL dat ze tegen de moskee zal vechten (zoals Don Quichote met een lans tegen molens in het strijdperk trad?), maar sinds 2010 heeft LL in dit dossier geen vinger uitgestoken.
  Kom op Sloos en Kok: wanneer stappen jullie naar de rechter? Al in september 2013 werd zoiets vol bravoure aangekondigd. Sindsdien zijn 5 maanden verstreken, maar blijft het bij roeptoeteren.
  Als een bouwvergunning wordt afgegeven, heb je een week of zes de tijd om in beroep te gaan: het zou me verbazen als LL in de tussentijd beroep heeft aangetekend.
  Conclusie: KIEZERSBEDROG.

 42. een Leids burger op

  @Evtg
  "dat u(ik dus) vindt dat moslims hun geloof niet in deze stad in een moskee mogen belijden" zegt eric vtg.
  En alsof het al niet erg genoeg is wordt ik ook nog verweten dat ik gelovigen zou ontzeggen dat zij hun
  geloof in een gebedshuis belijden. Allebei niet waar dus.

  Nee, alweer zaken die mij in de mond worden gelegd
  door Eric vtg en volstrekt onjuist zijn.. Leer dat nu eens een keer af eric.

  Ook anderen hadden dat al eerder geconstateerd.
  "2-5-2012 13:28 uur.
  Eric vtg,Je probeert mij iets in de schoenen te schuiven wat ik niet heb geschreven."
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/04/flinke-blikschade-op-willem-van-der-madeweg#comments

  @erik vtg: hola eric, ik zei niet dat bestaand groen weg moest. je moet niet lezen wat er niet staat.
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/04/leidse-binnenstadvisie-definitief-vastgesteld#comments

  Het woord racist is hier sowieso geen goede kwalificatie eric vtg. Moslims zijn geen bepaald ras. Zij kunnen tot verschillende rassen behoren en zijn slechts aanhangers van een bepaalde religie.

  Wat ik wèl elders (op sleutelstad) heb gezegd is dat ik voor een BEPERKING ben van het aantal moskeeën (en
  andere islamitische voorzieningen.) Dat is dus héél wat anders dan helemaal niet zoals mij nu door eric vtg
  in de mond wordt gelegd. En waarom ik voor die beperking (ongelijke behandeling) ben, heb ik ook al eerder
  toegelicht en ga ik dus niet opnieuw doen.

  Eerst a.u.b. goed lezen en dan pas dan reageren eric.

 43. Dit is wat het Nederlands wetboek van strafrecht zegt over racisme;

  Omschrijving: Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

  Racisme kan dus wel degelijk over religie gaan!

 44. een Leids burger op

  @Stefan
  Volgens mij is alleen bij het zinsdeel "opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras" er sprake van racisme. Wie zich bijvoorbeeld opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens godsdienst of levensovertuiging kan in principe wel gestraft worden. Maar er is ook nog de vrijheid van meningsuiting. Het is overigens niet mijn bedoeling om moslims te kwetsen.

  Racisme kan ook over religie gaan als toevallig mensen van een bepaald ras een bepaalde religie aanhangen. Dan valt dat dus samen. Maar moslims, en daarover ging het hier, zijn geen bepaald ras.

 45. Zoals ik al zei, dit is de omschrijving die de wet bij het begrip racisme geeft. Alle facetten die hierin omschreven worden, dus ook beledigingen op basis van geloof, zijn voor de wet onderdeel van het begrip racisme. Logisch, anders zou het er niet bij staan lijkt me.

  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar stopt wanneer het beledigend en kwetsend wordt voor bepaalde groepen. Iets wat in deze discussie net een beetje te veel gebeurd. Als je de reacties hier en op Facebook leest lijkt iedere moslim een fundamentalist die vrouwen achterstelt. Complete waanzin natuurlijk.

 46. Hoe grappig is het dat wanneer er een discussie ontstaat over de bouw van een moskee er gelijk het woord "discriminatie" wordt bijgehaald. Schitterend om te lezen.

  Feit blijft is dat de weerstand blijft groeien, dagelijks zelfs. Zowel onder de Leidse bevolking als om de directe betrokkenen in de wijk. Dan kan Eric VTG natuurlijk allerlei mooie verhalen ophangen met cijfers, feiten, schitterende woorden etc. Maar je kan deze enorme groep die tegen de moskee niet wegzetten en negeren. De Gemeente Leiden hoort naar het volk te luisteren. Ik ben benieuwd of er nog wat gaat gebeuren, want hij zal ongetwijfeld gebouwd gaan worden.

  Overigens, dat rondje door de horsten lopen; was als verwijzing bedoelt maar ik kan me zo voorstellen dat je de grote jongen uit wilt hangen die dat wel even durft. Eric VTG, wellicht heb jij andere ervaringen en dat is jou goed recht. Er is in Leiden gewoon een enorm grote groep wat weerstand bied tegen een moskee, en veel meer wat betrokken is bij de Islam. En nee, dat komt niet omdat er toevallig alleen maar allochtonen op TV komen bij Opsporing Verzocht. Dat is om het feit dat mensen bepaalde ervaringen hebben. En nee, dan mag en kan je niet generaliseren. Maar als jij bij bepaalde bevolkingsgroepen in een bepaalde leeftijdscategorie constant hetzelfde meemaakt wil ik jou nog weleens horen.

