De Leidse atleet Kamiel Maase komt in een tijd van 1.03.14 als eerste over de meet.

Kamiel Maase wint bizar NK halve marathon

Net als vorig jaar gold de City-Pier-City Loop als Nederlands kampioenschap halve marathon. Na al vele titels op de baan en de cross werd Kamiel Maase in Den Haag voor de eerste maal nationaal kampioen op de weg. Het gehoopte nieuwe persoonlijke record kwam er niet, maar dat lag vooral aan de extreme wind die de atleten teisterde op hun rondgang door Den Haag en Scheveningen. Op de boulevard in Scheveningen moesten de atleten windstoten tot windkracht 10 weerstaan.

In de slotfase, met de wind schuin achter, viel de kopgroep uiteen. De Kenianen Cheboiboch en Cheboror sprintten om de zege, waarbij de eerste het nipt won. Daarachter lukte het Kamiel (1.03.14) maar net om Koen Raymaekers en Marco Gielen (beide 1.03.19) van zich af te schudden. Exact hetzelfde trio als 3 weken eerder bij het crosskampioenschap in Holten.

De organisatie van de City-Pier-City Loop zal zich de 30e editie noglang herinneren. Niet alleen moest het een sobere editie worden vanwegehet overlijden van onze voormalige koningin, maar het was vooral dezware storm die hen parten speelde. Zo werd op last van de politiebesloten het Voorhout te ontruimen omdat de daar opgestelde tentendreigden te bezwijken. De finish van de 10 kilometer en de halvemarathon werd daardoor verlegd naar de Lange Vijverberg, waar ook destartlijn getrokken was.

Het bordes van een huis met de toepasselijke naam “Maasstede” diende alsgeïmproviseerd erepodium. Hierop mochten naast Kamiel nog twee atletenvan Leiden Atletiek plaatsnemen om een NK-medaille in ontvangst tenemen. Zo behaalde Jaap van Duijvenvoorde (1.10.58) een zilverenmedaille bij de mannen veteranen en Karin Nierop (1.42.15) werd deverrassende derde bij de veteranen vrouwen. Jaap lijkt daarmee prima opkoers te liggen voor de marathon van Rotterdam over twee weken, waar hijzijn nationale veteranentitel wil gaan verdedigen. In de Maasstad zalRené van Dijke zijn debuut op de klassieke afstand maken. In Den Haagfinishte hij in 1.11.55 op een 34e plaats en als 16e op het NK.

Annelieke van der Sluijs kon haar nationale titel bij de vrouwensenioren niet prolongeren. De thans in Portugal wonende atlete vanLeiden Atletiek finishte nu als 6e Nederlandse in het kampioenschap datgewonnen werd door Nadja Weijenberg. Op de kortere afstanden was er ooksucces voor Leiden Atletiek. Stefan Hulisz, ook in voorbereiding vooreen marathondebuut in Rotterdam, werd 3e op de 10 kilometer met een tijdnet boven de 32 minuten. Edgard Creemers was nog geen dag terug van zijnwintersportvakantie en schreef zich in om een rondje te ‘joggen’. Meteen tijd onder de 33 minuten kun je moeilijk spreken van recreatieflopen. Junior Richard Pleeth op winst op de 5 kilometer af te stevenen,maar in de laatste halve kilometer wist Patrick Tas uit Delft hem meteen eindschot nog te passeren. “Morgen beter” was de laconieke reactievan de Engelse Voorschotenaar, verwijzend naar de Zorg en Zekerheidloopin zijn woonplaats.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×