Locatie:

www.lsvminerva.nl

Aanvang:

Donderdag 29 april om 15.00 uur

Entree:

Gratis

Plantijnlezing 2021

Onder leiding van oud-journalist Alex de Vries krijgt het publiek inzicht in de Chinese politiek en de historie van de situatie in Xinjiang. Het debat tussen de sprekers en het (online) publiek staat in het teken van de botsing van mensenrechten en handelsbelangen in onze relatie tot China.

De sprekers zijn:

Floris Harm, Asia editor bij de NOS
Susanne Kamerling, onderzoeker & senior adviseur Asia Pacific Research
Henk Schulte Nordholt, sinoloog & publicist.

Programma:
15.20 uur welkomstwoord vanuit de Bibliotheek van Sociëteit ‘Minerva’
15.25 uur Uitreiking door mr Peter Coebergh, CEO Koninklijke Brill NV, van het eerste exemplaar van deel VIII uit de Plantijnreeks met daarin opgenomen het essay ‘Wordt de Oeigoeren hun ziel ontnomen?’ door dr Jan van der Putten
15.30 uur Lezing ‘Meten met twee maten. Politiek en ethiek in China’ door Floris Harm, Susanne Kamerling en Henk Schulte Nordholt. Aansluitend debato.l.v. Alex de Vries.

De lezing wordt voor het 7e opeenvolgende jaar georganiseerd door leden van de Commissie voor de Bibliotheek en is bedoeld voor studenten, reünisten en overige belangstellenden. Ter gelegenheid van de Plantijnlezing geeft Koninklijke Brill NV het achtste deel uit in de Plantijnreeks met daarin het essay ‘Wordt de Oeigoeren hun ziel ontnomen?’ door sinoloog en publicist Jan van der Putten.

De Plantijnlezing dankt zijn naam aan de boekdrukker Christoffel Plantijn die in 1582 naar Leiden kwam en zijn bedrijf vestigde op Breestraat 50, op de plek waar nu Sociëteit ‘Minerva’ is gevestigd. Zijn universiteitsdrukkerij in Leiden werd de eerste wetenschappelijke uitgeverij en boekhandel van Nederland. Een in 1965 door Koninklijke Brill aangebrachte gedenksteen in de Vrouwensteeg is hier een zichtbare herinnering aan. Sinds 2015 organiseert de Vereniging ‘Sociëteit Minerva’ samen met de Commissie voor de Bibliotheek van de Leidse Studentenvereniging ‘Minerva’ jaarlijks een voor iedereen toegankelijke actuele lezing als ode aan het waardevolle en voor Leiden kenmerkende vrije woord.

Let op: aanmelding via: de link

 

Gepubliceerd: 15 april 2021Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×