ZZ Leiden begint slecht aan zwaar programma

Zorg en Zekerheid Leiden is zaterdagavond tegen de eerste thuisnederlaag opgelopen. De Leidse ploeg kende in het duel tegen Landstede Basketbal een slechte start en keek meteen tegen een achterstand van 10 punten aan. Die marge werd nog wel verkleind, maar niet genoeg om alsnog de winst te pakken: 64-71.

In de race naar de tweede plaats was een overwinning op Landstede Basketbal welkom voor Zorg en Zekerheid Leiden. Mohamed Kherrazi tekende nog wel voor de eerste score van de wedstrijd, maar daarna daalde het niveau in het eerste kwart zienderogen. Landstede Basketbal was scherper, speelde om te winnen, terwijl de Leidse ploeg zich telkens liet verrassen door de pick ’n rolls die de Zwolse ploeg goed uitspeelde. Noah Dahlman kon daardoor simpel scoren. Ook Franko House kwam makkelijk aan zijn punten. Via 2-7 liepen de bezoekers door naar 6-15. Wat aan Leidse zijde vooral opviel, was het feit dat de scores op één lay-up van Worthy de Jong na allemaal van de lange mannen kwamen. Kherrazi en Clayton Vette kwamen dunkend door, terwijl Alexandru Olah ook een duit in het zakje deed. Het was echter behelpen tegen de Zwolse ploeg die naar 12-22 uitliep.

Floris Versteeg opende het tweede kwart met een driepunter en dat luidde een betere periode van de Leidse ploeg in. Toen Jessey Voorn, De Jong en Carrington Love zich ook met het spel gingen bemoeien, kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de goed bezette en snikhete Vijf Meihal terug tot 21-27. Na vrije worpen van Kherrazi en Vette leek Zorg en Zekerheid Leiden aan te klampen. Na vier minuten was het 25-29. Zeven punten op rij voor Ralf de Pagter zorgden toch weer voor een grotere marge: 30-38. Met een driepunter bepaalde Voorn de ruststand op 33-38. Wat Zorg en Zekerheid Leiden ontbeerde, waren vooral rake driepunters. Twee raak uit tien pogingen is niet goed te noemen.

De tweede helft begon echter weer net als de openingsfase met goed uitgespeelde aanvallen en scores van Dahlman en House. Zo liep Landstede Basketbal weg naar 36-47. Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart was het 38-50. Even kwam Zorg en Zekerheid Leiden los. Via vier punten van Love, een drietje van Voorn en inside scores van De Jong en Olah snelde Zorg en Zekerheid Leiden, tot vreugde van het publiek naderbij: 49-54.

Binnen een minuut in het vierde kwart had de Leidse ploeg Landstede Basketbal achterhaald. De Jong en Love rondden lay-ups af voor 53-54. Tot een voorsprong kwam het echter niet. Landstede Basketbal bleef het eigen spelletje spelen en was in tegenstelling tot eerdere wedstrijden in Leiden erg zuinig met de bal. Zorg en Zekerheid Leiden bleef volharden in het schieten van driepunters. Waar de Zwolse ploeg voor rust op 13 persoonlijke fouten stond, kwamen er na rust maar vijf bij. Een logisch gevolg tegen een ploeg die nauwelijks meer naar binnen gaat en alleen maar voor het jumpshot koos. Met nog vier minuten te gaan was het dan ook weer 55-66.

Zo makkelijk heb je Zorg en Zekerheid Leiden nu ook weer niet verslagen. Binnen iets meer dan een minuut vielen er opeens drie driepunters op rij (Voorn, Vette, Love) en was er bij 64-66 en iets meer dan twee minuten te spelen nog van alles mogelijk. Het werd dus niets voor Zorg en Zekerheid Leiden dat er geen bal meer in kreeg en Landstede Basketbal ondanks een paar turnovers met de 64-71 overwinning aan de haal ging. Door dit verlies zakte Zorg en Zekerheid Leiden naar de derde plek.

Coach Paul Vervaeck sprak van een spijtige nederlaag. “We zijn slecht begonnen aan de wedstrijd en vanaf het begin liepen we achter de feiten aan, vooral in het eerste kwart. We scoorden zelf niet, we gaven te makkelijke scores weg. We zaten vandaag collectief niet goed in de wedstrijd.”

Het feit dat drie spelers (Voorn, De Jong, Olah) twee weken weg waren, wilde Vervaeck niet als excuus aanvoeren. “Tijdens de break hebben we dat in de wedstrijd tegen Willebroek goed opgevangen. Langs de andere kant, die drie spelers hebben in een andere sfeer, in een andere ploeg geleefd, met ook een iets andere rol. Ideaal is dat niet, maar dat mag geen excuus zijn. We sloten af met een goede wedstrijd tegen New Heroes, maar ik vond vandaag het ploegspel en balritme wat minder.”

Veel tijd om de wonden te likken heeft Zorg en Zekerheid Leiden niet. Dinsdag staat alweer een nieuwe thuiswedstrijd op het programma. Dan wordt in de Vijf Meihal de eerste wedstrijd van de halve finale van het bekertoernooi tegen New Heroes Den Bosch afgewerkt.