CNV wil defibrillator voor brandweer

Brandweerwagens zouden steeds een defibrillator moeten meenemen. Bij een ramp, ongeval of brand kan de brandweer dan snel mensen redden waarvan het hart op hol is geslagen. Dat heeft bestuurder W. Berg van de vakbond CNV Publieke Zaak woensdag gezegd. Brandweerwagens zijn vaak sneller bij een ongeval aanwezig dan ambulances. Ook niet-ambulancepersoneel kan na een korte cursus de eenvoudige apparaten bedienen, stelt Berg. In Leiden werken brandweer en ambulance al jaren samen. Zo rijdt een deel van het branweerpersoneel tevens op de ambulance.

Volgens Berg stijgt de overlevingskans van slachtoffers met 40 tot 50 procent als bij een hartritmestoornis binnen vier minuten wordt begonnen met defibrilleren. Het apparaat brengt met een stroomstoot het hart in het goede tempo. ,,De brandweer is geen ambulance, maar de defibrillator kan van pas komen”, vindt Berg.

De bond bespreekt het onderwerp in mei met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nu is onduidelijk of brandweerwagens een defibrillator mogen meenemen. Enkele gemeenten, waaronder Gemert-Bakel, hebben de apparaten wel aangeschaft. Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs een proef in Gelderland Midden
verboden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×