De Leidse Hortus, gezien vanaf de Witte Singel

Museumweekend in de Hortus Botanicus

Tijdens het museumweekend is er extra aandacht voor de planten van de VOC en planten die algemeen in Indonesië gebruikt worden als grondstof voor voedsel, medicijnen en bijvoorbeeld als bouwmateriaal. Vele van de plantensoorten die tijdens VOC-periode vanuit Zuidoost Azië, Japan en Zuid-Afrika zijn geïntroduceerd in de botanische tuinen van Amsterdam en Leiden zijn nu algemeen bekend en verspreid over het hele tropische gebied.

Deze planten, werden vaak verzameld door artsen op de handelsposten van de VOC. Zij keken uit naar eetbare en medicinale gewassen maar verwonderden zich ook over de totaal onbekende, exotische flora van de Tropen. Zo werd kaneel, peper, Aloë en kokosnoot maar ook Sansevieria (vrouwentong) en het ijsbloempje dat zoveel Nederlandse tuinen siert in de zomer naar het hoge Noorden meegenomen. Er wordt een wandeling uitgezet langs typische die in de zomer uitgebreid wordt met Zuid-Afrikaanse zomerbolgewassen en subtropische kuipplanten die nu nog in de Oranjerie staan. Daarnaast is er een VOC-speurtocht voor kinderen. Zondag 14 april zullen van 13-16 uur in de kassen en de wintertuin van de Hortus botanicus vertellers staan op plekken waar zij voor de planten van Indonesië het woord kunnen voeren. De vertellers presenteren hiermee het nieuwe educatieve programma gemaakt voor en begeleidt door ouderen dat de titel ‘Anggrek boelan en Kembang sepatoe’ draagt. Anggrek boelan en Kembang sepatoe is een zogenaamd ‘herinneringsproject’ waarbij de geur, smaak en sfeer van de tropische plantenwereld als het ware luikjes opent naar herinneringen aan vroeger. De kapstok voor een dag in het voormalig Nederlands-Indië is het huis aan de Djalan Raya nr. 72 waar de planten in de voor- en achtertuin van het huis een belangrijke rol spelen. In de tuinkamer van de Wintertuin wordt het project gepresenteerd en kunnen belangstellenden zich informeren over deelname hieraan. Ook op zondag 14 april is er om 12 uur een rondleiding over de voorjaarsbloemen die nu in de Hortus in volle pracht te zien zijn. Start van de wandeling is bij de entree van de Hortus. Entree tot de Hortus is op beide dagen gratis.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×