Buurt protesteert tegen Linkse Kerk

12

Meer dan dertig omwonenden hebben vandaag geprotesteerd tegen de legalisering van de Vrijplaats Koppenhinksteeg. “Bijna een jaar geleden zijn de krakers begonnen met een illegale verbouwing. Ze verplaatsen de Weggeefwinkel naar een onopvallende plaats in het complex, waardoor er bijna geen klanten meer zijn. Daarvoor in de plaats is grootschalige horeca gekomen, die zogenaamd de maatschappelijke activiteiten van de Vrijplaats mogelijk moet maken,” aldus buurtbewoners in een verklaring. De buurt is vooral fel tegen de horecafunctie van het gebouw. “Volstrekt onaanvaardbaar is dat Caf├ę De Linkse Kerk ook een terras wil hebben, waar bezoekers tot middernacht (waarom eigenlijk niet later?) overlast zullen veroorzaken. Dit slappe beleid van B&W zal er overigens in resulteren dat elders in Leiden de horeca zich ook niet meer aan regels gebonden voelt,” aldus de omwonenden.

Delen

12 reacties

 1. marco van duijn op

  Wanneer houdt men zich eindelijk eens aan de feiten?

  Van de aanwezigen was maar een handvol ook direct omwonenden van de vrijplaats. De meeste directe buren van de vrijplaats willen niets met deze beroepsdemonstranten te maken hebben ­čÖé Lees hier maar eens.

  Vrijplaats Koppenhinksteeg gaat terug tot 1969 toen de eerste maatschappelijke organisaties het pand betrokken. De meeste organisaties betaalden huur of kwamen er destijds met toestemming van de gemeente.

  Hooguit 10% van de afgelopen zomer verrichte opknapwerkzaamheden waren vergunningplichtig. Deze vergunning is vorig jaar ook aangevraagd.

  De Weggeefwinkel heeft thans een betere ruimte en het is er drukker dan ooit tevoren.

  Het oppervlakte voor horeca is geen meter meer dan voor de verbouwing van afgelopen zomer. Ook de activiteiten zijn exact dezelfde.

  De bezoekers van Las Vegas (oude naam van ontmoetingsruimte de Linkse Kerk) zitten sinds jaar en dag bij mooi weer buiten aan de Oude Rijn, in de Koppenhinksteeg en aan de Hooglandsekerkgracht. De Linkse Kerk brengt dit terug tot 1 enkele lokatie.

  En waarom zouden voor de Linkse Kerk andere regels moeten gelden als voor andere commerciele en ide├źle horecagelegenheden?

 2. Wie is die in het zwart geklede martiale heer (op de foto) in stoere korte broek, met het linkerbeen daadkrachtig naar voren en de tot vuist gebalde rechterhand vastberaden in zijn zij? Zo te zien zou hij een tot veel bereid zijnde betoger van het ‘zwarte blok’ oftewel de ‘autonomen’ kunnen zijn, wellicht net uit Rostock aangekomen en aan de grens niet tegengehouden. ­čśë

 3. Aad vander Luit op

  Goedemorgen Marco,

  Jij wijst andere personen aan als beroepsdemonstranten. Het moet niet gekker worden!

 4. “Van de aanwezigen was maar een handvol ook direct omwonenden van de vrijplaats”

  Nee Marco, de tientallen aanwezigen waren ALLEN omwonenden van de vrijplaats.

  “De meeste directe buren van de vrijplaats willen niets met deze beroepsdemonstranten te maken hebben”

  Nee Marco, beroepsdemonstranten komt bij de omwonenden niet voor. Ook zo’n losse kreet als ‘de meeste
  directe buren’ is volstrekt uit de lucht gegrepen.

  “Vrijplaats Koppenhinksteeg gaat terug tot 1969”
  Nee Marco, het was 1999. Daarvoor was er een andere invulling.

  “Hooguit 10% van de afgelopen zomer verrichte opknapwerkzaamheden waren vergunningplichtig”
  Nee Marco, ALLE bouwwerkzaamheden aan een pand binnen het beschermde stadsgebied zijn vergunningplichtig.

  “Deze vergunning is vorig jaar ook aangevraagd”

  Ja Marco, naderhand, en onder druk van de gemeente.

  “De Weggeefwinkel heeft thans een betere ruimte en het is er drukker dan ooit tevoren”.

  Is dat relevant of zo?

  “Het oppervlakte voor horeca is geen meter meer dan voor de verbouwing van afgelopen zomer.
  Ook de activiteiten zijn exact dezelfde”.

  Marco de activiteiten zijn NIET hetzelfde. In de eerste plaats wordt er volop commerci├źle horeca gepleegd
  met behulp van “vrijwilligers” waardoor je aan concurrentievervalsing doet.
  In de tweede plaats wordt een kroeg ge├źxploiteerd op een lokatie waarvoor nog steeds geen horecabestemming geldt.

  “De bezoekers van Las Vegas (oude naam van ontmoetingsruimte de Linkse Kerk) zitten sinds jaar en dag
  bij mooi weer buiten aan de Oude Rijn, in de Koppenhinksteeg en aan de Hooglandsekerkgracht”.

  Buiten zitten aan het water is even wat anders dan een commercieel terras exploiteren op een lokatie die
  door de buurt als totaal onacceptabel wordt ervaren.

  Ook al begrijp je niet waar de weerstand van de buurt vandaan komt – en gezien je uitvoerige zelfbeklag op je website
  begrijp je inderdaad weinig – dan nog zal je moeten toegeven dat die bestaat.
  Je reactie lijkt op de beroemde balconsc├Ęne van Nicolai Ceausescu: Ontkenning, zelfbedrog, ongeloof en onpeilbare minachting voor het volk, het “stemvee”, de “telegraaflezers”.

