Burgemeester Lenferink, gemengde gevoelens jaarwisseling

10

Burgemeester Lenferink zei vanavond in het NOS journaal, dat hij het geweld tegen medewerkers van de brandweer, politie en hulpverleners absoluut onacceptabel vindt. Lenferink: “Dit mag en kan niet zo doorgaan, zo vier je geen jaarwisseling, dat hoort een feest te zijn. Daarbij past het niet dat vuurwerk en stenen naar hulpverleners wordt gegooid. Ik maak me daar grote zorgen over”. Over het algemeen genomen verliep de jaarwisseling in Leiden iets rustiger dan voorgaande jaren, mede door de uitgebreide voorbereidingen van de gemeente en door de zichtbare aanwezigheid van veel politie, zowel in ME-verband als surveillance-eenheden. Lenferink: “Ik denk dat we met deze tactiek veel problemen hebben weten te voorkomen”. De burgemeester kijkt met gemengde gevoelens terug op deze jaarwisseling.

Niet overal hielp die zichtbare aanwezigheid van de politie zo goed. Op een paar plaatsen in de stad zoals de Dobbedreef in de Stevenshof, de Sumatrastraat in de Kooi en in de omgeving van de Conradstraat in de Mors was het erg onrustig. De politie heeft enkele tientallen mensen aangehouden vanwege vernielingen, baldadigheden en het niet voldoen aan het noodbevel.

Voor bovenstaande wijken had de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd, waarmee potentiële relschoppers direct aangepakt konden worden. De ongeregeldheden begonnen dit jaar, op sommige plaatsen, al vroeg in de avond. Door de massale aanwezigheid van de politie konden die snel de kop worden ingedrukt.

In de laatste dagen van december hebben vele medewerkers van de dienst Milieu en Beheer getracht de straten vrij van brandbare materialen te maken. Containers waren zo veel mogelijk geleegd en papier- en textielcontainers waren uit voorzorg weggehaald. Dit alles om illegale vreugdevuren te voorkomen. Veel wijkbewoners bleven echter hun afval dumpen en bij gebrek aan de papiercontainer groeiden de stapels dozen en papier op de straten, zoals bij voorbeeld in de Kooi. Een betere voorlichting naar het publiek zou raadzaam zijn.

De brandweer hoefde veel minder vaak uit te rukken dan in voorgaande jaren: 25 keer! Ook de gecombineerde ‘treintjes’ van politie, brandweer en dienst Milieu en Beheer, die snel illegale vreugdevuren opruimden, bleken effectief te werken. 115 keer werd zo’n treintje ingezet. Mede hierdoor is veel schade voorkomen.

Er vielen vier vuurwerkslachtoffers, waaronder een kind. De politie moest 150 keer optreden en de ambulance reed 40 keer uit!

Volgens de gemeente Leiden beleefde het overige deel van de stad een rustige en feestelijke jaarwisseling.

Delen

10 reacties

 1. Wat een giller dit stukje een rustige nacht! Voor wie was dit een rustige nacht dan? Ik deed boodschappen in de Kopermolen en liep op het parkeerterrein ± 12.00 uur (leek wel oorlog) kon geen hand voor ogen zien van de kruitdampen en dat is de hele dag niet veranderd. Ik vind het prachtig hoor vuurwerk, maar neem me niet kwalijk, om 13.00 uur reed ik door de Plesmantunnel en kon geen hand voor ogen zien van de rook. Fijn hoor, want het vuurwerk kan anders niet afgestoken worden! Nee misschien kunnen ze volgend jaar 2 dagen de tijd geven voor die zooi.

 2. De korpschef van Hollands Midden, dhr. Stikvoort, pleitte nog vlak voor de jaarwisseling voor een terughoudendheid m.b.t. een zero tolerance-aanpak met oud -en nieuw.(zie berichtgeving http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/article2773017.ece ) Ik vrees dat hij zijn woorden nu toch wel een beetje zal moeten inslikken. Daarnaast plaats ik vraagtekens bij de twee -criminologische- onderzoeken (Universiteit Leiden en een onderzoek van de Politieacademie) waarop hij zich in zijn uitspraken baseerde. Ik mag toch op z’n minst hopen dat hij die uitspraken niet ook van toepassing achtte op agressieve uitingen tegenover de politie. In dat kader kan heer Stikvoort wellicht beter eens een blik werpen op dit in opdracht van het ministerie van BZK in 2007 uitgevoerde rapport van de DSP-groep dat wat meer aangrijpingspunten voor hem oplevert: http://tinyurl.com/26urfd . Dit rapport ziet specifiek op geweld en agressie tegen hulpverleners in uitgaansgebieden, maar de aanbevelingen die erin worden gedaan zijn zeer wel toepasbaar op situaties zoals met oud en nieuw waar grote groepen mensen/jongeren samen zijn en die dreigen te escaleren.

 3. Nee, straks als Jan Stickvoort ook met FLO gaat, dan komen de verhalen in zijn afscheidsrede wel naar boven. Telkens als die bobo’s het veld ruimen, beginnen ze ineens gal spuien over hoe het allemaal is fout gegaan en hoe het zou moeten. Maar zo lang er nog een kans is op bevordering houden ze zich gedeisd.

  “Harde hand”, “Zero tolerance” heb ik hem wel eens horen zeggen. Waarom doet hij dat dan niet? Oppakken dat tuig en gewoon de kosten laten betalen. Maar ja, dan moet het Openbaar Ministerie (OM) geen fouten maken. Ook zo’n zooitje.

  “Ach moet kunnnen het is maar één maal oudejaarsavond en dan moeten ze zich even kunnen uiten”. Prima maar niet ten kosten van mijn belastingcenten (-euro’s). Ik zou eigenlijk aangifte moeten doen tegen het niet kordaat optreden van de overheid. Helaas ben ik daarin de Calimero: “Zij zijn groot en ik ben klein”.

