School is `blote` scholieren zat

De schoolleiding van het Bonaventuracollege in Leiden ziet in de toekomst graag wat minder bloot in de klaslokalen. Het verbieden van blote en strakke kledingstukken gaat de leiding te ver. Daarom stelt het bestuur de weinig verhullende zomerkleding in haar schoolorgaan ter discussie.

In het maandelijkse informatieblad voor ouders beschrijft de schoolleiding wat ze van het steeds bloter wordende modebeeld vindt. Ze spreekt leerlingen en ouders aan op kledingvoorschriften. Hormonen De schrijver van het artikel, een vertrouwenspersoon van de scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en VMBO, vraagt zich onder meer af of de huidige zomerkleding niet onnodig onrust veroorzaakt. “De hormonen kunnen ook zonder dit soort uitdagingen al zo tekeer gaan.” De te verwachtte geijkte repliek “Ik mag toch zeker zelf weten wat ik aan doe” doet de schrijver af met: “Je mag ook niet zelf weten of je te laat wilt komen, of je rotzooi op de grond gooit, of je in de les zit te telefoneren, of je een ander treitert.” Kledingvoorschriften De schoolleiding van het college zegt nog nooit klachten te hebben gehad over kleding van leerlingen. Door het onderwerp nu aan te kaarten en scholieren en ouders aan het denken te zetten, verwacht de leiding deze klachten te voorkomen. De school wil niet tot een verbod van zwoele kleding overgaan. “Zo gaan we hier niet met elkaar om. We houden er niet van om in strakke regels vast te leggen wat wel en wat niet mag. Het is sowieso moeilijk om kledingvoorschriften te maken. Daarin zou je elk kledingstuk apart moeten benoemen”, aldus directeur F. Verhoeven van een van de vestigingen. Minitopjes Mochten de leerlingen na de schoolvakantie toch massaal met nauwelijks verhulde borsten en heel veel blote buik op school verschijnen, dan intensiveert de leiding de discussie met ouders en leerlingen en zal de leerlingen individueel op hun minitopjes aanspreken. Verhoeven: “We hebben nu iets aangezwengeld. Als we een volgende stap moeten maken, zullen we dat zeker doen.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×