Fotoverbod De Horsten opgeheven

Het fotoverbod van de gemeente Wassenaar voor de directe omgeving van het woonhuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima mag niet. De rechter in Den Haag noemde woensdag het verbod op fotograferen rond villa Eikenhorst disproportioneel en stelde het verbod met onmiddellijke ingang buiten werking.

De rechterlijke uitspraak is de uitkomst van een kort geding dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren aanspanden tegen de gemeente Wassenaar. Algemeen secretaris Verploeg van de NVJ toonde zich zeer opgelucht dat voorzieningenrechter R. Paris ‘het grondrecht om nieuws te garen niet heeft aangetast’.

Volgens de rechter had Wassenaar niet meteen naar een verbod moeten grijpen, maar eerst andere maatregelen moeten proberen. Liever wat minder meters openbaar voor wandelaars, dan het recht op vrije meningsuiting aantasten, blijkt uit het vonnis. Daarbij komt dat Wassenaar voor de rechter niet aannemelijk heeft gemaakt dat het verbod op visuele nieuwsgaring bijdraagt aan de veiligheid van de bewoners van villa Eikenhorst.

Burgemeester H. van den Muijsenberg van Wassenaar zei na de uitspraak dat de gemeente waarschijnlijk in hoger beroep gaat. “Wij vinden nog steeds dat we een goede afweging hebben gemaakt tussen de privacy en journalistieke vrijheid, dus we willen de zaak nog een keer voorleggen. Over alternatieven als hekken en dichtere begroeiing heeft Wassenaar al goednagedacht”, zei de burgemeester: “Die bieden niet genoeg soelaas.”

De Wassenaarse gemeenteraad stemde eind juni in met de maatregel. Het gemeentebestuur deed dat op verzoek van de kroonprins en de beveiliging. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet woensdagmiddag weten tevreden te zijn dat er nu een uitspraak van de rechter ligt. “Wij hopen dat naar aanleiding van deze zaak media voldoende in staat zijn zelfregulerend op te treden enterughoudendheid te betrachten als het gaat om het observeren van personen in hun privé-omgeving”, aldus directeur-generaal Brouwers: “Persvrijheid is een groot goed. Maar het houdt ook in dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan.”

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×