Groot aantal stemmen BIJ1: 'Ook in Leiden bestaat racisme'

Het was even spannend, maar het is ze gelukt. Het nieuwe geluid op links, BIJ1, heeft het parlement gehaald wat betekent dat Sylvana Simons zetel zal nemen in de Tweede Kamer. Ook uit Leiden gingen er veel stemmen op aan deze gelijkheidspartij.

Andy Kleinmoedig (53) heeft enthousiast deelgenomen aan de campagne voor BIJ1 in Leiden en hij heeft niet eens de kans gehad om bij te komen. ‘’Ik ben enorm trots dat ik, met mensen die ik een kleine drie maanden geleden pas heb ontmoet, zo’n mooi resultaat heb weten neer te zetten. Ik ben tevreden maar eigenlijk is er geen tijd om te rusten.’’ Volgens hem is de zetel in de kamer de eerste stap richting zijn idealen, en die van die partij.

‘’BIJ1 is de enige partij die vanuit de wetenschap van intersectionaliteit van over de hele linie breed een probleem benaderd. Dus, niet alleen het antiracistische gedachtegoed. Alhoewel het natuurlijk wel een goede check is om te kijken of je niet iemand vergeet.’’ Aldus Kleinmoedig. ‘’Je kijkt naar antiracisme, anti-seksisme, homohaat, klimaat en arbeidsomstandigheden. Het is heus niet alleen racisme. BIJ1 wil al deze aspecten allemaal aanvliegen. Het klinkt misschien verwaand, maar BIJ1 is de enige manier om al deze problemen op te lossen.’’

Ook laten we Leidse stemmers aan het woord over waarom zij hebben gestemd voor deze partij. De eerste is student Isabel van Velthoven (21): ‘’Ik denk dat BIJ1 echt het verschil kan maken, in vergelijking met andere partijen. Vooral als het gaat om racisme.’’ Ze knikt als ik haar vraag of er in Leiden ook racisme plaatsvindt. ‘’Ik merk het al als ik in de supermarkt loop en ik word aangesproken door een zwarte man, dat er al snel een werknemer naar me toe komt om te vragen of alles goed gaat. Het is een klein voorbeeld, maar deze mensen worden echt anders benaderd.’’ Volgens Van Velthoven kan representatie al veel te weeg brengen. ‘’Ik ben blij dat er eindelijk een zwarte vrouw in het parlement zit, die vertegenwoordiging mis ik echt.’’

Als ik dit voorleg aan Kleinmoedig schaart hij zich volledig achter de studente. ‘’Ik heb het zelf ook vaak genoeg meegemaakt. Ik had op mijn rug een zware rugzak, want ik had veel fotospullen bij me. Ik was nog maar net binnen toen ik werd gevraagd door de beveiliger om in mijn tas te kijken. Je blijft dan achter met slechts een naar gevoel, want met racisme en discriminatie is het vaak zo dat je het niet kan bewijzen.’’ Maar het gaat om Kleinmoedig vooral om het institutionele karakter van racisme in ons land.

De tweede BIJ1 stemmer is Florence Siwpersad, student bedrijfskunde en daarnaast ook DJ. Vaak draait ze voor studentenclubs waar ze maar al te vaak te maken heeft gehad met racisme. ‘’In het feest- en studentenleven merk ik heel veel van racisme. Vaak denken ze dat ik een bepaald soort muziek draai en daar heb ik weleens te horen gekregen dat dat voor ‘ander volk is.’

Het verbaast Kleinmoedig niet dat er een racistische cultuur zou zijn binnen het studentenleven. ‘’Mijn ideaalbeeld zou zijn dat studenten bewuster zouden worden van de geschiedenis. En daarnaast zouden ze meer inzicht moeten krijgen over de systemen in ons land. Het doel is dat we op die manier meer moeten praten hierover om dergelijke systemen te ontmantelen.’’

Luister het hele interview met Kleinmoedig hier.

 

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×