Vrienden Rembrandtbrug organiseren historische oversteek

2

De Vrienden van de Rembrandtbrug die zich inzetten voor het wit houden van de fietsers- en voetgangersbrug tussen Molen de Put en de Weddesteeg waar de naamgever van de brug werd geboren, gaan op 19 januari een ludieke oversteek maken over het Galgewater. Met een pontje. Ook VVD-wethouder Paul Laudy is uitgenodigd om mee te varen.

“De wethouder houdt van authentiek en historisch en daarom hebben we speciaal voor hem een pontje geregeld. Net zoals het tweehonderd jaar geleden, in 1818, voor het eerst over het Galgewater voer als historische voorloper van de Rembrandtbrug,” zegt Marco Vermij van de brugvrienden. “We gaan vlak naast die prachtige witte Rembrandtbrug de oversteek maken op dezelfde manier als dat 160 jaar lang gebeurde voordat de Rembrandtbrug gebouwd werd.”

De Vrienden van de Rembrandtbrug bestaan onder andere uit omwonenden die willen dat de brug wit blijft. De gemeente wil die overschilderen in historische kleuren volgens een kleurenplan dat voor alle Leidse bruggen is opgesteld. De vrienden vinden het onzin om ook de Rembrandtbrug in dat plan op te nemen, omdat de brug er pas sinds 1983 ligt en dus niet historisch is.

De afgelopen periode werd door de vrienden onder meer een petitie rondgestuurd. Die is inmiddels zo’n duizend keer ondertekend. Die handtekeningen worden tijdens de overtocht per pont aan de wethouder overhandigd. Verschillende politieke partijen hebben het college inmiddels vragen gesteld over de brugkleur. Ook de JOVD, de liberale jongerenvleugel van Laudy’s VVD, voert actie om de brug wit te houden.

Delen
Proeftocht 2018

2 reacties

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.