  Het wordt tijd dat de Gemeente Leiden naar het volk luistert en niet naar de mensen met hele dure woorden, die meekijken vanuit hun Ivoren torentje.

 47. "Het wordt tijd dat de Gemeente Leiden naar het volk luistert"
  Dan moet "het volk" wel zijn stem verheffen als de Gemeente daar de gelegenheid voor geeft. Bijvoorbeeld als het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage ligt, of als de bouwvergunning is aangevraagd. Als je toen geen gebruik hebt gemaakt van je recht van spreken, moet je niet nu achteraf gaan klagen. Dat had je eerder moeten doen, zo zijn de (democratische) spelregels nou eenmaal!

  Overigens is het verdacht stil vanuit Leefbaar Leiden. Heeft eric vtg gelijk met zijn bewering dat Leefbaar Leiden al vier jaar lang nooit één vinger heeft uitgestoken om deze moskee tegen te houden? Zo niet, wat heeft LL dan wél gedaan? En wanneer stapt LL eindelijk eens naar de rechter?
  Ik krijg een beetje de indruk dat LL dit dossier probeert te gebruiken om stemmen te trekken, maar verder te beroerd is om zich ook daadwerkelijk voor deze kiezers in te zetten. Maar ik zie graag het tegendeel bevestigd!

 48. @Jordypapier: maak ik gebruik van je uitnodiging en is het weer niet goed. Net als jij woon ik in Leiden. Volgens mij kun je overal in Leiden vrij over straat lopen. Je nodigt me uit om met je mee te gaan, ik zeg ja, en dan schrijf je "ik kan me zo voorstellen dat je de grote jongen uit wilt hangen die dat wel even durft".

  Waaruit blijkt dat de weerstand tegen een tweede moskee in Leiden blijft groeien? Je verzint het.
  Een deel van het bezwaar is overigens niet zozeer de komst van een moskee, maar de omvang van deze moskee. Niet dat het veel zin heeft om dat hier te vermelden: ik vind de schaalgrootte inderdaad nogal fors en niet bij de omgeving passen. Elders op sleutelstad heb ik daarover al eerder geschreven dat de gemeente maar eens goed moet gaan nadenken over passende schaalgrootte. Dat er bij het station kantoren de lucht in gaan, kan ik goed begrijpen, maar zo aan de rand van volkswijken waar de max hoogte circa 4 verdiepingen is, detoneert een groot complex. De verhoudingen zijn dan een beetje zoek.

  Wie is die enorm grote groep die volgens jou weerstand biedt en waaruit blijkt dat het een enorme groep is? Bedoel je het partijtje dat kiezersbedrog pleegt door al jaren te roepen te zullen vechten tegen deze moskee en naar de rechter te stappen, maar behoudens in een microfoon kwetteren nog geen vinger heeft uitgestoken? Waarvan 1 raadslid in een paar jaar tijd grossierde in afwezigheid?

  "Maar als jij bij bepaalde bevolkingsgroepen in een bepaalde leeftijdscategorie constant hetzelfde meemaakt wil ik jou nog weleens horen." Wat maak je dan mee wat zo erg is? En definieer ‘constant’ eens? Ga jij gebukt onder een dagelijkse straatterreur? Ben je daarmee al naar de politie gestapt? Of is het een zeurverhaaltje?
  En aangezien je ervaringen schijnbaar in de Merenwijk zijn opgedaan, verbaas ik me erover dat je zo in de pen klimt uit verontwaardiging tegen iets wat langs de Haagweg gebouwd gaat worden. Er is toch geen verband tussen wat jij meemaakt aan slecht gedrag van straatjochies in de Merenwijk en de bouw van een moskee in Leiden zuid-west?

  @een Leids burger: die beperking waarop u doelt, impliceert dus kennelijk dat er voor moslims in Leiden maar 1 moskee mag zijn en geen islamitisch centrum. Die mening mag u hebben. Die mening is net zo dom als zeggen dat er voor de katholieken maar 1 kerk in Leiden mag zijn, voor de gereformeerden maar 1 kerk, enz.
  Vertaal uw gedachte over beperking eens naar de concrete situatie in Leiden. Wat is er mis met een tweede moskee (die inde plaats komt van een ruimte die niet goed functioneert) en een islamitisch centrum met een regionale functie?
  En wie zou e.e.a. moeten ‘beperken’? Als er hier in Leiden een omvangrijke joodse gemeenschap had gewoond, was het toch prima geweest als er meerdere synagoges waren gebouwd? Als er getalsmatig behoefte was geweest aan meerdere katholieke kerken: wat zou er verkeerd aan zijn als in zo’n behoefte werd voorzien door op die plekken waar het kan een extra kerk te bouwen?
  Ik kan me heel goed voorstellen dat moslims in Leiden zuid-west en omringende wijken in eigen omgeving naar een moskee willen. Wat is daar mis mee? Twee moskeeën in een stad van 122.000 inwoners, twee moskeeën in een deel van Nederland (Leiden-Bollenstreek) waar 400.000 mensen wonen. Het lijkt me dat twee moskeeën nou niet echt schandalig veel is.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.