Kunstwerk terug in Plantsoen

16

Morgenochtend om 10.00 uur zal wethouder John Steegh in het Plantsoen het kunstwerk ‘de Venus van Leiden’ officieel onthullen. Het massief eikenhouten standbeeld werd twee jaar geleden door het toenmalige Kunst Uitschot Team (K.U.T) illegaal geplaatst en werd door de gemeente verwijderd. De anonieme kunstenaars werd destijds gevraagd zichzelf kenbaar te maken zodat er naar een tijdelijke oplossing kon worden gezocht. Er werd een vergunning aangevraagd zodat ‘de Venus van Leiden’ kon terugkeren in het Plantsoen. Het K.U.T. wil tegendraadse kunst presenteren en heeft gemengde gevoelens bij de herplaatsing morgen.

“Liever hadden we een feestje vanuit de bewoners gezien dan vanuit de gemeente. Nu moeten we netjes opzitten en pootjes geven”. Het toenmalige Kunst Uitschot Team werd kort na de plaatsing van de ‘Venus’ in 2004 opgeheven maar daarna toch weer opgericht met nieuwe mensen. De leden van het eerste uur gaan liever een dagje zeevissen, of anders misschien een stukje roeien door de Leidse singels. Zij herdenken liever privé het verlies van de ‘Venus’ aan de gevestigde gemeente kunst.

Delen

16 reacties

 1. “Kunst” gemaakt door een collectief – wie verzint het! Zo’n houten juffrouw is gewoon een commissiepaard met twee bulten.

  Dat het hier om kunst zou gaan is een politieke misvatting, ingegeven door een budgetvrij cultuurbeleid. De vraag of omwonenden en parkgebruikers er óók iets van mogen vinden schijnt wederom niet aan de orde te zijn.

 2. Laten we duimen dat de  loslopende honden  dit beeld niet als pispaaltje gebruiken .

  .en hopen dat er een goede beits(verflaag) is gebruikt tegen het weer!!

 3. Vandaag druk heen en weer gebelt de helft van de gemeente Leiden wist niet eens dat er een beeld zou worden geplaatst, het blijkt nu dat de vergunningen in april zijn afgegeven samen met de nieuwe speelwerktuigen die ook in het park komen, daar hangt al tijden een aankondiging van maar over dit beeld is niets aangekondigd, alleen een keer in het nieuwsblad van 24 maart,tesamen met de speelwerktuigen,sprak de vrouw van bouwen en wonen 

  wat ik erg vreemd vindt is dat er jarenlang wordt gebekvecht over, komt er nu een fonteintje of een beeld in het midden van het plantsoen, en dit beeld staat er dus morgen voor vast!

  Ik vindt dit  echt een blamage voor ons mooie Leidse park(wat net weer omhoog kroop uit een dal na de reorganisatie) en schaam mij diep!!

  sjaco,parkgebruiker

  http://www.bloggen.be/familieaabersberg

 4. Beste ‘Sjaco’ en ‘Eenhoog’.
  Tjongejongejonge
  Naar mijn weten wilden twee buurtverenigingen van omwonenden van het Plansoen dit beeld terug!!!! Vandaar de aanvragen voor vergunningen etc.
  Misschien moeten jullie je ook eens aansluiten bij een van deze twee ‘collectieven’ kan je wat officieler meezeiken

 5. Op de site van de heer Sjaco zie ik tot mijn stomme verbazing dat er een of ander afzichtelijk bouwvakkershemd om de Venus is gehangen!!
  Ik wil de heren van het K.U.T. aanraden om hier aangifte van te gaan doen. Zeker omdat de dader volgens mij bekend is.
  GRAFFITI OP OPENBARE KUNSTWERKEN MAG NIET GETOLEREERD WORDEN, OOK NIET VAN DE HEER!

 6. De dierenambulance moet leven van giften terwijl er onwijs veel geld wordt uitgegeven aan kunst wat niemand mooi vindt. Kan iemand mij dit uitleggen, want ik schaam me dood!!!

 7. Geachte Bafnek,

  Als u het artikel gelezen hebt, had u eruit op kunnen maken dat het desbetreffende beeld GRATIS is.
  Uw vooroordeel ‘openbare gemeente kunst = duur en onzinnig’ is hier minder van toepassing.

  (Geen gemeente kunst want op eigen initiatief & gratis. Tot de verbeelding sprekend =niet onzinnig, blijkens deze vorige reacties)

 8. ik ben tegen plaatsing van deze beelden.kan het geld niet beter besteed worden in leiden?

Over de auteur

Henny Zwaan

Je bent nu offline