Leiden moet burgemeester in recordtijd kiezen

Aanstaande dinsdag, 7 januari, komt ‘ie in de Staatscourant; de vacature voor een nieuwe Leidse burgemeester. Vervolgens hebben belangstellenden die ook bereid zijn om aan een burgemeestersreferendum mee te doen – een meerderheid van de Leidse raad heeft daartoe opnieuw besloten – tot 28 januari de tijd om te solliciteren. Commissaris van de Koningin Jan Franssen krijgt dan tot 7 februari de tijd om een voorselectie te maken uit alle kandidaten. Op 17 februari moet de vertrouwenscommissie dan met een tweevoudige voordacht komen. Tien dagen dus, om alle kandidaten te bevragen en langs de Leidse lat te leggen.

In de eerste procedure had de raad daar ruim een maand de tijd voor. De krappe planning heeft alles te maken met de keuze voor een referendum. Dit wordt nu op 11 maart gehouden, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Zonder zo’n koppeling vreest Leiden voor een dramatisch lage opkomst, bovendien zouden de kosten dan veel hoger zijn.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×