Vleeseters in de Leidse Hortus

Van 24 augustus tot en met 1 september is de Wintertuin van Hortus botanicus het podium voor venusvliegenvallen, zonnedauw, bekerplanten, vetblad en allerlei andere vleesetende plantensoorten.

Vleesetende planten, liever insectenvangende planten, staan op een vaak erg vochtige plek waar ze niet genoeg voedsel uit de bodem kunnen halen. Om hun menu aan te vullen maken de planten gebruik van de lichaamssappen van insecten die zij aanlokken, gevangenhouden en verteren. Dat gaat met allerlei slimme trucs: van druppels die op honing lijken en een soort superlijm blijken te zijn tot vanghandjes die zich door aanraking zachtjes om het argeloze insect sluiten. Wie eens van dichtbij kennis wil maken met vleesetende planten moet absoluut een bezoek brengen aan Carnivora: een internationale plantenshow met inzendingen van carnivore planten van leden van de Werkgroep Carnivora en botanische tuinen uit binnen- en buitenland. In de nieuwe subtropische kas, de Wintertuin, zijn landschappen ingericht met een grote verscheidenheid aan verschillende soorten carnivore planten. De meeste van deze planten staan in een moerasachtige omgeving, zoals bijvoorbeeld in de Zuidelijke staten van Noord-Amerika waar veel bekerplanten voorkomen. Ook is er een voorbeeldtuin te zien met vleesetende planten die in het Nederlandse klimaat buiten gekweekt kunnen worden. Voor wie zelf een carnivore plant in huis wil hebben zijn er planten te koop en leden van de Werkgroep geven graag informatie over de juiste kweek van de verschillende plantensoorten. Op zaterdag 24 augustus wordt er in de Oranjerie een verkoop- en ruilbeurs gehouden met inzendingen van 23 standhouders uit binnen- en buitenland. De deelnemers aan de beurs willen door onderling ruilen en verkoop van planten de interesse voor deze plant-aardige buitenbeentjes vergroten. Zelfs uit Canada en Australië zullen er ‘vleeseterfanaten’ aanwezig zijn! De inzendingen van de deelnemers zullen door een deskundige jury worden beoordeeld en aan het eind van de dag zal de mooiste carnivore plant bekend gemaakt worden. Tijdens de tentoonstelling is er dagelijks (behalve op 31 augustus) elke dag om 14.00 uur een dialezing over kweek en herkomst van carnivore planten. Doorlopend zal van 11.00 tot 17.00 uur de spectaculaire video ‘Deathtrap’ (Engelstalig) te zien zijn met opnamen van ‘vleeseters in actie’. Vanaf maandag 26 augustus tot en met 1 september zijn er van 13.00 tot 18.00 demonstraties bloemschikken met carnivore planten. Zelfs het Biedermeierboeket kan niet meer om vleeseters heen. Voor kinderen is er een vleeseterkleurplaat bij de entreebalie verkrijgbaar (zo lang de voorraad strekt).

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×