Voor dit soort beelden hoeven we volgens het onderzoek in het stroomgebied van de Rijn niet bang te zijn.

Rijn en Maas bestand tegen extreme regenval

Het extreme weer zoals deze zomer in Midden-Europa, zou in Nederland niet tot ongehoord hoge waterstanden leiden. De rivieren voeren in een vergelijkbare situatie wel meer water af dan ooit in de zomer is voorgekomen, maar overschrijden niet de kritieke grens. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) en het KNMI in opdracht van de Leidse staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat).

Een vergelijkbare weersituatie zoals zich vorige maand in Midden-Europa voordeed, zou in het stroomgebied van de Maas of de Rijn hebben geleid tot 20% meer neerslag dan in 1995. Dit betekent dat deze rivieren vrijwel evenveel water zouden moeten afvoeren als in de winter van 1995, wat voor een zomerperiode uitzonderlijk veel is. In het onderzoek is bekeken of in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas hetzelfde neerslagpatroon had kunnen optreden als van 1 tot 20 augustus in het stroomgebied van de Elbe. Verder is onderzocht wat de gevolgen hiervan geweest zouden zijn op de waterstanden van de Rijn en de Maas.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×