SP-fractievoorzitter Paul Day.

SP wil verplicht schoolzwemmen terug

De SP in Leiden wil dat het schoolzwemmen weer een verplicht onderdeel op de basisschool wordt. In een waterrijk land als Nederland en zeker in een waterrijke stad als Leiden is het van het allergrootste belang voor de veiligheid van kinderen dat ze goed kunnen zwemmen, aldus de SP-fractie. Vorige week bleek uit een aantal verdrinkingen op tragische wijze dat het met de zwemvaardigheid van zelfs al wat oudere kinderen slecht gesteld is. De SP vindt dat de gemeentelijke overheid de plicht heeft voor de veiligheid van haar inwoners en dus ook de basisschoolleerlingen te zorgen. In dit opzicht is herinvoering van schoolzwemmen een logische stap. D66-wethouder Pechtold vindt dat een verantwoordelijkheid van de ouders.

SP-fractievoorzitter Paul Day is dat weliswaar deels met Pechtold eens, maar constateert dat de praktijk vaak anders is. Onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Onderwijs heeft aangetoond dat naar verhouding veel kinderen van minder vermogenden, waaronder allochtonen en asielzoekers niet of nauwelijks kunnen zwemmen, omdat er geen geld voor zwemles is. Ook in de Tweede kamer is nu een meerderheid voor terugkeer van schoolzwemmen. Paul Day: “Waar zelfs de Tweede Kamer bij dit sterk bezuinigende kabinet extra geld wil uittrekken voor herinvoering van zwemles op school, houd wethouder Pechtold vast aan bezuinigingen van zeven jaar geleden. Wat mij betreft kan hij voor het schoolzwemmen een voorbeeld nemen aan enkele van onze omringende gemeenten.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×