Leidenaar verzint nieuw woord tegen geweld

8

‘Vriespect’ is het nieuwe woord voor geweldloos. Dat maakt de stichting SOS Kinderdorpen woensdag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Snowworld. Het woord is bedacht door de 13-jarige Michael Roodakker uit Leiden. Hij deed mee aan een wedstrijd van SOS Kinderdorpen. Jongeren tot 18 jaar werden gevraagd een woord in te sturen waarvan zij vinden dat dit het tegenovergestelde van het woord ‘geweld’ betekent.

In de regels van de wedstrijd stond onder meer dat het woord ‘geweld’ niet in het nieuwe woord moest zijn te zien. Het woord moest echt nieuw zijn en wordt daarom mede beoordeeld door een lexicograaf van Van Dale en cabaretier Sanne Wallis de Vries. De deelnemers aan de wedstrijd hadden een maand de tijd om hun zelfverzonnen woord of eventueel een foto in te sturen die het tegenovergestelde van geweld moest uitbeelden.

‘Vriespect’ staat nu tegenover geweld zoals ‘liefde’ tegenover ‘haat’ staat en ‘vrede’ tegenover ‘oorlog’. Het woord is een samentrekking van ‘vriendschap’ en ‘respect’. Of het woord ook echt gebruikt zal worden, is nog onduidelijk.

Delen

8 reacties

  1. Zoveel onzin heb ik nog nooit meegemaakt Hoe verzin je zo iets Alleen om je naam de wereld in te sturen Belachelijk

  2. Cindy guldemond op

    jansje jij bent echt een stumperd,  dat ventje heeft nog iets nuttigs in de wereld gebracht jij bent gewoon jaloers. hij is trouwens pas 11 dus vind het heel knap. jij kan er nog van leren

  3. naar mijn idee kan dit woord makkelijk gebruikt worden, en het zou toch beter zijn als iedereen wat vriendelijker voor elkaar is en wat respect voor elkaar toond

    dus vriespect

  4. Er is teminste iemand bezig die bedenkt hoe we beter met elkaar kunnen omgaan in plaats van uitmoorden

Je bent nu offline