Foto's: Rob van Opdorp.

Leiden Atletiek viermaal op podium Sylvestercross

Atletiekjaar 2003 werd traditioneel afgesloten met de Sylvestercross in Soest. Even traditioneel is de grote deelname van atleten van Leiden Atletiek aan de tweede wedstrijd in het Nationaal Crosscircuit. Vier atleten mochten na hun wedstrijd in het Soestse duingebied plaats nemen op het erepodium.

Voor Kamiel Maase was de Sylvestercross zijn eerste wedstrijd na de zo succesvol verlopen marathon van Amsterdam. In het Prominentengala hoefde hij slechts Luke Kibet voor zich te dulden. Deze Keniaanse topatleet won in november de Warandeloop in Tilburg met een onwaarschijnlijke voorsprong van één minuut. In Soest finishte Maase op 7 seconden van Kibet als tweede en completeerde Gert-Jan Liefers het podium bij de mannen als nummer drie.

Bij de vrouwen liep Kamiel’s vriendin Claartje Raedts ook haar eerste wedstrijd sinds maanden. Een 16e plaats, ruim achter de winnares Lornah Kiplagat, is nog voor verbetering vatbaar. Een herhaling van haar top-10 klassering op het Nederlands Kampioenschap, eind februari in Holten, zal opnieuw haar doelstelling voor deze winter zijn.

De ogen van de mannen van Leiden Atletiek zijn voor dit NK nog eerst gericht op de Europacup-wedstrijd op 1 februari in het Porgugese Aleirim. Als winnaars van het clubklassement bij het NK Cross in 2003, is Leiden Atletiek gerechtigd een afvaardiging te sturen naar deze in Zuid-Europa prestigieuze wedstrijd. Hoofdcoach Bram Wassenaar had de crosses in Tilburg en Soest aangewezen als kwalificatiewedstrijden. Terwijl Kamiel Maase en Robert Smits in Soest uitkwamen in het internationale gala, streden de overige mannen in de nationale wedstrijd om de EC-startbewijzen. De 5 besten waren dezelfde als in Tilburg, maar wel in een andere volgorde. Veteraan Tim Brouwer de Koning verraste iedereen met een puike 5e plaats in het Soestse zand voor Jaco Luijendijk (8e), René van Dijke (12e), Edgard Creemers (14e) en Ralph Apeldoorn (17e). De verschillen in tijd bleven beperkt tot 45 seconden over 8 zware kilometers. De definitieve selectie voor de Europacup zal binnenkort bekendgemaakt worden.

Doordat Tim Brouwer de Koning de seniorenwedstrijd verkoos boven de wedstrijd bij de veteranen, waar hij gezien zijn leeftijd al 2 jaar startgerechtigd is, lag de weg nu open voor Jan Kortekaas. De pas 40 geworden assistent-trainer mocht na een 3e plaats in Tilburg ditmaal op het hoogste trede van het podium plaatsnemen. Hij klopte daarmee onder andere Louis Dam, Tonnie Dirks en de onverslijbare triathleet Rob Barel. Met plaatsgnoot Ben Kerkvliet op de 8e plaats deden de ‘Veners’ het opvallend goed in Soest. Jeugdtrainer Norbert Groenewegen sloot een bewogen 2003 af met een verdienstelijke 18e plaats bij de 40+ers. Bij de vrouwen veteranen prolongeerde Anneke de Wolff haar 3e plaats van vorig jaar. In de slotfase wist ze haar directe concurrente van zich af te schudden en mocht weer plaatsnemen op het podium bij de vrouwen 35+.

Het is geen toeval dat de jeugd van Leiden Atletiek zich nadrukkelijk liet zien bij de Sylvestercross. Met name door de enthousiaste aanpak door de genoemde Norbert Groenewegen maar ook Hans Ravensbergen zit de Leidse atletiekjeugd duidelijk in de lift. De 15-jarige Nieneke van den Akker meldde zich dit jaar bij Leiden Atletiek en toonde bij regionale crosswedstrijden in Boskoop en Reeuwijk al aan over looptalent te beschikken. Met een 8e plaats in Soest presteerde de Leiderdorpse scholiere erg goed bij haar debuut in een nationale wedstrijd. In dezelfde leeftijdscategorie bij de jongens maakte Roel van Opdorp met een 13e plaats zijn rentree na 5 maanden blessureleed. De VWO-scholier uit Bodegraven traint sinds enkele maanden bij Bram Wassenaar, maar door een achillespeesblessure moest hij zich beperken tot rustige duurloopjes.

In Leidse atletiekkringen heeft de naam Ravensbergen al lange tijd een bijzondere klank. De jongste telgen van de derde generatie Ravensbergen beginnen zich ook steeds nadrukkelijker te manifesteren. Broertjes Stan en Mark werden respectievelijk 8e bij de B-pupillen en 6e bij de A-pupillen. Neefje Niels mocht bij de allerjongsten, de C-pupillen, als 3e plaatsnemen op het podium.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×