Er zijn in Nederland 74.320 horeca-vestigingen, maar er is niet één jongerenrestaurant. Nog niet tenminste, want op 11 november opent in Wassenaar het allereerste jongerenrestaurant van het land. Me Gusta in de van Hogendorpstraat gaat dan in de even weken op maandagavond speciaal open voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.
Jongeren met een kleine beurs, met welke achtergrond dan ook, kunnen zich aanmelden voor een lekkere, gezonde en gratis maaltijd gemaakt door jongeren die naar Nederland zijn gevlucht. Voordat ze aan tafel gaan, zijn er leerzame workshops, voor wie de eigen talenten wil ontwikkelen. Een groepje vrijwillige jongeren runt het restaurant en doet zo werkervaring op. “Echt vóór en dóór jongeren dus”, zegt burgemeester Leendert de Lange.
“Het is een prachtig initiatief dat jongeren samenbrengt. Door de samenwerking ontstaat er een verbinding tussen jongeren van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Wassenaar en jongeren uit Wassenaar, en dat is waardevol. Het is mooi dat er contact komt door samen te koken en samen te eten. Ik moedig het Jongerenrestaurant van harte aan en hoop dat veel jongeren er gebruik van maken.”
Analfabeet
De 20-jarige Emir vluchtte op zijn 15e als alleenstaande vluchteling uit Afghanistan en kwam in het AZC in Wassenaar terecht. Als analfabeet leerde hij snel Nederlands, volgde een MBO-opleiding en ging werken voor sociale projecten van Stichting WESP. Hij zag al snel dat veel jongeren in Nederland behoefte hebben aan ontmoeting met leeftijdgenoten. Niet alleen jongeren zoals hij, maar ook scholieren en studenten die door corona vaker geïsoleerd zijn geraakt.
Toekomst
Emir liet onderzoek doen onder 150 jongeren naar het concept. Met steun van fondsen en ondernemers startte een proefjaar in vier pop-up restaurants. Emir: “Lekker eten maakt ons warm, het verbindt. We zijn allemaal sterk geworden door omstandigheden. We helpen elkaar omdat we elkaar begrijpen en weten wat we nodig hebben om verder te komen in het leven. Dat kan je het beste samen aan tafel doen, toch?”
Dat onderschrijft ook Kaynaat. hij is 21 en komt uit een jeugdzorgtraject. “Uitvallers uit het onderwijs gaan vaker weer naar school als ze met ons hebben meegedaan. En ze presteren beter. Ze worden voorbereid op de arbeidsmarkt en ze vinden vaker een bijbaan, stage of werk. Ze hebben meer kennis over gezond eten en budgetteren.” Ook de 18-jarige Bangin uit Syrië ziet met eigen ogen dat jongeren erop vooruitgaan. “Voordat we samen aan tafel gaan, praten we met elkaar en in workshop. We communiceren makkelijker en zijn gemotiveerder.”
1.500 maaltijden
Volgens Sana van 20, als alleenstaande op haar elfde gevlucht uit Syrië, hebben jongeren een gemeenschap nodig om gezond op te groeien en mee te doen in de maatschappij. “Er is nu al steun van de gemeente, jongerenwerk, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), bedrijven, fondsen en de Wassenaarse bevolking. Zo willen we komend jaar 1.500 maaltijden verstrekken en honderd vrijwilligers opleiden die werken in het restaurant.”
Rond de maaltijden worden ook gastsprekers uitgenodigd en tafelgenoten die hun levenservaring met de jongeren delen. Verder komen er cultuuravonden met optredens en muziek.
Maatschappij WassenaarSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907