Locatie:

Leiden

Aanvang:

Vrijdag 2 oktober om 19.30 uur

Einde:

Zaterdag 3 oktober om 23.30 uur

Leidens Ontzet

Leidens Ontzet zal als gevolg van de coronacrisis dit jaar anders zijn dan gebruikelijk. Ondanks de onzekerheid wat het beleid zal zijn na 1 september, is het moeilijk voorstelbaar dat op 2 en 3 oktober grote groepen mensen dicht op elkaar in de binnenstad samen feest kunnen vieren.

Welke onderdelen helemaal niet door kunnen gaan is nog niet tot in detail bekend. De Grote Optocht en de Taptoe der Verenigingen gaan niet door. Het motto is ‘spreiden, spreiden, spreiden’. De activiteiten worden daarom ook in de wijken georganiseerd en zelfs in buurgemeenten.

Andere onderdelen van het feest gaan wel door, maar in sterk aangepaste vorm. De koraalzang gaat zeker door, maar kleinschaliger. Haring en Wittebrood gaan ook zeker uitgedeeld worden en ook hutspot zal niet bij de viering ontbreken. Er gaat waarschijnlijk gewerkt worden met meerdere kleine uitgiftepunten voor haring en wittebrood. Ook voor de hutspotmaaltijd wordt gekeken naar een alternatieve vorm voor het uitdelen.  Op 1 juli hoopt de 3 October Vereeniging goeddeels in beeld te hebben hoe de viering dit jaar kan verlopen.

Kermis nog onzeker
Wat er met de 3 Oktoberkermis gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Naar aanleiding van protest van kermisexploitanten zegde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toe te willen kijken of het mogelijk is om kermissen eerder dan 1 september weer toe te staan. De branche moet zelf met plannen komen en veiligheid blijft voorop staan. Anderhalve meter afstand houden blijft bijvoorbeeld de norm.

Wat dat betekent voor de kermis in Leiden is nog niet duidelijk. De 3 October Vereeniging blijft hoop houden dat de kermis wel open kan, maar het zal sowieso niet zo grootschalig kunnen als in normale jaren. Ook hier is spreiding het devies, maar daarvoor zijn de mogelijkheden wel beperkt. Een Booster of een Reuzenrad kan maar op beperkt aantal plekken staan. In elk geval niet midden in een woonwijk.

Gepubliceerd: 20 maart 2020Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon
071 - 5235907

Whatsapp
06 - 16811160

×