Locatie:

www.bevrijdingsweek.nl

Aanvang:

Vrijdag 30 april

Einde:

Zaterdag 8 mei

Entree:

Gratis

Bevrijdingsweek 2021

Tijdens de Bevrijdingsweek van de Leidse studentenvereniging ‘Minerva’ zullen diverse evenementen worden georganiseerd. Het thema van dit jaar is ‘Studenten in Verzet’. In mei 2021 is het inmiddels 76 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Gedurende deze periode heeft studentenvereniging L.S.V. Minerva altijd een sterke band gehad met verschillende facetten van het Nederlands verzet. Het is om deze reden dat wij als studentenvereniging aandacht willen geven aan Studenten in Verzet. Dit thema heeft betrekking op verzet in oorlog en vrede, in ons land en daar buiten.

Bevrijdingsloop
Alle opbrengsten van dit evenement gaan naar het V-Fonds. Het V-Fonds steunt projecten en organisaties die bijdragen aan onze sterke democratische rechtsstaat en een vreedzame samenleving. Van vrijdag 30 april tot vrijdag 7 mei 2021 kunnen deelnemers vanaf de begraafplaats van Erik Hazelhoff Roelfzema, -de Soldaat van Oranje- in Wassenaar naar Sociëteit Minerva hardlopen. Deelnemers laten zich sponsoren om zo veel mogelijk geld op te halen voor het Vfonds. Op vrijdag 7 mei zal er een prijsuitreiking zijn voor de snelste drie renners en de groep die het meeste geld heeft opgehaald. Via onze Strava pagina (@Bevrijdingsloop LSV Minerva) kun je ons evenement volgen en de route bekijken. Om het Corona-proof te houden, loopt iedereen de route zelf of met huisgenoten.
Schrijf je nu in via https://bevrijdingsloop.kentaa.nl

Première reünistenfilm ‘Oorlogsverhalen op het witte doek – Studenten in verzet’
Op 3 mei vindt de première plaats van de reünistenfilm ‘Oorlogsverhalen op het witte doek – Studenten in verzet’. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan deze filmdocumentaire waar vijf Reünisten hun persoonlijke verhaal doen. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt in hun kinder- of studententijd en vertellen nu wat voor impact dit op hun leven heeft gehad. De film zal om 21:00 uur in première gaan op het YouTube kanaal van de Bevrijdingscommissie.

Bevrijdingssymposium
Op 8 mei vindt het Symposium plaats op Sociëteit ‘Minerva’. Vanaf 14.00 uur komen diverse onderwerpen aan bod waarbij van vrijheid en verzet in de meest brede zin centraal zullen staan.

Sprekers op het symposium:

Professor W. Otterspeer – emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden en auteur van het boek ‘het horzelnest’.

Maarten Asscher – directeur Kunsten bij het Ministerie van OCW, directeur Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, literair uitgever en auteur.

Dagmar Oudshoorn – directeur van Amnesty International.

Eppo van Nispen tot Sevenaer – directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Als dagvoorzitter zal hij het symposium leiden en in gesprek gaan met de sprekers en hij zal ons meenemen langs de vele verhalen rondom het thema Studenten in Verzet.

Alfred van der Klis – hoofd van Defensity College in Leiden

Gepubliceerd: 28 april 2021Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×