Alexander en Máxima nu echt Wassenaarders

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn definitief Wassenaarders geworden. Donderdag hebben ze zich echt ingeschreven als inwoners van die gemeente, iets dat ze al eerder symbolisch deden tijdens een kennismaking met de gemeente.

Maandag namen ze al hun intrek in villa De Eikenhorst op buitenplaats De Horsten. Die dag stond al enige tijd als eerste in hun nieuwe onderkomen gepland. Het huis aan het Noordeinde in Den Haag blijft fungeren als kantoor van het paar.

Zelden is er zoveel belangstelling geweest voor iemands toekomstige woning als voor De Eikenhorst. Na een hoop gespeculeer werd bijna twee jaar geleden echt bekend dat ze er gingen wonen. Dit jaar haalde Privé zich een proces op de hals door drie afleveringen lang foto’s van het – nog niet gereedgekomen – interieur te plaatsen. De gemeenteraad van Wassenaar kreeg kritiek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten door in de Plaatselijke Verordening het fotograferen en filmen van de woning te verbieden.

Het landhuis heeft jaren leeggestaan en is langdurig verbouwd voor de komst van het prinselijk paar. Prinses Christina liet het bouwen en bewoonde het vóór het stel, maar verliet het na haar scheiding van Jorge Guillermo. Prinses Juliana kreeg het landgoed De Horsten lang daarvoor alsfamilie-erfgoed in handen. Prins Frederik, broer van Willem II, heeft het terrein in 1838 in de Oranje-familie gebracht. Hij nam toen een en ander over van minister van Waterstaat Twent. Hij zette de landschapsarchitecten Zocher en Petzold aan het werk, aanhangers van de Engelse landschapsstijl, waarbij afwisseling tussen bos, boomgaard en akkerland van belang was. Datis nu nog te zien op De Horsten. Frederik liet het landgoed na aan dochter Marie en in 1903 werd het geheel verworven door koningin Wilhelmina, die er joeg en schilderde.

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×