ZZ Leiden won zaterdag met 66-56 van Shooters Den Bosch. (Foto's: Reanne  van Kleef).

ZZ Leiden wint klassieker van Shooters Den Bosch

De basketballers van ZZ Leiden hebben zaterdagavond de klassieker tegen Shooters Den Bosch gewonnen. In een matig gevulde Vijf Meihal was de Leidse ploeg te sterk: 66-56. Het verschil werd in het derde kwart, waarin ZZ Leiden de verdediging aanscherpte, gemaakt. Door de winst bleef de ploeg van Paul Vervaeck ongeslagen in de Dutch Basketball League.

Opvallend was dat de publieke belangstelling voor het duel tegen viel. De tribunes waren matig bezet. Eén van de vier tribunes achter de baskets was zelfs niet opgesteld. Dat is in andere jaren wel anders geweest. Voor aanvang van de wedstrijd wordt nog afscheid genomen van Jeroen van der List, die twee seizoenen bij Zorg en Zekerheid Leiden speelde en zijn carrière in Frankrijk heeft voortgezet.

Beide ploegen misten belangrijk spelers. Bij Den Bosch is Akkerboom al weken geblesseerd. Hij beperkte zich tot de rol van assistent coach. Bij ZZ Leiden bleef Cashmere Wright aan de kant. In de wedstrijd tegen Aris heeft hij een knieblessure (zijn oude kwaal) opgelopen. Ook Rens Butter was onvoldoende fit om te spelen.

Het verhaal van Den Bosch is bekend. Geldproblemen had de ploeg op de rand van het faillissement gebracht. Maar een crediteuren overeenkomst en de overname van de club door sportmarketeer Bob Oosterhout bracht hoop en leven terug in Den Bosch. Ondanks het gebrek aan Amerikanen (de Amerikaan Antwan Scott mocht nog niet meedoen) kan Den Bosch nog altijd prima basketballen. Drijvende krachten als Maarten Bouwknecht, Valentijn Lietmeijer, Stefan Wessels en Ralf de Pagter hebben voldoende kwaliteit in huis om het een tegenstander moeilijk te maken. Zo ook gisteravond.

Het is een genot om naar een speler als Stefan Wessels te kijken. In het eerste kwart was hij niet af te stoppen. Brutaal nam Den Bosch dan ook in die fase voorsprong: 8–15. Maar de Leidse ploeg antwoordde met een 14 tegen 0 run. Mede dankzij de eerste drietjes van de avond van Jesse Voorn. Die, zoals later zou blijken, in grootse vorm stak: 22-19. Den Bosch blijft keurig in het spoor van ZZ Leiden. Ook wanneer Voorn opnieuw twee driepunters afdrukt weet Shooters Den Bosch de schade bij rust te beperken tot één punt achterstand: 37-36.

Na rust diende ZZ Leiden de genadeslag toe aan de Bosche ploeg. Een veel beter verdedigend Leiden en een sterke paar minuten van de Amerikaan Drapper was de opmaat voor de winst. Halverwege het derde kwart bedroeg de voorsprong 10 punten: 48-38. Zes minuten lang wist Den Bosch niet te scoren. Het derde kwart gaat dan ook met 18-5 naar Leiden. In het vierde kwart loopt de Ploeg van Paul Vervaeck zelfs uit tot een voorsprong van 18 punten. Maar de ruime voorsprong werkte verlammend. Den Bosch lijkt na een 0-7 run zelfs weer terug in de wedstrijd te komen. Maar een driepunter van Drapper, na een time out van Leiden, gooit de wedstrijd definitief op slot.

Coach Paul Vervaeck was met het resultaat in zijn nopjes, maar hekelde de scherpte in de eerste helft. “Het verschil had zeker groter moeten zijn. Maar ik ben wel blij dat we opnieuw een ploeg onder de 60 punten hebben weten te houden. We trainen pas en kleine maand met de volledige selectie. Je ziet per week dat we groeien.”

Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met ZZ Leiden speler en international Thomas Koenis.

Rolf Marselis in gesprek met talent uit eigen jeugd Jan Driessen over de wedstrijd tegen Shooters Den Bosch en zijn ontwikkeling bij ZZ Leiden.

Ondanks het gebrek aan spektakel is ZZ Leiden supporter Bertho Smit erg blij met de overwinning.