Voorjaarswandeling in Heempark Leiden

Aanstaande zondag om 14.00 uur houden de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) en de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) de eerste publiekswandeling dit jaar in het Heempark van Leiden aan de Oegstgeesterweg. Aan de hand van het thema ‘Stinzenplanten en andere voorjaarsbloeiers’ kunnen belangstellenden een wandeling maken door het park.

Na een zachte winter volgt er meestal een vroeg voorjaar. De eerste sneeuwklokjes stonden in januari al in bloei en met een beetje geluk bloeien aanstaande zondag nog net de laatste sneeuwklokjes. In hen heempark is sprake van een opeenvolging van bloeiende planten en bloemen. Veel andere stinzenplanten en voorjaarsbloeiers zijn nu ook uit hun winterslaap gekomen en trotseren de koude nachten en maartse plensbuien. Zodra de zon zich even laat zien, staan ze in volle glorie te pronken met hun bloemen. Veel stinzenplanten vinden hun bakermat in landen rond het Middellandse-Zeegebied. Daarbij behoren ‘oer-Hollandse’ gewassen zoals het sneeuwklokje en de tulp. Ooit zijn ze door handelsreizigers hier naar toe gebracht; soms om hun geneeskrachtige waarde, maar meestal om hun schoonheid. Vaak werden de meegebrachte soorten geplant in kloostertuinen of in tuinen van rijke particuliere verzamelaars. Veel soorten is men ook gaan kweken en ook zijn er soorten die uit de tuinen wisten te ontsnappen en zijn gaan verwilderen. Voorbeelden uit die laatste groep zijn wilde hyacint, wilde narcis, vingerhelmbloem en boerenkrokus. Veel soorten zijn ook uitermate geschikt om in de eigen tuin te planten, zonder het risico te lopen dat daardoor gelijk een wildernis ontstaat. Toegang tot het park en deelname aan de excursie is gratis. De start is om 14.00 uur op de binnenplaats van het park aan de Oegstgeesterweg. In de maand april is het park uitsluitend te bezoeken op werkdagen van 8.30- 17.00 uur.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×