Zuid-Holland adviseert bewoners rustig aan te doen

De provincie Zuid-Holland adviseert haar inwoners om vandaag geen langdurige zware inspanningen te verrichten in de buitenlucht. De provincie heeft dit gedaan in verband met de smogvorming. Het advies om het buiten rustig aan te doen geldt tot donderdagavond 20.00 uur. Volgens de provincie kan het verrichten van zware inspanning leiden tot klachten aan de luchtwegen. De kans op astma-aanvallen, vooral bij Cara-patiënten neemt bij smogvorming toe. Binnenblijven is niet noodzakelijk, aldus de provincie.

In Zeeland was woensdagavond sprake van ernstige smog die werd veroorzaakt door hoge ozonconcentraties. Donderdagochtend was de smogvorming verminderd tot matig, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM. Volgens het RIVM bestaat er een gerede kans dat eind van de middag opnieuw ernstige smog ontstaat in Nederland.

Ozon is vooral in de zomer de belangrijkste veroorzaker van smog. De concentratie wordt uitgedrukt in microgrammen per kubieke meter lucht. De EU-norm waarboven sprake is van ernstige smog is 240 microgram. De oorzaak van de smog is het zeer warme zomerweer met intensezonnestraling, in combinatie met de aanvoer van ozon uit buurlanden. Vooral ernstige smog kan leiden tot allerlei klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel.

De provincie Zuid-Holland adviseert mensen met klachten waarvan niet duidelijk is of ze een gevolg zijn van smog de huisarts of specialist in te schakelen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×