Locatie:

Ziggo kanaal 46 en www.sleutelstad.tv

Aanvang:

Zondag 17 mei om 18.30 uur

Praat mee over plastic op Sleutelstad TV

Mei is plastic-vrijmaand, 31 dagen om uit te vinden of een samenleving zonder plastic mogelijk is. Zondag 17 mei zendt Sleutelstad twee films van Leidse bodem uit over verschillende aspecten van de strijd tegen plasticvervuiling. Aansluitend is er een gelegenheid vragen te stellen aan de makers: Plastic Soup Surfer Merijn Tinga en documentairemaker Jan Stap.

De tv-uitzending begint om 18.30 uur met de film From source to sea, waarin Merijn Tinga op een supboard gemaakt van plastic afval dat hij her en der op straat en in de natuur vond, de Rijn afreist. Van hoog in de bergen in Zwitserland waar het water nog kristalhelder en zonder problemen te drinken valt tot aan de monding van de Oude Rijn in Katwijk. Onderweg laat Tinga zien hoe de rivier steeds meer plastic oppikt. De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld en duurt 49 minuten.

Daarna volgt de documentaire die Jan Stap maakte over wat er gebeurt met het Leidse plastic. Sinds januari 2019 wordt er in Leiden plastic niet meer apart opgehaald. Plastic mag gewoon bij het restafval en wordt naderhand eruit gehaald en klaargemaakt voor hergebruik in bijvoorbeeld nieuwe plastic flesjes. Voordat het plastic flesje dat je hier in de vuilnisbak gooit weer als nieuw in het schap in de winkel staat, heeft dat plastic een lange weg afgelegd. Tot over de landsgrenzen. Waarbij onderweg steeds meer plastic afval wordt afgekeurd en alsnog in de verbrandingsovens belandt. Deze film duurt 37 minuten.

Stel je vraag
Na de film gaan de filmmakers met elkaar in gesprek over de voors en tegens van bronscheiding versus nascheiding, het nut van statiegeld op kleine petflesjes dat mede dankzij de inspanning van Tinga volgend jaar wordt ingevoerd en de noodzaak om plastic zoveel mogelijk in de ban te doen. Heb je een vraag voor Merijn Tinga of Jan Stap? Laat het ons weten. Dat kan per e-mail via redactie@sleutelstad.nl of met een whatsappbericht naar 06-168 111 60.

Gepubliceerd: 15 mei 2020Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×