Help Leids Hout: geef gekapte bomen een nieuw leven

Leids Hout geeft gekapte bomen een nieuw leven door het hout te verwerken tot nieuwe producten. Daarbij wordt de hele boom gebruikt. Om het verzamelde hout goed, snel en duurzaam te verwerken, moet een drooghal worden gebouwd. Daarvoor is de organisatie nu een crowdfundingsactie gestart.

Leiden is een monumentale stad met veel openbaar groen. De gemeente probeert hier zo goed mogelijk voor te zorgen. Boomtoppen worden gesnoeid en valgevaarlijke bomen verwijderd. Dit soort onderhoud levert dus heel wat hout op, maar wat gebeurt daar mee?!

Vanuit die gedachte zijn wij Leids Hout gestart. Het is eeuwig zonde als goed bruikbaar hout versnipperd wordt of als biomassa in de verbrandingsoven belandt.

Maar het kan ook duurzaam!

Ons vrijwilligers collectief maakt van gekapt hout prachtige producten voor bewuste consumenten. Denk aan banken, tafels, fietskratten, bijenhotels, vleermuiskasten, bloembakken en nog veel meer. We gebruiken hier de complete boom voor. Van het zaagsel persen we zelfs nog briketten; niets wordt zo maar weggegooid! We werken hierbij samen met de DZB in Leiden. Zo krijgen onze lokale producten ook een sociale component.

Waar hebben we jouw hulp bij nodig?

Om het verzamelde hout snel en goed te kunnen verwerken, hebben we een drooghal nodig die op een constante temperatuur blijft. De drooghal maken we van een omgebouwde loods. En de warmte wekken we zelf op via een biomeiler.

We hebben minimaal 9.750 euro nodig om:

  • De biomeiler te bouwen en de warmte benutten voor de drooghal en warmwaterboiler
  • Een zeecontainer ombouwen tot drooghal met stellingen
  • Een mobiele lintzaag huren voor de houtverweking
  • Van meeropbrengst campagne kopen we een pelletpers, hamermolen en meer
Hoe werkt een biomeiler?

Een biomeiler kun je zien als een hele grote composthoop van houtsnippers. Bij het composteren komt veel warmte vrij. De temperatuur kan binnenin wel oplopen tot 65 graden! Met die warmte kunnen wij ons hout drogen. 

Ga naar www.voorjebuurt.nl/leids-hout om Leids Hout te steunen.

Advertorial Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×