Ylke van der Zwet (23) studeert in Leiden en is de aanvoerder van het Leidse actiecomité. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Ook Leidse studenten gaan staken: 'Juist nu het moment om extra druk te zetten'

Studenten uit het hele land reizen aanstaande donderdag af naar Den Haag om te staken tegen het leenstelsel. De staking, georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United, kan ook rekenen op steun van Leidse studenten. Ylke van der Zwet (23) studeert in Leiden en is als aanvoerder van het Leidse actiecomité de afgelopen weken druk bezig geweest met het enthousiasmeren van haar lotgenoten.

Van der Zwet gaat de straat op omdat ze van mening is dat er een mogelijkheid moet komen voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Vooral omdat de huidige generatie al voor veel uitdagingen komt te staan in de toekomst. ‘‘Studenten worden nu opgezadeld met gigantische schulden en dan zijn wij ook nog de generatie die op gaan draaien voor de coronacrisis, de vergrijzing en de klimaatcrisis.’’ Reden genoeg voor de Leidse om zich actief in te zetten voor haar idealen.

Van der Zwet vindt de huidige situatie voor studenten oneerlijk en haar eis blijft niet bij het afschaffen van het leenstelsel alleen. “Wij vinden dat er een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie moet komen. Dit alles mag uiteraard niet ten koste gaan van de kwaliteit van onderwijs.’’ Het leenstelsel is zes jaar geleden in het leven geroepen en daarvoor ontvingen studenten uit het hoger onderwijs nog een basisbeurs. Van der Zwet noemt die tijd beter maar gaat graag nog een stapje verder. “Wij vinden dat de overheid nog meer bij moet dragen: het zou moeten gaan om tweederde van de vaste maandlasten van studenten.’’

Sinds de invoering van het leenstelsel zijn er al meerdere stakingsacties geweest door studenten. Op de vraag of er te weinig naar hen geluisterd wordt, zegt Van der Zwet dat de noodzaak gezien de huidige formatiegesprekken nog nooit zo hoog is geweest. “Er wordt een regeerakkoord geformuleerd en juist nu is het moment om extra druk te zetten. Er gaat hoe dan ook iets gebeuren, want eigenlijk is alleen de VVD nog maar voor het leenstelsel.’’

Geëmotioneerd
Voor Van der Zwet gaan er ook persoonlijke redenen gepaard om zich in te zetten tegen het leenstelsel. “Ik heb nu een schuld van zo’n 25.000 euro en daarnaast ook nog eens een burn-out. Dus ik moet nu bij blijven lenen omdat ik niet kan werken. Nu leen ik dus geld voor niets en dat legt weer een extra grote druk op mij.’’ Maar ook over haar toekomst maakt ze zich zorgen. “Ik kan waarschijnlijk amper een hypotheek nemen om een huis te kopen, en dat voor 35 jaar (de afbetalingstermijn van een studieschuld, red.) lang.”

Ze raakt duidelijk geëmotioneerd als het hierover gaat. “Het zorgt voor veel stress en dat draagt ook bij aan mijn burn-out. Zonder geld kan je niet eten of moet je misschien wel noodgedwongen op straat leven. Ik merk dat het me veel doet maar dat hoort eigenlijk niet want ik ben strijdbaar.’’

Leiden Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×