Locatie:

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden

Aanvang:

Zaterdag 29 mei om 11.00 uur

Entree:

Gratis

Watch Your Language!

Het Groot Maatschappelijk Evenement (GME) van studentenvereniging SSR-Leiden staat deze keer volledig in het thema van taal. Onderwerpen als straattaal, protestliederen en kindertaalontwikkeling worden uitgelicht door wetenschappers, taalkundigen en een gebarentolk.

De sprekers zijn:

Khalid Mourigh – over de ontwikkeling en de centrale kenmerken van straattaal. De herkomst van de woorden, voornamelijk van Surinaamse origine, zullen worden besproken. Daarnaast zal Mourigh ingaan op het Marokkaans-Nederlandse accent van straattaal op basis van zijn onderzoek in Gouda. Ook het gebruik van straattaal en de verhouding tot het Standaardnederlands zal worden besproken.

Claartje Levelt – over taalontwikkeling bij kinderen. In deze lezing komt aan de orde hoe de eerste stappen in de taalontwikkeling gezet worden door baby’s en wat er komt kijken bij het produceren van de eerste woordjes. Ook wordt aandacht besteed aan de onderzoeksmethoden die worden gebruikt om dit soort vragen te beantwoorden; hoe kom je erachter wat een baby weet?

Marian Klamer – over hoe taal inzicht kan geven in de geschiedenis. In Oost Indonesië, waar zij onderzoek doet, zijn eilanden waar tientallen talen worden gesproken die tot verschillende taalfamilies behoren (Papua en Austronesisch), ze stammen dus niet af van dezelfde oertaal. Omdat de meeste van die talen geen schrift hebben, ontbreken geschreven bronnen over de geschiedenis van dit gebied veelal. De geschiedenis van lokale bevolkingsgroepen is vervat in hun (gesproken) verhalen, maar sporen ervan zijn ook terug te vinden in hun woordenschat.

Rianne van den Berghe  – neemt de bezoeker mee naar de toekomst en laat zien hoe het leren van een vreemde taal in de toekomst wellicht door sociale robots gegeven kan worden. Kun je robots inzetten voor vreemdetalenonderwijs?

Nvard Abgaryan  – vertelt tijdens een workshop over de maatschappelijke functie van gebarentaal. Uiteraard leert zij de bezoeker om een aantal zinnen en woorden om te zetten in gebarentaal.

Matthijs Looij – over hiphop- en andere songteksten waarin hij zich onder meer focust op vrouwonvriendelijke aspecten aspecten van dit onderwerp.

Maarten Kossmann – neemt de bezoeker mee naar Marokkaans en Arabisch invloeden in de Nederlandse taal. Hierbij wordt besproken hoe die vormen uit verschillende talen ingezet worden en hoe er nieuwe mengvormen ontstaan.

Gerard Stokkink – over lichaamstaal als integraal onderdeel van de communicatie. Een lezing over de manier waarop het lichaam het ongezegde toch altijd laat zien.

Laurens Ham – over het Nederlandse protestlied en de betekenis daarvan. Uiteraard is er aandacht voor klassiekers als ‘Welterusten, mijnheer de president’ – Boudewijn de Groot, ‘Over de Muur’ – Klein Orkest & ‘Van de regen naar de zon’ – Typhoon. Daarbij schreef Laurens in 2020 ‘Op de vuist, een geschiedenis van het Nederlandse protestliedje van 1966 tot nu’ en maakte met Feike Dietz voor De Groene Amsterdammer een artikelreeks over het beeld van het kind in ruim veertig jaar ‘Kinderen voor Kinderen’.

Dit jaar zal de invulling van het evenement iets anders zijn vanwege COVID-19. Er zal nog steeds een gratis toegankelijk live-evenement plaatsvinden in het museum, maar hiervoor moeten wel kaartjes gereserveerd worden. Het evenement kan ook via een livestream gevolgd worden.

Gepubliceerd: 21 april 2021Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×