Volg hier de herdenkingsdienst voor Ferry Rigault

Vorige week zaterdag werd bekend dat Ferry Rigault geheel onverwachts op 69-jarige leeftijd is overleden. Ferry Rigault was zeer geliefd vanwege zijn innemende karakter en de enorme hoeveelheid projecten waarvoor hij zich, vaak belangeloos, inzette.

Vandaag wordt in Scheltema Leiden een herdenkingsbijeenkomst ter ere van hem gehouden. Omdat niet iedereen die dat zou willen daarbij aanwezig kan zijn, wordt de bijeenkomst online uitgezonden. Vanaf 13.30 uur is de herdenking hier te live volgen. Alleen mensen met een persoonlijke uitnodiging kunnen in persoon aanwezig zijn.

Na afloop is de stream gedurende een week terug te kijken. Daarna is deze niet meer openbaar toegankelijk, maar kan de registratie op aanvraag via een andere optie nog wel opgevraagd worden. Neem daarvoor dan contact op met: herdenkingferry@gmail.com.

Na afloop van de herdenking zal om 15.00 uur de kist naar crematorium Rhijnhof worden overgebracht. De genodigden van de bijeenkomst zullen zich buiten bij Scheltema in een erehaag opstellen. Iedereen die een laatste groet aan Ferry wil brengen is welkom zich daarbij aan te sluiten. Die erehaag zal gevormd worden op de Oude Singel, hoek Marktsteeg, in de richting van de Beestenmarkt.

Na afloop keren de genodigden weer terug naar Scheltema voor een laatste samenzijn. “Graag hadden wij natuurlijk iedereen daarvoor uitgenodigd maar de coronaregels staan ons dat helaas niet toe. Daarom laten we hier alvast weten hoezeer alle ontroerende en emotionele berichten die op de verschillende media zijn geplaatst, ons hebben geraakt”, zo laten zijn nabestaanden weten.

Goede vriend Marc van Pelt van Fer heeft als eerbetoon een ‘Ferry-trip’ samengesteld langs geliefde plekjes van Ferry. “Voor iedereen die niet naar de laatste bijeenkomst met Fer kan of mag komen, is er de mogelijkheid om in kleine groepjes een tocht ‘met Ferry’ te maken”, meldt Marc van Pelt. “Wel zelf koffie en kleffe cake meenemen. En eigen joints. En hou de groepjes klein, want we willen geen ‘koffiedrinkers op het Museumplein’ worden. En voor iedereen die wél bij de bijeenkomst is of die het via de live-stream volgt: je kunt de tocht ook later maken, want …. je mag starten en eindigen waar en wanneer je wil, al is het voor velen van jullie wellicht fijn om rond 14.45 à 15.00 uur op de Oude Singel een lange erehaag te vormen voor Ferry’s laatste reis.”

Breestraat 66, het LVC
Hier werkte Fer, na een korte periode bij Release, in de jaren ’70 en ’80 samen met Frits. Grootste misser, naar eigen zeggen: ‘een bandje dat The Police heette. Ik had het niet zo op politie. Niet geboekt’. Inmiddels is het LVC verhuisd. En hernoemd.

Stadhuisplein
In 1978 t/m 1980 toneel van het Leids Plein Festijn, uiteraard met deskundige inbreng van Fer voor de leuke bands. In een veel te kleine muziektent, maar wel sfeervol. Bij Doe Maar (ja, natuurlijk door Fer geboekt) was de tent echt te klein, het plein ook.

Stadhuis
Talloze keren bezocht door Fer bij zijn lobbywerk voor alle leuke projecteren in de stad.
Maar hij heeft er ook gewerkt, als ambtenaar, ja. Vijf jaar bij de afdeling Welzijn. Zijn vreemdste klus: subsidie afrekenen van het LVC (hoezo betalen we voor de vacature Rigault?). Zijn leukste klus: Leiden, stad van Vluchtelingen, samen met Hans de la Mar.

Breestraat 100 ofzo, stadhuis, ingang burgerzaal
Hier kreeg Fer op 29 april 1999 een koninklijke onderscheiding opgespeld. “Als ik dat had geweten, had ik een T-shirt zonder vlek aangetrokken”. Gelukkig viel de vlek precies onder het lintje. En het lintje kreeg een ereplaats op zijn toilet.

Nieuwe Rijn 21, Meneer Jansen
Verzamelpunt van de Brigade van de Blauwe Knoop, of hoe noemen die gasten zich (oh, het Regiment der Zuipschuiten). Elke donderdagavond. Laatste maanden helaas wat stiller.

Van Hogendorpstraat, Slooptheater
Tja, nu is er niks meer te zien, behalve nieuwbouw. Maar in 2005 werd de sloop van de woningen aan de Van Hogendorpstraat theatraal ingeleid met een slooptheater. Samenwerking van Fer met Portaal (of Portaal met Fer), met onder andere een choreografie voor twee sloopkranen.

