De winnaars van de Gouden Spike 2002: het viertal dat verantwoordelijk was voor het nieuwe Nederlands record: Virgil Spier, Caimin Douglas, Troy Douglas en Timothy Beck.

Gouden Spike breekt nu al records

Nog voordat de wedstrijd om de 32ste Gouden Spike is begonnen, zijn er al enkele records gebroken. Om te beginnen een recordaantal inschrijvingen. Meer dan 400 atleten schreven zich in voor één of meer van de 23 individuele onderdelen die op zaterdag 7 juni op het programma staan. Daarnaast zullen er nog diverse estafettes gelopen worden, waarvoor het deelnemersveld nog niet helemaal vast staat. De deelname van buitenlandse atleten is een tweede record dat op voorhand wordt gebroken. Atleten uit 15 landen zullen op pinksterzaterdag aantreden in sportpark De Leidse Hout. Naast de strijd om de aantrekkelijke prijzen en bonussen zullen zij proberen de Nederlandse topatleten stimuleren naar grootse prestaties. Consequentie van de grote belangstelling is dat het programma fors uitgebreid is met meer series op de looponderdelen. Om een indicatie te geven: Op de 100 meter sprint zullen er meer dan 30 atleten aan de start komen met een recente tijd onder de 11 seconden. Iets wat nog maar zelden vertoond is in Nederland.

“Beste baanwedstrijd”
Vanwege de gunstige plaats op de kalender, het meestal goede weer en de sterke concurrentie, is de Gouden Spike een vooraanstaande atletiekwedstrijd in Nederland. Vorig jaar werd de organisatie beloond met de uitverkiezing tot “beste baanwedstrijd”. Een status die verwachtingen schept, maar de organiserende vereniging Leiden Atletiek denkt dit ook in 2003 weer waar te kunnen maken. Onder leiding van Harry van Bovene is men al maanden in touw om er zaterdag een groot atletiekspectakel van te maken. Voor het eerst zal het geluid verzorgd worden door een professioneel bedrijf, dat zal zorgen voor een passende muzikale omlijsting de wedstrijd.

Limietenjacht
Een aantal Nederlandse topatleten zal proberen zich in Leiden te kwalificeren voor deelname aan het Wereldkampioenschap, eind augustus in Parijs. Dat geldt onder meer voor de Nederlandse estafetteploeg 4 x 100 meter met Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas,Patrick van Balkom op de 400 meter, Rutger Smith met de discus, Lieja Tunks-Koeman bij hetkogelstoten en Jacqueline Poelman op de 200 meter. In de schaduw van deze toppers zullen de beste jonge atleten van ons land zich trachten te plaatsen voor deelname aan het Europees Kampioenschap Junioren in Finland of het Europees Kampioenschap voor atleten tot 23 jaar in Polen. Speakers RienStout en Nico Admiraal zullen de toeschouwers deskundig informeren over wat er voor al deze atleten op het spel staat.

Leidse inbreng
De organiserende vereniging heeft vanzelfsprekend ook de nodige ijzers in het vuur. Wat te denken van Kamiel Maase, winnaar van de Gouden Spike in 1999, die de 3000 meter zal lopen. Dat dit een echt Leids onderdeel is, blijkt wel, want ook Robert Smits, René van Dijke, Jaco Luijendijk, Edgard Creemers, Tim Brouwer de Koning en Claartje Raedts bij de vrouwen zullen de 3000 meter lopen. Martijn Ungerer en het jonge talenten Marina Schoenmakers en Leomar Davis zullen uitkomen op de estafettes en de individuele sprintnummers. Roel van Ree zal de 400 meter lopen, Olav Klaverneemt deel aan het kogelslingeren en Martijn Scheffers wil voor eigen publiek zijn discus voor het eerst over de 50 meter werpen.

Programma
De wedstrijden om de Gouden Spike beginnen om 10.30 met het kogelslingeren. Om 12.15 uur zal het loopprogramma starten met de 400 meter horden. Na de opening om 12.45 door burgemeester Lenferink zal het programma voortgezet worden met de altijd spectaculaire 4 x 100 meter estafette met een heuse Nederland – België bij de mannen. Rond 17.30 uur zal bekend worden wie naar huis mag gaanmet de Gouden Spike en een geldbedrag van 700 euro als beloning voor de beste prestatie van de middag. Mede door ondersteuning van de gemeente Leiden en diverse sponsors is de toegang totdit atletiekspectakel ook dit jaar weer gratis! Sportpark De Leidse Hout vindt u aan de Anthony Duycklaan op de grens van Leiden en Oegstgeest.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×