Locatie:

www.openmonumentendagenleiden.nl

Aanvang:

Zaterdag 11 september

Einde:

Zondag 12 september

Open Monumentendagen Leiden

Dit weekend openen zo’n dertig Leidse monumenten en markante gebouwen hun deuren voor het publiek. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij de focus ligt op toegankelijkheid en gelijkheid.

Iedereen moet zich welkom voelen en de mogelijkheid hebben om de monumenten te bezoeken. Dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een beperking. Veel gebouwen zijn bijvoorbeeld minder toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn: er zijn trapjes, ongelijke vloeren, er is geen lift. De opengestelde monumenten zijn daarom gecheckt op toegankelijkheid. Dit is gedaan in samenwerking met de leden van het Platform Gehandicapten Leiden. Vervolgens zijn een aantal rolstoeltoegankelijke monumenten opgenomen in de route.

Omdat er vanwege de coronamaatregelen minder bezoekers ontvangen kunnen worden, biedt de organisatie dit jaar vier routes aan langs de verschillende monumenten. De ‘Regenboogwandeling’ gaat langs plekken uit de bewogen geschiedenis van de Leidse homobeweging. De ‘route van Heinde en Verre’ brengt de wandelaar langs de plaatsen waar zich door de eeuwen heen nieuwe Leidenaars vestigden. Ook is er een route langs een aantal monumenten die rolstoeltoegankelijk zijn. Tot slot is er een fietsroute langs 23 van de open monumenten.

Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op www.openmonumentendagenleiden.nl en in het programmaboek. Het boekje is gratis af te halen bij de locaties van BplusC en de boekhandels in de Breestraat. De KidsGids wordt in september verspreid onder kinderen van groep 5 t/m 8 via Leidse basisscholen. Tijdens de Open Monumentendagen is de gids af te halen bij de centrale informatiebalie in het mboRijnland, locatie Breestraat.

In verband met de coronamaatregelen geldt dat een deel van de monumenten alleen te bezoeken is met een reservering. Dit kan vanaf 4 september via de website.

Gepubliceerd: 12 augustus 2021Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×