 4. Ik heb in Indonesië gewoond waar vuurwerk – na een aantal ernstige branden en zware ongelukken – helemaal verboden is. Alleen de overheid kan nu eventueel vuurwerk (door professionals) laten afsteken. Geen uitzondering zo van: we hebben het allemaal wel eens gedaan. Wat hier is gebeurd is gewoon terreur. En dan heb ik het nog niet eens over die arme (huis)dieren gehad.
  Het alternatief in Indonesië was: gewoon veel lawaai maken, muziek, trommelen en/of gewoon elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen.

 5. Als neutraal toeschouwer (was op visite) had ik een perfect uitzicht op het terrein rondom station De Vink.

  Zeer verbaast was ik toen om ca.22.30 uur 3 ME busjes  een strategisch punt op zochten terwijl er totaal niemand in de buurt waren.(vooral opvallen met zoeklichten te gebruiken ?)

  Hoe kun je als politie zo de boel opfokken.

  Had het niet beter geweest om een aantal keren gewoon met een survianceauto langs te rijden?  eventueel met de wijkagent erbij?

  Volgens mij heeft de groepsleider op deze locatie pas zijn diploma behaald anders kan ik het niet vatten hoe men met deze tactiek is gestart.

   

 6. F.R. Consultancy op

  @Wim

   

  De jaarwisseling van 2006 op 2007  en  die van 2007 op2008  was ik net als jij deze jaarwisseling als neutrale toeschouwer, ook ik was op visite, bij de Vink aanwezig en had ook een perfect uitzicht op het terrein rondom station De Vink.

   

  Ik zou over de politie tactiek en inzet net zo verbaast zijn geweest als jij ware het niet dat ik tijdens de jaarwisseling van 2006 op 2007 heb waargenomen dat grote groepen jongeren via de tunnel bij station de Vink van uit de richting Voorschoten kwamen en al vernielend,  alle aanwijsborden in de tunnel kapot geslagen als mede de ruiten ingeslagen van niet alleen het station en het bushokje maar ook van het oude NS plaatskaarten kantoor, naar de Dobbedreef gingen om zich daar te mengen in het vechtgedruis waarbij de Politie van twee kanten werd aangevallen. Waarna de jongeren weer via het tunneltje weg vluchten. Ook was de sfeer bij de avondwinkel toen veel grimmiger dan nu.

   

  Het veelvuldig gebruiken van het zoeklicht zou ik dan ook plaatsen in de categorie even laten zien dat je er bent en blijft. Overigens hadden de agenten van de ME die op het Alexandrine van Tineplein liepen geen helm maar een cap op wat op mij veel minder provocerend over komt.

   

   

  Frans van der Reijden

 7. rustiger oord op

  Alvast mijn complimenten voor een ieder die op “normale” wijze zijn/haar oud en nieuw “gevierd” heeft. Voor ons is het al jaren geen feest meer, en na de onwaarschijnlijke terreur van een paar jaar geleden, waarbij talloze ruiten zijn gesneuveld en de derde wereldoorlog wel leek uitgebroken, hebben we besloten om deze van dood en doodzieke terroristjes in spé vergeven wijk (en datgene wat er “op bezoek” was) de rug toe te keren. We hebben de jaarwisseling in de open lucht in een Nederlands bos doorgebracht. Heerlijk 14 uur rustig en vast geslapen in de frisse, niet door chemische troep verziekte lucht. Warm aanbevolen!

  Het heeft trouwens verder weinig geholpen, want bij ons was twee weken geleden al een terroristenbom (die de kwalificatie vuurwerk ver achter heeft zich gelaten) “bezorgd” door twee scheiterige ratten van het ergste soort die zo’n beetje rijp voor Endegeest beschouwd kunnen worden. Monumentale glasschade, de “toonzetting” in onze gezegende wijk weer als vanouds, en het had op een iets slechter “gekozen” tijdstip mogelijk tot zwaargewonden of erger kunnen hebben leiden. Zou het doordringen? Ik vrees het ergste…

  De glasverzekering zal volgend jaar wel weer hoger uitpakken, want “iemand” moet natuurlijk het gelag betalen…

  Nog een heel fijn 2008 gewenst aan allen die ook vinden dat de laatste dagen/weken van het jaar niet als een door de Staat gelegaliseerde terreur dienen worden te beschouwd, maar gewoon, als de laatste doodordinaire dagen/weken van het jaar. Ook in 2008…

  Van mij mag ook vuurwerk per direct verboden worden en de verkoop ervan onder de nieuwe Anti Terreur Wetgeving geschaard. Dan maar een procentpuntje minder “economische groei”.

 8. Wim ik ben bang dat je niet weet waar je over praat. Deze groepen jongeren zijn beter “georganiseerd” dan jij denkt. De ME is daar redelijk goed van op de hoogte. Vorig jaar stond de ME aardig goed verborgen bij de LOI in Leiden………….. Nou reken maar dat ze nodig waren. Ga mij nou niet vertellen dat een wijkagent in een surveilancewagen voldoende zou zijn. Ik heb de afgelopen jaren genoeg gezien.

 9. Ik wil bij deze hulpverleners,brandweer,politie,ziekenhuis,artsen en allen die zich hebben ingezet met deze dagen bedanken voor hun zorgzaamheid van de burgers.

  En wens uw allen een goed en gezond 2008

 10. Rustiger oord: na het lezen van Uw verhaal wekt U mij het angstige idee dat U nog liever zelfmoord pleegt als dat U nog een keer een jaarwisseling mee te moeten maken.?????

Over de auteur

Je bent nu offline