(Foto's: Theater de Generator)

Kinderdemonstratie naar het Stadhuis: 'Jij bent lief'

Tijdens de Kinderkunstroute hebben kinderen zondag een demonstratie gehouden in het centrum van Leiden. Ze begonnen bij Theater de Generator in de Vrijplaats Leiden met het maken van creatief protestmateriaal. Daarbij werden ze geholpen door beeldend kunstenaar en activist Sjors Knol.

Al knutselend kletsten ze en dachten ze na over wat ze zouden willen veranderen in de wereld en in hun eigen leven. Tijdens de Kinderdemonstratie naar het Leidse stadhuis werden die boodschappen vervolgens uitgedragen. Daar werden de jonge demonstranten ontvangen door inspirerende sprekers, limonade en taart. Aan de demonstratie deden voornamelijk kinderen mee in de leeftijd van 4 tot 14 jaar.

Artistiek leider Jonny Ioana Tudor van de Generator is achteraf vol lof over de actie: “Kinderen met zelfgemaakte stickers en kleine borden riepen leuzen die gebaseerd waren op wat de kinderen hadden opgeschreven. Dat waren dus zaken die ze zelf zaterdag tijdens de workshop van Sjors Knol hadden bedacht.”

Lief
Een aantal van de leuzen was bijvoorbeeld: “Wij staan sterk als een berg. Demonstreren is niet erg”, “Kinderen hebben rechten. Daar willen we voor vechten”, “Wie verdient er respect? Het insect”, “Ik ben zo sterk als een mier. Daarom drink ik geen bier”, “Geen afval in het water”, “Geen afval op de grond” en “Kinderen tegen armoede”. Een klein jochie wilde door de megafoon vooral ‘Jij bent lief’ roepen. Tudor: “Toen we dat gingen herhalen met de demonstratie werd dat een heel mooi moment.”

Verhinderd
“Bij het stadhuis hadden we ook raadsleden uitgenodigd om de kinderen te ontvangen, maar die hadden het allemaal te druk”, vertelt Tudor. “De kinderen moesten het daarom doen met toespraakjes van de activisten van Fridays for Future Leiden en Bond Precaire Woonvormen Leiden. Wel waren er enthousiaste reacties van de raadsleden Mitchell Wiegand Bruss (SVL), Marc Newsome (PvdA) en Malcolm Jones (PvdD). Maar ze waren dus wel allemaal verhinderd.”

Kindermiddag
Theater De Generator heeft een maandelijkse kindermiddag genaamd De Tor. Daar nodigt het theater inspirerende, kritische en geëngageerde makers uit die voor én samen met kinderen een mooi, boos en dwars theaterspektakel maken. “De Tor is een plek waar kinderen serieus genomen worden, want zij zijn de toekomst”, zegt Tudor over de maandelijkse bijeenkomsten. “Als politiek theater stimuleren we ook kinderen graag om buiten de lijntjes te kleuren en zich een eigen mening te vormen. Ook laten we hen zien dat zij invloed hebben om de wereld een fijne plek te maken.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×