Honderden Nederlanders demonstreren bij G8

Enkele honderden Nederlandse activisten zijn naar het Franse Evian afgereist om te demonsteren tijdens de top van de zeven rijkste landen en Rusland die zondag begint. Dat heeft de Leidse actiegroep Eurodusnie gezegd die de demonstranten vertegenwoordigt. De demonstranten zijn deze week met bussen uit onder meer Nijmegen, Amsterdam en Leiden vertrokken om hun kampen op te bouwen in de omgeving van Evian. De top van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland duurt drie dagen.

De meeste activisten komen volgens Eurodusnie uit de hoek van de zogenoemde andersglobalisten die zich sterk maken voor de decentralisatie van macht, zodat individuele wensen van personen meer ruimte krijgen. Volgens Eurodusnie is het voor het eerst sinds jaren dat er zoveel Nederlandse demonstranten naar een internationale topontmoeting gaan: “Vorig jaar was het erg duur om bij de G8 aanwezig te zijn, omdat de top toen in Canada werd gehouden”, aldus een woordvoerder. “De ontmoeting in Frankrijk is voor Nederlanders goed te bereizen”.

De demonstranten komen zondag bij de opening van de top voor het eerst in actie. Ze proberen op deze dag de toegangswegen naar Evian te blokkeren. Volgens Eurodusnie zijn er 18.000 agenten ingezet om de deelnemers aan de top te beveiligen. Twee jaar geleden kwam het bij de G8 in het Italiaanse Genua tot grote ongeregeldheden toen activisten en oproerpolitie slaags raakten met elkaar. Daarbij kwam een betoger om het leven.

Ook Milieudefensie demonstreert zondag in Evian tegen een investeringsverdrag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat tijdens de top aan de orde komt. Milieudefensie heeft ernstige bezwaren tegen dit verdrag, omdat het internationaal opererende bedrijven te veel macht zou bieden om te investeren waar en hoe ze willen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×