Wat kan ik doen bij een gas- of stroomstoring?

We staan er niet eens bij stil. Het is voor ons zo normaal. Steken we een stekker in het stopcontact, dan komt er stroom uit. Doen we het gasfornuis aan, dan kunnen we koken. In een groot aantal landen is die zekerheid niet vanzelfsprekend. En ook bij ons kan er wel eens wat misgaan. Wat kunnen we doen bij een gas- of stroomstoring? Het is goed om kort samen te vatten hoe we dit herkennen, wat we wel of niet moeten doen en waar we recht op hebben.

Een stroomstoring herkennen

Bij een stroomstoring, zeker als dit in de avonduren gebeurt, is het effect onmiddellijk merkbaar. De lichten vallen uit, de tv geeft geen beeld en je zit letterlijk in het donker. In dat geval kun je de aard van de stroomstoring herkennen door net als een arts te beginnen met een goede diagnose. Als eerste wil je weten of de storing veroorzaakt wordt door iets in jouw huis of juist buitenshuis.

Allereerst check je in je meterkast of er stoppen zijn doorgeslagen of dat de aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Is dit zo, dan ligt de oorzaak van het probleem binnenshuis. In dit handige overzicht zie je een helder stappenplan dat je kunt volgen als een van je stoppen is doorgeslagen.

Is de oorzaak niet te vinden in je meterkast, controleer dan of je buren en de rest van je straat wel over stroom beschikt. Is dit niet het geval, dan is het zaak om je netbeheerder op de hoogte te stellen. Dit kan op het Landelijk storingsnummer 0800 – 9009.

Een gasstoring herkennen

Bij een gasstoring kun je te maken hebben met twee situaties:

  • Wat je ook doet, er komt geen gas uit je gaskraan.
  • Je kunt, ook als je gas uit staat, duidelijk gas ruiken.

Die laatste situatie is potentieel levensgevaarlijk. Er lijkt sprake te zijn van een gaslek. Als de concentratie gas in huis oploopt, bestaat er niet alleen gevaar op verstikking, maar ook op ontbranding en in het ergste geval een gasexplosie. Je moet nu twee dingen onmiddellijk doen:

  • Zorgen dat de concentratie gas niet verder stijgt.
  • Zorgen dat de kans op ontbranding zo klein mogelijk is.

Het beste hou je dit schema aan:

  • Onmiddellijk de hoofdgaskraan dichtdraaien
  • Meteen ramen en deuren openzetten. Reden: buitenlucht zorgt dat de concentratie gas binnen niet stijgt.
  • Uiteraard geen vuur maken. Ook alle elektrische apparaten niet aan- of uitzetten. Reden: bij het aan- of uitzetten kunnen vonken ontstaan, die gas kunnen laten ontbranden.
  • Je belt het Nationaal storingsnummer 0800 – 9009, je gaat naar buiten en waarschuwt je buren.

Je rechten bij een stroom- of gasstoring

Je netbeheerder heeft een verplichting om jou ongestoord van gas en elektriciteit te voorzien. Duurt de storing 4-8 uur, dan heb je recht op een vergoeding van 35 euro. Elke 4 uur extra, wordt de vergoeding met 20 euro verhoogd.

Advertorial Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×