Leidse zusterstad viert 125-jarig bestaan

De Leidse zusterstad Juigalpa (Nicaragua) viert van 24 tot 28 januari het feit dat zij 125 jaar geleden de status ‘stad’ kreeg. Vanuit Leiden zijn Carel van Ingen (ambtenaar stedenbanden) en Laura van Broekhoven (conservator Centraal- en Zuid-Amerika van het Rijksmuseum voor Volkenkunde) bij de feestelijkheden aanwezig. Ook vanuit Den Haag, dat ook een stedenband met Juigalpa heeft, is een delegatie aanwezig in Juigalpa.

Op het programma staan o.a. een ruiterdefilé en diverse sportieve en culturele en evenementen. Zo verzorgt mevrouw Van Broekhoven een presentatie in het Spaans van haar boek over de historische bronnen over de inheemse culturen van de Centraal Nicaraguaanse Regio. Juigalpa ligt in dit gebied. Een aantal van deze Spaanstalige boeken wordt geschonken. Mevrouw Van Broekhoven was enige jaren geleden betrokken bij een grondige opknapbeurt van het archeologisch museum in Juigalpa.

Vanuit de gemeente Leiden worden ter gelegenheid van het jubileumfeest twee gereviseerde wijkonderhoudswagens geschonken. Verder wordt tijdens het bezoek de nodige aandacht geschonken aan reeds lopende en nog te starten hulpprojecten in het onderwijs. Een nieuw groot hulpproject behelst het verlenen van materiële en vakinhoudelijke steun aan de school voor beroepsonderwijs, waarbij het ROC Leiden nauw betrokken is.

Nieuw is een bijlesproject. Diverse Leidse scholen, zoals de Woutertje Pieterse en de Pacellischool, hebben banden met scholen in Juigalpa. Ook wordt aan alle scholen in Juigalpa hulp aangeboden bij de aanschaf van leermiddelen. De hulp wordt in Juigalpa gecoördineerd door een comité van schooldirecteuren.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×