(Archieffoto: Sleutelstad).

Grofvuil ophalen vanaf volgend jaar weer gratis

Het tarief van dertig euro voor het ophalen van grofvuil wordt per 1 januari 2017 weer afgeschaft.  De maatregel die dit jaar werd ingevoerd zorgde voor veel weerstand vanuit de stad. Veel mensen wilden dit bedrag niet betalen en dumpten hun grofvuil illegaal op straat. De gemeenteraad riep het college van burgemeester en wethouders daarom op om de maatregel weer af te schaffen. Het ophalen van grofvuil kost de gemeente 300.000 per jaar, dat bedrag is nu in de begroting voor 2017 opgenomen.

Met het invoeren van de eigen bijdrage voor het laten ophalen van grofvuil wilde de gemeente niet alleen bezuinigen, maar ook een duurzaamheidsslag slaan. Wanneer het grofvuil naar de milieustraat wordt gebracht kan het namelijk veel beter worden gescheiden. Daarnaast komen meer afgedankte meubelen bij de kringloopwinkels terecht. Zowel de bezoeken aan de milieustraat als aan de kringloopwinkels zijn dit jaar flink toegenomen. Wethouder Paul Laudy gaat nog met de gemeenteraad in gesprek of de voordelen van het huidige systeem kunnen worden meegenomen naar de nieuwe situatie.

De huidige regels blijven dit kalender jaar nog van kracht. “Het budget is gereserveerd per 1 januari aanstaande. Dus voor 2016 blijft gelden dat je het gratis naar de millieustraat kunt brengen en gratis kunt aanbieden bij de kringloopwinkel. Als je wilt dat de gemeente het bij je komt ophalen betaal je een tarief van dertig euro”, aldus wethouder Laudy.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy over het afschaffen van het tarief voor het ophalen van grofvuil door de gemeente.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×