  “En waarom zouden voor de Linkse Kerk andere regels moeten gelden als voor andere commerciele
  en ide├źle horecagelegenheden?”

  Hoezo ‘andere regels’ ?? Waar h├ęb je het in godsnaam over! Iemand die ├ílle regels verwerpt uit ‘principe’ meent dat
  er voor hem haar speciale regels worden toegepast? Dat is paranoïa!!

  @ Meijer: da’s een knap hufterige insinuatie en lijkt he-le-maal nergens op.

 5. marco van duijn op

  @Eenhoog

  Ik discussieer graag met open vizier dus zeg me eerst wie je bent en wat je betrokkenheid met dit onderwerp is. Daarnaast discussieer ik niet met mensen die me uitschelden en vergelijken met wrede dictators. Je kunt natuurlijk ook anoniem de kankerpit uit blijven hangen, maar vind het dan niet gek dat ik je blijf negeren.

 6. Aad de Jeu op

  Als niet direct omwonende, maar als geboren en getogen Leïenaar, wil ik reageren op enerzijds de malloten van de Vrijplaats Koppenhinksteeg en anderzijds het linkse College van B&W en de <u>ja-knikkers</u> uit de gemeenteraad. Er zijn natuurlijk niet alleen 30 direct omwonenden maar <u>honderden Leïenaars</u> die zich ergeren aan de krakers van de Koppenhinksteeg. Zij reageren helaas niet allemaal op deze al jaren slepende affaire. Het linkse College van B&W wil zich links gedragen naar de malloten en zich gelijktijdig rechts uiten naar de ja-knikkers in de gemeenteraad. Zij (dat linkse College) zullen er voor zorgen dat de gebruikers van de Vrijplaats Koppenhinksteeg zich houden aan de regels waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd. Zo lust ik er nog wel een paar. <u>Het is de hoogste tijd dat het College van B&amp;W Leiden eens gaat besturen.</u> Dat is iets anders dan links praten en rechts breïen. De burgemeester mag alvast een nieuw pak bestellen als de zaak van de woonwagens in de praktijk aan de orde komt. Dat is andere koek. Hij had een goed voorbeeld kunnen stellen door de affaire met de malloten van de Koppenhinksteeg eens goed af te handelen. Straks krijgt hij een <u>koekje van eigen deeg.</u> Leiden kan goed koekjes bakken. Zie de landelijke overwinning van het Leidse ROC.

   

 7. Over insinuaties gesproken: “Je reactie lijkt op de beroemde balconsc├Ęne van Nicolai Ceausescu“. Als ‘eenhoog’ een onbeholpen poging is het niveau dat je bereikt in j├│uw reacties aan te geven, anonymus, dan kan enige zelfkennis je niet ontzegd worden.

 8. Nou het lijkt me hoogst onverstandig om me voor te stellen.
  Het antidemokratenbolwerk wordt gekenmerkt door intolerantie, intimidatie, halve waarheden, hele leugens en gelegenheidsargumenten, dus deze buurvrouw houdt zich omzichtig op afstand….

  En het idee dat je alleen zou mogen meepraten als je daarvoor toestemming hebt van voorzitter Marco is te bezopen voor woorden.

  Dat de keizer geen kleren aanheeft BLIJF IK HARDOP ZEGGEN.

 9. Het is een beetje jammer dat Marco telkens blijft beweren dat mensen uit de directe buurt voor zijn!
  Ik zou zeggen organiseer een pro terras actie met mensen uit de directe buurt. Ik ben benieuwd of er dan meer mensen komen dan twee bejaarden, die Marco telkens naar voren schuift of mensen uit de bril die 3 hoog wonen en nergens last van hebben. Ik heb gisteren velen mensen gesproken en zelfs mensen die eerst nog wel een soort van sympathie voor de vrijplaats hadden, vinden nu ook dat Eurodusnie te ver gaat met een terras!

  Nogmaals gisteren waren er veel direct omwonende aanwezig en het is een beetje triest dat Marco daar dan niks mee doet behalve leugens verspreiden.

  Het is blijkbaar erg moeilijk voor Marco om te luisteren naar mensen die niet in zijn straatje passen, dat is wel erg jammer als je in een wijk waar mensen wonen en  een caf├ę met terras wil exploiteren en erg makkelijk als je er zelf niet woont!

   

   

   

 10. Pank van Buren op

  eenhoog: Nou het lijkt me hoogst onverstandig om me voor te stellen. Het antidemokratenbolwerk wordt gekenmerkt door intolerantie, intimidatie, halve waarheden, hele leugens en gelegenheidsargumenten

  Zeg, laaggebouwd eenpersoonsbolwerk, jij stelt je dan wel niet voor maar je geeft wel een rake beschrijving van jezelf.

 11. Dit heeft niets meer van doen met kraken, dit zijn mensen die woningen onttrekken aan de woningmarkt,op de plaats van de vrijplaats waren/zijn apartementen gepland, kraken is ontstaan uit woningnood, maar deze hele situatie is anarchie van de eerste orde. Ik wens de omwonenden alle succes toe met hun actie, een actie waar ze volledig het recht toe hebben.

 12. @E.Meijer
  De man in het zwart lijkt nogal op Alfred Lagerweij, wie zeer zeker geen buurtbewoner is (vroeger misschien) en er tevens niet vies van is om ongenuanceerde LPF ideologien te pas en te onpas laten klinken ook al heeft hij er geen belang

Je bent nu offline