Maaike van Vliet en Cato Colenbrander in de studio van Sleutelstad. (Foto: Adil Lachhab)

VVD Leiden wil meer aandacht voor de eenzame student

Er zijn creatieve oplossingen nodig om Leidse studenten meer perspectief te bieden tijdens de coronacrisis, vindt duo-raadslid Maaike van Vliet (VVD). Het stadsbestuur moet dat stimuleren. Volgens de liberalen moet Leiden als studentenstad vooroplopen om ervoor te zorgen dat studenten profiteren van de aankomende versoepelingen. Steeds meer van hen zouden namelijk kampen met mentale klachten als gevolg van de ingevoerde coronamaatregelen.

Volgens Van Vliet is de nood hoger dan ooit. “We horen meerdere malen dat er mogelijk versoepelingen aankomen. Veel van deze versoepelingen gaan over de horeca of over de winkels. Maar Leiden is natuurlijk een echte studentenstad en daarom vinden wij het belangrijk dat er ook echt aandacht komt voor de versoepelingen voor studenten. Daarom vinden wij dat de gemeente wel een stapje extra mag doen om ervoor te zorgen dat studenten straks ook wat mogen als er meer mogelijk is.”


VVD duo-raadslid Maaike van Vliet en Minerva voorzitter Cato Colenbrander in gesprek met politiek071-presentator Adil Lachhab

Het duo-raadslid is van mening dat de gemeente er op meerdere manieren voor kan zorgen dat de eenzame student meer ademruimte krijgt. “Je zou bijvoorbeeld de openbare ruimte kunnen inrichten als terras. Maar we zien bijvoorbeeld ook een heel aantal Fieldlab-evenementen, is het niet een idee studentenverenigingen daarbij te betrekken?” Ze benadrukt hierbij het belang van de betrokkenheid van studenten. “Ik hoor graag wat de studentenverenigingen te zeggen hebben want zij hebben de afgelopen tijd heel wat creatieve dingen bedacht.”

Oneerlijk
Voorzitter van studentenvereniging Minerva Cato Colenbrander krijgt ook signalen dat het achteruit gaat met de mentale gesteldheid van studenten. “Het is moeilijk om van al onze 2.400 leden na te gaan hoe het met hun mentale gesteldheid is. We weten wel dat het met een groot deel van de eerstejaars, dat zijn er 600, niet heel goed gaat. Een deel is alleen en de landing in Leiden verloopt toch anders dan verwacht.” Colenbrander benadrukt dat ook bij studenten die in grote huizen met gezelschap wonen de isolatie toeneemt, zo blijkt uit enquêtes. “Het zijn natuurlijk dezelfde mensen die je elke dag ziet, maar ook de quarantaine keer op keer, zorgt ervoor dat de mentale gesteldheid zelfs bij hen achteruitgaat.”

Ook denkt de Minervaan dat er voor studenten veel te winnen is wanneer er meer fysiek contact mogelijk is. “Studenten moeten het echt hebben van spontane sociale contacten. Maar ook academische verbreding en sportmogelijkheden, die je natuurlijk allemaal bij studentenverenigingen hebt, worden enorm gemist.’’ Daarom staat ze ook te trappelen om mee te praten over de versoepelingen en schaart ze zich achter Van Vliet. “Aan het begin van de crisis werd de verspreiding van het virus vaak in de schoenen van de studenten geschoven. Ik ben zelf van mening dat studenten zich juíst braaf aan de maatregelen houden. Daarom voelde het oneerlijk en is het fijn als we nu mogen meepraten.’’

Zomer
Van Vliet heeft het stadsbestuur gevraagd niet zelf na te denken over creatieve oplossingen. “Wij gaan die niet bedenken. Die moeten echt vanuit studentenverenigingen zelf komen. Zij weten ook het beste waar ze behoefte aan hebben. Maar, we kijken ook naar de zomer. Het is tijd om nu alvast na te denken over hoe we al die eerstejaars een mooie tijd kunnen geven. Dat is mijn nadrukkelijke oproep.’’

Leiden Maatschappij Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×