Leidse Sportfederatie wil nieuwe ijshal langs de Vliet

5

De vier miljoen euro die de gemeente Leiden enkele jaren geleden reserveerde voor de renovatie van de schaatshal aan de Vondellaan kan beter in een nieuwe ijshal worden gestoken. Met bij voorkeur een 400-meterbaan. Dat advies heeft de Leidse Sportfederatie (LSF) vandaag naar de gemeente gestuurd.

PvdA-duoraadslid Martijn Otten in gesprek met Nieuws071-presentator Reanne van Kleef over de (top)sportlocaties in Leiden.

Hoewel renovatie van de bestaande hal aan de Vondellaan nog steeds tot de mogelijkheden behoort, ziet de LSF veel meer in nieuwbouw bij het nieuwe combibad De Vliet. Dat biedt tal van voordelen. Zo’n nieuwe hal is veel duurzamer, het oppervlak van de ijsvloer neemt fors toe, met wel 65%. Ook kunnen er meer en betere voorzieningen worden aangebracht, neemt de tribunecapaciteit toe, zijn er synergievoordelen te behalen met het eveneens nieuw te bouwen combibad De Vliet en kan er gebruik worden gemaakt van restwarmte van de waterzuivering die even verderop aan de Voorschoterweg zit.

De LSF noemt in het advies niet alleen de voordelen van nieuwbouw, maar ook de grote nadelen van renovatie van de bestaande hal. Die is sterk verouderd en bovendien geen eigendom van de gemeente. De gesprekken met de eigenaar over het overnemen van de hal verlopen zeer moeizaam. Daar toch miljoenen insteken, is feitelijk het vooruitschuiven van de problemen, zo denkt de LSF.

Een nieuwe ijshal aan heeft nog een belangrijk voordeel. De sportfederatie ziet het aantal mensen dat deze tak van sport beoefend in dat geval verdubbelen. Van 20.000 naar wel 40.000 mensen. Die komen overigens niet alleen uit Leiden en de aangrenzende gemeenten. De schaatshal heeft nu ook al een belangrijke regiofunctie. Het verzorgingsgebied telt zo’n half miljoen inwoners. Die zijn nu goed voor 107.000 bezoeken per jaar.

Het advies van de LSF kent op het oog ook een belangrijk nadeel. De voorkeursvariant is veel duurder dan de vier miljoen euro die Leiden er tot nu toe voor opzij heeft gezet. De LFS pleit namelijk voor een 400 meter baan in plaats van de 250 meter baan waar de gemeente tot nu toe in alle plannen van uit gaat. Mocht 400 meter echt te duur worden, dan is een tweelaags 333 meter baan volgens de LSF een goede tweede keuze. Langebaan schaatsers zullen dan minder snel afreizen naar de Uithof in Den Haag en de ijsbaan in Haarlem. Zo denkt de LSF. Zo’n baan voldoet ook aan alle wedstrijdeisen voor shorttrack, ijshockey, langebaan schaatsen en kunstrijden.

Een mogelijke oplossing voor de extra kosten zoekt de LSF in ‘Maatschappelijk Financieren‘. Daarbij wordt de realisatie in handen gelegd van de gebruikers. De gemeente steekt vier miljoen in de nieuwe hal en de verenigingen moeten zelf de rest financieren. Om dat mogelijk te maken, staat de gemeente dan wel garant voor die extra lening.

De nieuwbouw van een ijshal aan de Voorschoterweg gaat ten koste van een aantal voetbalvelden. Daarin ziet de LSF echter geen onoverkomelijk probleem. De vijf velden op die locatie worden niet optimaal gebruikt. Volgens de normen van de KNVB is drie voldoende. Het effect op het totale Leidse voetbal moet de gemeente dan maar meenemen in het lopende onderzoek Voetbal Vitaal.

Delen
Rabobank Wensenfonds

5 reacties

  1. Briljant plan. Combineren met een zwembad dat geschikt is voor waterpolo èn zwemmen. Dat maakt het delen van faciliteiten als horeca en kleedkamers mogelijk en schept wellicht ook mogelijkheden op het gebied van energiebesparing. Doe er meteen wat extra metertjes voor Scylla bij en iedereen is blij.

  2. Het is een 400 meter of anders maar geen baan.. Ik als schaatser ga niet op een 333 meter baan trainen. Dan is de Uithof nog steeds de enige optie.

    Kijk nou eens naar het buitenland. Inzet heeft een prachtige ijshal en er wordt buiten de vakanties om maar weinig gebruikt van gemaakt. Vervolgens zitten wij in Nederland nog steeds te kutten met de Uithof…………

  3. Topplan! En een 400 meterbaan zou zeker een mooi visitekaartje voor leiden zijn

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline