Politiek reageert verdeeld op VOP-flop

“Heel jammer dat het niet doorgaat,” dat vindt de VVD van het vroegtijdig afblazen van de proef met een ontmoetingsplek voor alcoholisten op de Garenmarkt. VVD-raadslid Paul Laudy hoopt dat de VOP er zo snel mogelijk alsnog komt: “Ik ben niet tegen een oktober-VOP”. Ook de plek op de Garenmarkt is voor hem geen probleem, hoewel hij de bezwaren van omwonenden begrijpt: “Maar dat heb je overal.” CDA-raadslid Jan-Jaap de Haan vindt het terecht dat de VOP er nu niet komt: “Als je bij bewoners verwachtingen hebt gewekt, moet je die waarmaken”. Wel vindt ook hij het vervelend dat er nu geen proef komt. Ook hij wil niet tot volgende zomer wachten met een nieuwe proef. Conny Broeyer, fractievoorzitter van de PvdA noemt het ‘perfect’ dat er nu ruimte is gekomen om opnieuw na te denken over een locatie. De PvdA heeft eigenlijk een voorkeur voor een terrein tegenover het politiebureau aan de Langegracht.

Als het aan het CDA ligt komt de VOP er nog komende winter. Wel vindt De Haan dat er opnieuw naar de locatie gekeken moet worden. Hij ziet de VOP liever bij de zogenaamde transformator-locatie bij het station: “Je zou het dan ook Perron Nul kunnen noemen”. De Haan is benieuwd naar de nieuwe voorstellen waar het college nu mee gaat komen. Wel maakt hij zich zorgen over het draagvlak voor de VOP: “De PvdA en GroenLinks zijn toch halverwege het traject gaan roepen dat ze het toch niet zo’n goed idee vonden”. Ook Leefbaar Leiden keerde zich tijdens de voorbereidingen tegen de proef met de VOP. Fractievoorzitter Daan Sloos vindt dat alcoholisten beter op hun plek zijn in de 24-uurs zorg die de Scheveningse gevangenis hen kan bieden. Ook het oude plan van Leefbaar Leiden voor een zorgboerderij in Cronesteyn ziet hij nog steeds als een goede oplossing.

De VVD denkt niet dat het draagvlak voor de VOP is afgebrokkeld: “Er zijn alleen wat dissidenten bij de PvdA”. Bovendien hoeft er van VVD-er Laudy voor een andere plek geen nieuw besluit door de raad genomen te worden. “Er was tenslotte een breed draagvlak voor het experiment in de Leidse raad”. Pas als het college met plannen voor een andere manier van opvang komt, wil Laudy dat de gemeenteraad zich er opnieuw over buigt. De VVD is in ieder geval geen voorstander van een vaste opvangplek: “Het voordeel van de VOP was juist dat ‘ie verplaatsbaar is, dan kan je de overlast voor omwonenden ook beter beperken,” aldus Laudy.

Conny Broeyer noemt het besluit om de proef met de VOP nu niet door te laten gaan verstandig. “In het voortraject is er slecht met de omwonenden gecommuniceerd en nu kwamen die nieuwe onduidelijkheden er nog bovenop”. Wel is Broeyer nog steeds voor het houden van een proef: “Alleen het feit dat buurtbewoners er tegen zijn, is niet voldoende om er vanaf te zien”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×