Middelstegracht 123, de X
De X begon in 1992 – toen de leegstaande pornobioscoop Rex werd gekraakt – met het organiseren van veel culturele activiteiten, zeer low budget, maar voor Leiden vaak ook vernieuwend. Van een kraakinitiatief ontwikkelde De X zich langzaam maar zeker tot een belangrijk multicultureel podium in de stad en vestigde haar naam door haar wereldmuziek-concerten. Groepen uit de hele wereld, van Senegal tot Siberië en van Peru tot Polen, traden op in de oude maar sfeervolle bioscoopzaal.

Er werden films gedraaid, er waren beeldende kunstmanifestaties, cabaret- en theatergroepen maar ook dichters traden er op en er waren speciale kinderactiviteiten. Daarnaast werkte De X veel samen met andere organisaties en instellingen in de stad en draaide helemaal op vrijwilligers; jonge maar ook oudere mensen. De X wordt volledig gerund door circa twintig vrijwilligers, waaronder een hoofdprogrammeur en vrijwilligers voor de techniek en de bar. Fer was al sinds de vorige eeuw penningmeester.

De Boekenzolder
Admiraal Banckertweg 21 (voorheen in de Middelstegracht)

De Boekenzolder verzamelt gelezen boeken en geeft ze een tweede, derde, of vierde lezer. Fer was hier jarenlang penningmeester en heeft naar horen fluisteren de financiën goed op orde gebracht (en gehouden).

Buurt Ontmoetingsplek (BOP), Herenstraat 61
Deze Buurt Ontmoetingsplek is de huiskamer van de buurt waar wijkbewoners altijd welkom zijn. U kunt hier terecht om een praatje te maken, voor een kop koffie, een activiteit, of om andere buurtbewoners te ontmoeten. Ook is het de broedplaats voor nieuwe ideeën voor de buurt. Een van de activiteiten in 2017: De Tuinstaal Vertellingen. Onder die naam start op 10 september 2017 om 14.30 uur in de Buurt Ontmoetingsplek (BOP) aan de Herenstraat 61 een serie van vier zondagmiddagen waarbij een aantal ouderen uit de wijk Tuinstad-Staalwijk komt vertellen over hoe het vroeger was.

De eerste zondag staat in het teken van de winkels in wijk. Vroeger waren er tientallen winkels in Tuinstad-Staalwijk. Op elke hoek van de straat was er wel een te vinden: bakkers, slagers, groenteboeren, kruideniers, kolenboeren, sigarenwinkels, schoenmakers… Oude winkeliers vertellen hoe het toen was. Dit zijn de nu 83-jarige slager Jac. Verberg, de eveneens 83 jaar oude Joke Nagtegaal-Segijn, die destijds een bakkerij bestierde, mevrouw Apeldoorn van het sigarenmagazijn, Mieke Janson-Overdevest en Jan Janson van zuivelwinkel De Sierkan en de 82-jarige kruidenier Riek Boeff.

Nog meer Tuinstad-Staalwijk
Hier houden de Raapstelen huis. Want waar je woont, laat je toch niet vervuilen! Elke zaterdagmorgen in de Herenstraat en omstreken. Fer was de motor. Een andere activiteit: De Schillenboer. Het schillenboerproject was een samenwerking tussen enkele bewoners van Tuinstad-Staalwijk en Gemiva. Er waren in een groot gedeelte van de wijk geen groenbakken en daardoor konden veel bewoners hun groenafval niet scheiden van de rest. Fer kwam op het idee van de ouderwetse schillenboer in moderne jas. Twee keer per week werden door een aantal jongens met een beperking met een elektrische bakfiets resten opgehaald bij ongeveer tweehonderd huishoudens. Ferry trok niet alleen figuurlijk deze ‘kar’, maar liep ook bijna altijd met de jongens mee.

Heren-en Doezastraat
Walke of Waste. Tien afvalbakken in de Heren-en Doezastraat, tien kunstwerken. Dat is de Walk of Waste, een concept dat in Nijmegen al bestond en door Ferry Rigault naar zijn eigen wijk werd gehaald. Als curator betrok Resi van der Ploeg de kunstenaars om de bakken tot meesterwerkjes te transformeren. Klinkt simpel, maar in gesprek met Ferry en Resi blijkt al snel dat de Walk of Waste veel om het lijf had en een project is waarmee ze hopen aandacht te creëren voor het groeiende afvalprobleem.

Van der Werfpark, hier begon ooit Werfpop
Werfpop is een jaarlijks popfestival in Leiden. Het vindt midden juli plaats in de Leidse Hout en het is gratis toegankelijk. Het is het grootste en oudste festival van de stad. De eerste editie werd in 1982 georganiseerd in het Leidse Van der Werfpark, waar het festival zijn naam aan ontleent. Ferry was een van de oprichters. Indertijd waren enkele honderden bezoekers getuige van de optredens van vijf bands. Latere edities trokken duizenden en zelfs tienduizenden bezoekers. In 2002 werd eenmalig uitgeweken naar de Garenmarkt en daarna werd duidelijk dat Werfpop niet meer terug zou keren naar het park vanwege een slechte bodemgesteldheid. Het festivalterrein werd verlegd naar het natuurpark de Leidse Hout.

Hebben we wat vergeten? Reken maar, er liggen in deze stad zo veel voetstappen van Fer. Breid de route uit, vertel elkaar verhalen en houd Fer’s werk levend.

Leiden Maatschappij Ferry Rigault plotseling overleden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×