(Foto: Els Barnas).

DIOK wint Nationale Plate na geweldige comeback

DIOK heeft zaterdag in Amsterdam de finale van de National Plate gewonnen van RC The Dukes uit ’s-Hertogenbosch. In een zeer spannende wedstrijd werd het uiteindelijk 22-20 voor DIOK. Na het mislopen van de play-offs om het landskampioenschap was deze troostprijs het hoogst haalbare voor de mannen uit Leiden. De blijdschap was er niet minder om. Sterker nog: iedereen was reuze trots dat de ploeg in de tweede helft een 6-20 achterstand had weten om te buigen in een 22-20 overwinning. Het scoreverloop van de finale was misschien wel tekenend voor het seizoen van DIOK: een moeizaam begin, maar op karakter en doorzettingsvermogen doorstrijden voor de winst. Mooier kan bijna niet!

De wedstrijd was nog geen vijf minuten onderweg of de Dukes konden de score al openen vanuit een penalty: 3-0. DIOK maakte vanuit een penalty vrijwel direct daarna gelijk, maar moest daarna toezien hoe de Dukes uitliepen met een rake penalty en geconverteerde try: 3-13. DIOK wist uit een penalty van Leon Koenen nog wel wat terug te doen, maar vlak voor rust scoorden de Bossche voorwaartsen nog een try. Met de conversie erbij was het zo 6-20 voor de Dukes. Niet het scenario waar DIOK op gehoopt had en dus moest er na rust minimaal nog een tandje bij om deze achterstand nog goed te maken.

Try’s scoren in finales als de druk het hoogst is blijft altijd lastig. ‘Keep the scoreboard ticking’ was dan ook het devies voor DIOK en dankzij drie rake penalty’s van Leon Koenen wist DIOK al snel negen punten van de achterstand af te snoepen: 15-20. Het geloof kwam weer terug in de ploeg en de druk op de Dukes werd verder opgevoerd. Een kwartier voor tijd was daar dan eindelijk de verlossende try. Een backhand offload van Richard Manley landde in de handen van fly-half Mees van Oord die een gaatje spotte en over de tryline dook! Uitgerekend de jongste DIOK-speler op het veld – maandag moest hij eindexamen doen – brak de ban voor DIOK en bracht de stand op 20-20. Leon Koenen stapte naar voren voor de conversie en ook deze ging raak: 22-20.

Voor het eerst deze wedstrijd stond DIOK voor, maar met zo’n kleine marge en nog een klein kwartier te spelen kon de score nog alle kanten op. Het spel golfde in het restant van de wedstrijd op en neer, beide teams bleven de aanval zoeken. Dukes kreeg nog een aantal kansen, maar was slordig in de afwerking en had moeite met de goede verdediging van DIOK. Gescoord werd er dan ook niet meer en dus won DIOK – zij het nipt – met 22-20 de finale. Een geweldige prestatie en een mooie beloning voor al het harde werk van dit seizoen.