Kamerleden debatteren met activisten bij Eurodusnie

Op zaterdag 18 januari, vier dagen vóór de verkiezingen, organiseert anarchistisch collectief Eurodusnie een discussieavond tussen Tweede Kamerleden en buitenparlementaire activisten. Het debat zal gaan over de voor- en nadelen van Haagse partijpolitiek en buitenparlementair activisme, en over de mogelijkheden voor samenwerking tussen politieke partijen en actiegroepen.

Uit de Haage politiek komen Wijnand Duyvendak, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, en Alejandra Slutzky, kandidaat Tweede Kamerlid voor de SP. Beide kamerleden hebben een activistische achtergrond. Wijnand Duyvendak was in de jaren tachtig actief in de Amsterdamse kraakbeweging, schreef voor het linksradicale blad “Bluf!” en was later directeur van Milieudefensie. Vorig jaar werd hij Tweede Kamerlid voor Groenlinks. Alejandra Slutzky is kandidaat-kamerlid voor de SP. Zij is IT-specialist en richtte in 2000 de Nederlandse afdeling op van HIJOS, een organisatie van kinderen van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur. De kamerleden gaan in debat met twee ervaren Nederlandse activisten. Bert van Wakeren is al lange tijd werkzaam bij federatie collectief Rampenplan, een actiegroep uit Sittard waar onder andere een actiekeuken, een uitgeverij en een videoactivisme-groep aan verbonden zijn. Bij veel internationale protesten, zoals die in Göteborg en Genua, was van Wakeren van de partij. Marco van Duijn is politiek activist bij anarchistisch collectief Eurodusnie. Bij dit collectief, dat in 1997 werd opgericht, zijn onder andere een tijdschrift, een directe actiegroep, een Weggeefwinkel en een biologisch eetcafe aangesloten.

Het debat tussen de activisten de parlementariërs zal niet gaan over de gebruikelijke verkiezingsthema’s, maar over de mogelijkheden en voor- en nadelen van buitenparlementaire actie versus Haagse politiek. Vragen die aan de orde zullen komen, zijn: heeft het voor activisten zin om te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen? Is er samenwerking mogelijk tussen politieke partijen en actiegroepen? Hoe kunnen linkse activisten en parlementariërs vanuit hun positie de verrechtsing te lijf gaan? Kan de wereld veranderd worden vanuit de Tweede Kamer of moet dit buiten het parlement om gebeuren?

Het debat wordt geleid door de Amsterdamse activiste Anne van Schaik, actief in onder meer de Schone Kleren Campagne. Er is tevens een optreden van “opstand-komediant” Frank van Schaik, en na afloop van het debat, rond een uur of half elf, is er een concert van de Leidse band Mardigrah. De avond begint om 20:00. Belangstellenden zijn vanaf 19:30 welkom in Vrijplaats Boerhaavelaan, Boerhaavelaan 345. De toegang is tijdens het debat gratis, vanaf tien uur wordt er aan de deur 2 euro gevraagd.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×