Plaatsvervangend voorzitter Antoine Theeuwen van de Leidse gemeenteraad neemt de begroting in ontvangst uit handen van wethouder Ashley North. (Foto: Chris de Waard)

Leiden presenteert sluitende meerjarenbegroting zonder echte bezuinigingen

Wethouder Ashley North van financiën heeft donderdagavond de gemeentebegroting voor 2025 aan de gemeenteraad overhandigd. “Het is weer gelukt om een meerjarig sluitende begroting te presenteren”, zegt North. “Alle uitgaven die we ons hebben voorgenomen, kunnen we ook betalen. Bezuinigingen zijn daarom niet nodig.”

Dat laatste is in gemeenteland tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, omdat het Rijk steeds meer taken naar de lokale overheid overdraagt en daar niet altijd voldoende geld bij doet. Ook wordt totale bedrag dat gemeenten via het Gemeentefonds ontvangen, in 2026 verlaagd. Voor Leiden scheelt dat tien miljoen euro per jaar. “Maar dat is wel op een begroting van 740 miljoen euro”, relativeert North dat bedrag.

Wethouder Ashley North van financiën presenteerde donderdagavond een sluitend financieel meerjarenbeeld voor de periode 2025-2028.

Huurders
De begroting betekent volgens de wethouder goed nieuws voor Leiden. “We blijven investeren in een duurzame en sociale stad en bijvoorbeeld ook in woningbouw en verkeersveiligheid. Daarnaast gaan huurders gaan erop vooruit door een daling van de lokale lasten voor riool en water. Dat scheelt zestien procent en voor een huishouden gaat het dan om meer dan honderd euro per jaar.

Oorzaak van de daling is een nieuwe verdeling van de kosten. Door alle maatregelen die Leiden neemt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, verdubbelen de kosten die de gemeente moet maken voor rioolonderhoud in de komende twintig jaar. Om die lasten eerlijker te verdelen, worden voortaan niet alleen gebruikers, maar alle eigenaren van woningen en bedrijven aangeslagen voor deze heffing.

Vergroenen
Veel geld blijft ook de komende jaren gaan naar het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. “Er worden jaar na jaar hitte- en droogterecords gebroken. In een versteende stad als Leiden merk je die gevolgen gewoon sneller. Daarom blijven we vergroenen, zodat we hier ook in de toekomst gezond en veilig kunnen blijven leven.”

Jeugdzorg
Een terugkerende tegenvaller, doet zich ook nu weer voor. De kosten die gemoeid zijn met jeugdzorg vallen opnieuw miljoenen hoger uit dan eerder was begroot. “En daar hebben jongeren zelf vaak geen baat bij”, zegt North. “Het wordt steeds bureaucratischer, het systeem loopt vast. Dan kan zo niet doorgaan, want dan gaat het echt ten kosten van investeringen in schoolgebouwen, speeltuinen en bijvoorbeeld de bibliotheek.”

Taskforce
In regionaal verband is er inmiddels een taskforce aan het werk die zich buigt over mogelijkheden om de kosten van jeugdzorg te beteugelen. De Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi is er voorzitter van. Dit najaar wil de taskforce met de eerste aanbevelingen komen om een rem op de uitgaven te zetten.

Tegenvallers
Naast jeugdzorg meldt North bij de begroting 2025-2028 nog twee forse tegenvallers. Een daarvan is de eerder genoemde tien miljoen die Leiden minder krijgt van het Rijk. De andere gaat over de veel hoger uitvallende kosten voor de aanschaf van een nieuw gemeentelijk financieel systeem.

Verkeersveiligheid
Een andere post waar enorme bedragen heen gaan is verkeersveiligheid. “Dat heeft echt de hoogste prioriteit”, zegt North daarover. “Ik ben natuurlijk niet alleen wethouder van financiën, maar ook van verkeer. Als er dat dodelijke ongelukken gebeuren, dan raakt mij dat persoonlijk ook zeer.”

De Lammenschansweg wordt als eerste aangepakt. Daarvoor heeft de gemeente nu dertig miljoen euro uitgetrokken. Op korte termijn worden al enkele kruispunten anders ingericht om ze veiliger te maken. “Dat zijn quick wins die we op korte termijn kunnen doen”, zegt North. “Maar de hele weg opnieuw inrichten kan nu gewoon nog niet. De provincie werkt aan de Europaweg en het Lammenschansplein. Het kan niet tegelijkertijd, want dan loopt het verkeer in de stad vast en ontstaan elders problemen met de verkeersveiligheid. We moeten dit  echt zorgvuldig doen.”

De komende periode buigt de gemeenteraad zich in de verschillende raadscommissies over de financiële stukken.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×