Kinderen weer naar school, voor het eerst na zeven weken thuisonderwijs. (Foto: Charlotte Povel).

Meerderheid basisscholen Leidse regio weer open ondanks sneeuwval

Sneeuwballen gooien in de pauze op het schoolplein lijkt het beeld te bepalen op de basisscholen in de Leidse regio. De meeste schooldirecteuren hebben er na overleg met hun team voor gekozen gewoon open te gaan voor de eerste echte schooldag na ruim zeven weken thuisonderwijs.

Het vervoermiddel van de meesters en juffen geeft hierbij de doorslag. Scholen van wie de meeste leerkrachten lopend naar school kunnen komen, zijn open. Een aantal scholen houdt noodgedwongen een deuren gesloten omdat er niet voldoende personeelsleden naar school kunnen komen.

Bij de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) blijven vijf van de zestien scholen vandaag dicht. Woordvoerder Jacuqeline Walstra: “Dat is een beslissing die individuele directeuren zelf nemen. Als leerkrachten niet met de auto naar school kunnen komen en het openbaar vervoer niet rijdt, dan wordt het moeilijk om een school verantwoord open te laten gaan.” In Leiden zijn De Zijlwijkschool, De Tweemaster, De Ley en De Springplank dicht, in Zoeterwoude is Het Avontuur gesloten.

Schooltaxi
Ook de koepel van openbare basisscholen in Leiden en Leiderdorp (Proo) meldt dat vijf scholen vandaag de deuren gesloten houden. Ook daar speelt de mogelijkheid van leerkrachten om de school te kunnen bereiken een rol. Woordvoerder Anne Postma: “Bij de gesloten scholen komen veel leerkrachten of leerlingen van buiten de wijk waardoor zij niet in staat zijn naar school te komen. Bij het speciaal onderwijs waren er geen taxi’s die de leerlingen naar school konden brengen.” In Leiden gaat het om de volgende scholen: OBS Anne Frank, Lucas van Leydenschool, Brede school de Arcade, OBS De Meerpaal en De Brug voor speciaal onderwijs.

Beide koepelorganisaties kunnen nog niet zeggen of alle scholen dinsdag weer wel open gaan. Walstra: “De scholen bekijken dat van dag tot dag.”

Sneeuwballen gooien
In Oegstgeest zijn de beide locaties van Jenaplanschool De Kring gewoon opengegaan. Tot vreugde van directeur Esther van der Linden. “De meeste van onze leerkrachten wonen op loopafstand van de school. Slechts een collega gaf aan niet naar school te kunnen komen en voor die klas hebben we noodopvang geregeld.”

Ook directeur Josephine Gerner van de christelijke Hofdijckschool heeft vandaag alle leerlingen weer welkom kunnen heten op haar school. “Ik heb gisteren met alle leerkrachten gebeld die niet lopend naar school kunnen komen en zij zeiden allemaal dat ze met de auto zouden komen. En verreweg de meesten komen lopend naar school. Dat is vaak een verschil met de stad waar leerlingen en leerkrachten van ver moeten komen. Dus er was geen reden om de school te sluiten. De leerlingen zijn allemaal heel erg blij dat ze weer naar school mogen. Ze kunnen lekker sneeuwballen gooien in de pauze.”

Leiden Maatschappij Oegstgeest Onderwijs Regio Zoeterwoude Witte winter 2021


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×