Politieoptreden bij de Burcht 'gepast en adequaat'

Commissaris Peije de Meij van district Leiden-Voorschoten is blij dat het Openbaar Ministerie het optreden van de politie heeft betiteld als gepast en adequaat. Na de verwijdering van een groep van zo’n 40 demonstranten van Eurodusnie van de Burcht in de nacht van 2 op 3 juni deed één van hen aangifte tegen een agent. Het Openbaar Ministerie onderzocht het politieoptreden en concludeert nu dat de politiemedewerker geen strafbaar feit heeft gepleegd. Ook is er volgens het OM bij de ontruiming geen excessief geweld gebruikt.

“De groep was in overtreding en zorgde voor overlast. De agenten zijn weloverwogen te werk gegaan. Grenzen aangeven, daarover communiceren en dan ook handhaven”, zegt districtschef De Meij. De demonstratie was gericht tegen de zogeheten ‘verwijderingsbevelen’. Op door de burgemeester aangewezen plaatsen is het verboden om harddrugs te gebruiken of alcoholhoudende drank te drinken. Wie dat toch doet, kan worden verwijderd.

Op het moment dat de overlast aan de politie werd gemeld was het toegangshek van de Burcht afgesloten, terwijl de groep demonstranten daar toch binnen was. Ze waren dus op verboden terrein. Ook hadden ze alcohol bij zich. Van de betoging was de gemeente Leiden niet in kennis gesteld. De groep overtrad daarmee artikel 461 (het ‘verboden toegang-artikel) van het Wetboek van Strafrecht en enkele artikelen van de Algemene Politieverordening. Ook het melden van demonstraties is wettelijk verplicht.

Naar aanleiding van de overlastmelding gingen agenten poolshoogte nemen. Het bleek niet goed mogelijk om met de groep afspraken te maken. Er is toen volgens de politie duidelijk aangegeven dat de groep een kwartier de tijd had om zelf weg te gaan. Nadat het kwartier verstreken was, maakte de demonstranten geen aanstalten om te vertrekken. Ook toen is nog luid en duidelijk tot drie maal toe aangegeven dat de groep moest vertrekken. Daarbij werd ook het gebruik van geweld aangekondigd indien men zou weigeren. “De groep heeft het bewust zo ver laten komen. Ze zijn vervolgens met gepast geweld van de Burcht verwijderd”, aldus de Meij.

Bij de ontruiming van de Burcht is inderdaad geweld gebruikt. Eén van de demonstranten wilde door de linie van agenten heen en is daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. “De agenten werden daarbij beledigd en bespuugd. Na de ontruiming namen we zelfs nog de moeite om te zien of er in de haast nog waardevolle goederen zijn achtergebleven. Ik vind dus echt dat het optreden van de politie proportioneel en professioneel is geweest,” zo besluit de Meij.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×